Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Září 2021

1.–5. září


1. září 1751 - se ve Strausbingu narodil rakouský divadelník a potulný muzikant Johann Emanuel Schikaneder. Psal zejména hry s rytířskou tématikou, frašky a hry se zpěvy. – Zemřel 21. 9. 1812.
Slovník spisovatelů německého jazyka

1. září 1941 - se v Praze narodila česká dramatička a scénografka Helena Albertová, manželka herce Pavla Landovského. Dlouhodobě se podílí na pořádání mezinárodní přehlídky scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale. Jako režisérka a upravovatelka her se věnuje rovněž amatérskému divadlu.
www.slovnikceskeliteratury.cz

1. září 1941 - v Praze zemřel na zranění po kolizi s německou vojenskou sanitkou český básník, prozaik, dramatik a publicista Jiří Orten, vlastním jménem Jiří Ohrenstein. Publikoval také pod pseudonymy Karel Jílek a Jiří Jakub. Jeho poezie vyjadřuje prožitek mládí zaskočeného a zraněného ve svých touhách úzkostí, pramenící z pocitu osamění a ohrožení. Dramatické napětí mezi něhou a nostalgií a sílícím pocitem životní absurdity vyústilo v elegický tón, připomínající starozákonní texty, a v reflexi blízké existencialismu. – Narodil se 30. 8. 1919.
Slovník českých spisovatelů

Nejčistší světlo je když svítá

A přece přijde chvíle ta:
můj obraz ztratí se ti někde v dálce
a nebude už ani ve tvých víčkách

Protože moje srdce nelétá
a umí chodit jenom po špičkách
jedenkráte večer k tobě přicupitá
a poznáš moje písmo na obálce

Tu řekneš si že čehosi je škoda
tma nejkrásnější že je když se stmívá
a budeš náhle stařičká a sešlá

Pak budeš plakat až ti slovo podá
můj pohled který se už nepodívá
a ucítíš že láska neodešla
J. Orten: Smutné vyznání

1. září 1951 - se v Chicagu narodil americký spisovatel science fiction Timothy Zahn. Jeho nejznámější prací je The Thrawn Trilogy, romány o Star Wars, které byly v té době aktuální, díky Star Wars universe.
www.legie.info

2. září 1841 - se v Teplicích narodil český cestovatel Julius Payer. Po vzoru svého otce se stal důstojníkem. Kromě malířských schopností byl i vynikající kartograf, takže byl vybrán do polární výpravy, která měla prozkoumat severní Grónsko. Ze své cesty na sever vytěžil J. Payer velké množství zážitků, které v následujících letech zpracovával slovem i obrazem. – Zemřel v roce 1915 v Alpách u Bledského jezera 30. 8. 1915.
O. Mládek: Objevitel Země Františka Josefa, Deník Směr, č. 227 z 29. 9. 2001, s. 7

2. září 1931 - se v Kulle narodil estonský spisovatel literatury pro děti Jaan Rannap. V jeho tvorbě se projevuje velká znalost školního prostředí. Jeho knihy pro děti vynikají humorem, barvitostí a aktuálními syžety. Napsal také řadu knih o přírodě.
Slovník pobaltských spisovatelů

2. září 1961 - v Praze zemřel československý generál Karel Kutlvašr. Pro veřejnost se stal známým především jako hlavní vojenský velitel pražského povstání v květnu 1945 a po únoru 1948 jako ostouzený a vězněný generál. – Narodil se 27. 1. 1895.
www.libri.cz

2. září 1991 - v Praze zemřel český herec František Hanus. Na přelomu 40. a 50. let prošel řadou divadel, mimo jiné působil také v Krušnohorském divadle v Teplicích. V mladším i zralém věku byl především představitelem mužných typů a charakterních rolí, uplatnil se však i v komediálním repertoáru. – Narodil se 12. 5. 1916.
Český biografický slovník XX. století

3. září 1951 - se v Kyjově narodil český spisovatel a scenárista Zdeněk Zapletal. Jeho prózy jsou spjaty především s prostředím Zlína a Holešova, tematicky vyrůstají z autorovy vlastní životní zkušenosti.
Slovník českých spisovatelů

3. září 1981 - zemřel sovětský vojenský činitel, generálmajor Alexej Nikitič Asmolov. Mimo jiné se účastnil SNP. – Narodil se 3. 3. 1906.
Malá československá encyklopedie, č. 1: A/Č

4. září 1791 - se v Praze narodil český profesor zoologie a mineralogie, jeden z nejvýznačnějších českých přírodovědců 19. století Jan Svatopluk Presl. Spoluzakládal českou a odvozeně i slovenskou odbornou terminologii mnoha vědních oborů, zejména pak v mineralogii, chemii, zoologii a botanice. Zavedl dvouslovné pojmenovávání anorganických sloučenin a rozlišování oxidačního čísla pomocí přípon. – Zemřel 6. 4. 1849.
http://cs.wikipedia.org/wiki

4. září 1881 - se v Kouřimi narodil český malíř, grafik, sklářský, jevištní a kostýmní výtvarník František Kysela. Byl všestranným výtvarníkem, věnoval se návrhům pro užitou a knižní grafiku. Výrazně zasáhl zejména do oboru skla a do vývoje československé tapisérie. – Zemřel 20. 2. 1941.
Český biografický slovník XX. století

4. září 1911 - se v Dolní Dobrouči narodil český novinář Jaroslav Pecháček. V období okupace za druhé světové války byl činný v domácím odboji a od roku 1940 do konce války byl vězněn v nacistických žalářích. V roce 1948 emigroval, žil v USA. – Zemřel 20. 11. 1997.
Český biografický slovník XX. století

4. září 1941 - se v Praze narodil český básník, překladatel, esejista a autor odborných prací z filmové historie Petr Král, vlastním jménem Chrzanovský. Ústředním tématem jeho tvorby je zejména vztah mezi skutečností a obrazností. Jeho rozsáhlou, jako celek doposud knižně nepublikovanou tvorbu, utvářelo od počátků setkání se surrealismem a pojetí básně jako jedinečné „konstelace“ slov, představ a (zejména) zážitků. – Zemřel 17. 6. 2020.
Slovník českých spisovatelů
www.slovnikceskeliteratury.cz


6.–10. září


6. září 1891 - se v Praze narodil český herec Saša Rašilov. Jeho v podstatě realistické herectví sahalo od nejhlubší tragiky k nejodvážnější komediálnosti, komice i tragikomice. – Zemřel 4. 5. 1955.
www.libri.cz

6. září 1921 - se v Barceloně narodila španělská prozaička Carmen Laforetová. Do dějin španělské poválečné literatury se zapsala svou prvotinou, románem Nic. Tento její realistický a z hlediska formy spíše pocitový příběh o strastech všedního života se stal ve španělské poválečné literatuře přelomovým dílem. – Zemřela 28. 2. 2004.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

6. září 1961 - v Praze zemřel český dirigent a hudební skladatel Jaroslav Jankovec. Působil jako kapelník v různých hudebních divadlech, zvláště v Praze-Nuslích. Napsal přibližně 60 operet, z nichž některé byly uvedeny i v zahraničí. – Narodil se 26. 4. 1896.
Český biografický slovník XX. století

7. září 1901 - se v Malé Skále u Turnova narodila česká spisovatelka a publicistka Jarmila Glazarová, autorka fejetonů, cestopisných črtů, statí o literatuře a spisovatelích. Vytvořila osobitý typ moderní regionální prózy ze Slezska a z Beskyd, v níž zachytila historii vlastního manželství i tragické osudy jiných žen. – Zemřela 20. 2. 1977.
Slovník českých spisovatelů

7. září 1941 - se ve Strakonicích narodila česká režisérka, dramaturgyně a autorka televizních her a filmů Marie Poledňáková. Ve svém díle vystihuje živými a vtipnými dialogy s laskavým humorem jádro problémů mezilidských vztahů.
Český biografický slovník XX. století

7. září 1961 - se v Mladé Boleslavi narodil český zpěvák, baskytarista a bavič Vilém Čok. V roce 1978 založil pražské punkové trio Zikkurat, než v únoru 1981 uskutečnil svůj životní přestup do legendárního Pražského výběru. Dnes Vilém zpívá v muzikálech. Kromě toho zpívá se svou novou skupinou ByPass.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

8. září 1841 - se v Nelahozevsi narodil český hudební skladatel Antonín Dvořák. Byl jedním z nejvýznamnějších hudebních skladatelů všech dob a je světově nejproslulejším a nejhranějším českým skladatelem vůbec. Jeho symfonické opusy patří ke světové špičce a jsou obvyklou součástí všech významnějších přehlídek symfonické hudby. – Zemřel 1. 5. 1904.
Český biografický slovník XX. století

8. září 1921 - v Horních Černošicích zemřel český lékař Jan Janský. Napsal řadu vědeckých prací, zabývajících se především problémy psychiatrickými. Při studiu otázky, zda u některých duševních nemocí lze najít změny ve složení krve, podařilo se Janskému roku 1907 rozdělit pacienty do čtyř skupin podle srážlivosti krve. Objevil tak vlastně čtyři základní krevní skupiny (dnes je označujeme 0, A, B, AB) a umožnil tím provádění transfúzí krve bez nebezpečí smrti pacienta srážením krve nevhodného dárce. – Narodil se 3. 4. 1873.
www.libri.cz

9. září 1901 - se v Jesenici narodil český literární kritik a esejista katolické orientace Miloš Dvořák. Soustavnou pozornost věnoval dílu O. Březiny, J. Demla a V. Holana. – Zemřel 26. 7. 1971.
Český biografický slovník XX. století

9. září 1921 - se v Opavě narodil český právník Otto Kunz, specialista v oboru mezinárodního práva soukromého a práv autorských a průmyslových. – Zemřel v roce 1994.
Český biografický slovník XX. století

9. září 1921 - se v Santa Ana narodil americký autor záhadných příběhů Richard S. Prather. Publikuje také pod pseudonymy Douglas Ring či David Knight. – Zemřel 14. 2. 2007.
http://en.wikipedia.org/wiki

9. září 1921 - v Praze zemřel významný český zeměpisec a kartograf Jindřich Metelka. Procestoval řadu kontinentů. Když se seznámil s podmínkami vzdělávání českých dětí v severních Čechách, zapojil se aktivně do politické práce. V roce 1912 se stal předsedou Ústřední matice školské a po 1. světové válce jako poslanec NS inicioval přijetí velmi významného menšinového školského zákona. – Narodil se 11. 8. 1854.
P. Koukal: Otec severočeských menšin, Deník Směr č. 189 z 14. 8. 2004

9. září 1941 - se v Sofii narodil bulharský prozaik, dramatik a scenárista Stanislav Stratiev. Svoji literární dráhu zahájil fejetony a povídkami. Výrazným rysem jeho próz je bezprostřednost, neotřelost zážitků a osobitý přístup k realitě všedního života. – Zemřel 20. 9. 2000.
Slovník balkánských spisovatelů


10.–15. září


11. září 1911 - se ve Starém Postřekově narodil český důstojník Josef Buršík. V létě 1939 odešel do Polska a později do SSSR, kde se účastnil formování čs. vojenské jednotky. V roce 1949 byl na základě vykonstruovaných obvinění zatčen a v roce 1950 odsouzen ke 14 letům vězení. Plně rehabilitován byl až v roce 1990. – Zemřel 30. 6. 2002.
Český biografický slovník XX. století

12. září 1921 - se ve Lvovu narodil polský prozaik, dramatik a esejista Stanislaw Lem. Byl snad jediným kontinentálním Evropanem, který se mohl pochlubit tím, že jeho jméno je řazeno po bok žijících či dnes již klasických legend jako jsou Arthur C. Clark, Isaac Asimov, Robert A. Heinlein či Ray Bradbury. – Zemřel 27. 3. 2006.
Slovník polských spisovatelů
www.legie.info

S. Lem:
„Nikdo nečte. Když už čte, tak nerozumí. A když čte a rozumí, stejně zapomene.”

12. září 1931 - se ve Vsetíně narodil český filmový dokumentarista, historik a teoretik dokumentárního filmu Antonín Navrátil. Vedle rozsáhlé produkce kritické a publicistické byl také autorem několika monografií. – Zemřel 7. 7. 1998.
Český biografický slovník XX. století

12. září 1981 - zemřel český lékař a spisovatel Jozef Viktor Schwartz. Do roku 1973 publikoval pod pseudonymem Karol Smrečanský. Byl autorem povídek s tématikou science fiction. Jeho vypravěčství bylo tradiční a připomíná styl prací J. Weisse ze 60. let. – Narodil se 19. 3. 1925.
www.legie.info

12. září 1981 - v Miláně zemřel italský básník, prozaik a literární a hudební kritik Eugenio Montale, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1975. Byl jedním z nejvýznamnějších italských básníků 20. století. – Narodil se 12. 10. 1896.
Slovník italských spisovatelů

Není jediný čas: je mnoho pásků,
smýkajících se vedle sebe
často v opačném směru a zřídka
se křižujících. Tenkrát se vynoří
jediná zjevená pravda,
kterou hned vzápětí vymaže ten, kdo dozírá
na mechanismy a páčky. A potom se vpadne
do toho jediného času. Ale v té vteřině
jen hrstka živoucích se navzájem pozná,
aby si řekli sbohem, nikoli nashledanou.
E. Montale: Čas a časy

13. září 1881 - se v Praze narodil český kulturní historik, památkář a publicista Cyril Merhout. Zabýval se především umělecko-historickou topografií Prahy, zvláště Malé Strany a pražského okolí. Zasloužil se o záchranu řady pražských památek. – Zemřel 12. 7. 1955.
Český biografický slovník XX. století

13. září 1951 - se narodil americký spisovatel a novinář Dave Boling. Jako novinář působí ve státě Washington. Ve své prvotině Guernica se nechal inspirovat E. Hemingwayem.
www.daveboling.com

14. září 1321 - v Ravenně zemřel jeden z největších italských básníků, předchůdce renesance, Dante Alighieri. Významně přispěl také k vývoji jazykovědy a italského jazyka a k vývoji politické filozofie. Je rovněž považován za tvůrce spisovné italštiny, kterou svými díly prosadil. – Narodil se v roce 1265.
Slovník italských spisovatelů

Dante Alighieri:
„Málo miluje ten, kdo ještě slovy musí vyjádřit, jak velice miluje.”
„Jak dlouho zůstaneme mladí? Tak dlouho, dokud jsme milovaní.”

14. září 1891 - se v Praze narodila česká operní pěvkyně (soprán) Ada Nordenová, vlastním jménem A. Nováková. Věnovala se i činnosti koncertní. – Zemřela 18. 12. 1973.
Český biografický slovník XX. století

14. září 1901 - se v Hustopečích narodila česká herečka Marie Brožová. Její doménou byly role jemných, ale vnitřně silných žen, v nichž uplatňovala něhu a lyričnost. – Zemřela 26. 9. 1987.
Český biografický slovník XX. století

14. září 1931 - se v Praze narodil český prozaik, dramatik, esejista a publicista Ivan Klíma. Pouze literatuře se věnuje od roku 1970. Jeho prózy se v různých kontextech vyrovnávají s problémem lidské samoty a střetnutí jedince s mechanismy moci.
Český biografický slovník XX. století

14. září 1931 - se v Brně narodil český hudební skladatel, klavírista, hudební dramaturg, vědec a publicista Pavel Blatný. Jeho tvorba zahrnuje více než 500 děl nejrůznějších žánrů. – Zemřel 20. 1. 2021.
Český biografický slovník XX. století
www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/


15. září 921 - na hradě Tetín zemřela česká kněžna a světice, patronka země české sv. Ludmila (Lidmila), žena přemyslovského knížete Bořivoje I. O jejím životě se dozvídáme především z našich nejstarších literárních památek, latinských a staroslověnských legend. Z obavy, aby se nemusela dělit o moc, ji nechala najatými vrahy uškrtit její snacha Drahomíra. Najatí vrazi se jmenovali Tunna a Gommon a byli pravděpodobně Varjagové či Vikingové. – Narodila se někdy kolem roku 860.
www.libri.cz

15. září 1881 - se v Miláně narodil italský automobilový designér a konstruktér Ettore Bugatti. Svůj první vůz navrhl už v devatenácti letech a v roce 1901 za něj dostal ocenění na milánském obchodním veletrhu. V roce 1924 navrhl a zkonstruoval vůz, který z něj udělal legendu - Bugatti Typo 35, a roku 1928 luxusní typ Bugatti Royale, kterých se dodnes z celkového počtu sedmi kusů dochovalo šest. – Zemřel 21. 8. 1947.
Rok do kapsy

15. září 1921 - se v Kněžicích nedaleko Pardubic narodila česká básnířka Marie Danešová-Haňková. V roce 1950 odešla s manželem do exilu. Nejprve do Německa, kde pracovala u Mezinárodní organizace pro uprchlíky, později do USA.
M. Danešová-Haňková: Básně z Nového světa

Vím to,
že jako já
vy všichni o domově sníte
a jako já
se ve snách navracíte
a smutnou matku objímáte

Ten hořký stesk a marná touha
jež čas už nezahojí
nás pevně v jeden zástup
bolestí stejnou pojí
když o cestičkách dětství
ti křehká píseň se soumrakem
Své nepřátele bili v boji,
do duše lehce zazvoní
M. Danešová-Haňková: z básně Vím to

15. září 1921 - se v Lounech narodil český hudební skladatel Jan Frank Fischer. Těžiště jeho tvorby spočívá v oblasti hudebně dramatické. Byl autorem oper, baletů, scénické, filmové i televizní hudby. – Zemřel 27. 1. 2006.
Český biografický slovník XX. století

15. září 1921 - se v Banské Bystrici narodil slovenský dramatik, scenárista a publicista Ivan Bukovčan. V jeho tvorbě 60. let se stále více objevuje snaha zúčtovat s minulostí, zobrazit selhání jednotlivce a jeho mravní zodpovědnost za konání v minulosti. Využívá prostředky a postupy divadla absurdity, existencialisticky laděných her a vytváří charaktery psychologicky propracované. – Zemřel 25. 5. 1975.
Slovník slovenských spisovatelů
www.knihovnicka.net/autor


15. září 1941 - se v Olomouci narodil český filosof a překladatel Ivan Chvatík. Po odvolání Jana Patočky z Karlovy univerzity v roce 1972 inicioval bytové semináře u Patočky doma, jakož i jeho přednáškový cyklus dnes známý jako Platón a Evropa. Po Patočkově smrti v březnu 1977 s přáteli zachránili jeho pozůstalost a průběžně ji samizdatově vydávali. Po revoluci spolu s Pavlem Koubou založil Archiv Jana Patočky, který (od roku 1993 v rámci Centra pro teoretická studia) vede dodnes.
Český biografický slovník XX. století
www.pametnaroda.cz/cs/chvatik-ivan-1941


16.–20. září


16. září 1871 - v Praze zemřel český básník, archeolog, kulturní historik a národní buditel Jan Erazim Vocel. Vědecký zájem o dějiny středověku, archeologii a historismus se odráží i v jeho literární tvorbě. Byl též jako první jmenován v roce 1850 mimořádným profesorem archeologie a dějin umění na pražské universitě. Je autorem řady článků a odborných statí, mimo jiné v archeologii poprvé použil metodu chemické analýzy bronzových předmětů pro určení jejich stáří. – Narodil se 23. 8. 1803.
www.libri.cz

16. září 1991 - v Brně zemřel český herec Arnošt Faltýnek. Byl hercem přirozeného a realistického herectví. I když byl jeho projev neškolený, šestnáct let u kočovných společností ho dobře naučilo herecké práci. Plně využíval svůj hlasový projev, práci s tělem a mimiku. Spolupracoval také s filmem a rozhlasem. – Narodil se 8. 6. 1906.
Český biografický slovník XX. století

17. září 1931 - se v Colombieres-sur-Orb narodil francouzský prozaik, esejista, dramatik, scenárista a překladatel perské poezie Jean-Claude Carriére. Spolupracoval s významnými světovými režiséry V. Schlöndorffem, M. Formanem či L. Buňuelem. – Zemřel 8. 2. 2021.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

18. září 1901 - se v Albrechticích u Krnova narodil český publicista, novinář, rozhlasový pracovník a spisovatel František Gel. V roce 1945–46 byl zpravodajem na norimberském procesu s válečnými zločinci. Spolupracoval s rozhlasem, kde se zabýval popularizací vědy, vytvářel rozhlasová pásma a portréty významných osobností. Psal soudničky. – Zemřel 17. 10. 1972.
Český biografický slovník XX. století

18. září 1911 - se v Barceloně narodila španělská prozaička a scenáristka Carmen Kurtzová, vlastním jménem Carmen del Rafael Marés. Od roku 1962 se věnovala také tvorbě pro děti. Pro její tvorbu je charakteristický svérázný smysl pro humor, jenž má blízko k nonsensu. – Zemřela 5. 2. 1999.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, č. 1.: Zahraniční spisovatelé

19. září 1901 - se ve Vídni narodil rakouský biolog a filosof Ludwig von Bertalanffy, jeden ze zakladatelů obecné teorie systémů. Zabýval se fyziologií, výzkumem rakoviny a zejména obecnými vlastnostmi živých organismů a systémů vůbec. – Zemřel 12. 6. 1972.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

19. září 1911 - se v St. Columb Minor narodil anglický prozaik William Golding, držitel Nobelovy ceny za literaturu v roce 1983. Jeho alegorická beletrie často používá narážek na klasickou literaturu, mytologii a křesťanskou symboliku. Ačkoli žádné konkrétní vlákno nespojuje jeho romány a jeho technika se mění.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

20. září 1941 - se ve Wroclavi narodil německý historik a spisovatel Philipp Vandenberg. Píše literaturu faktu, thrillery a historické romány. Napsal přes třicet knih, přeložených do více než třiceti jazyků. Je sběratelem historických automobilů a starých knihtisků.
www.databazeknih.cz

20. září 1951 - se v Madridu narodil španělský prozaik, překladatel a fejetonista Javier Marías. Náleží ke generaci, která se odloučila od převážně národní tematiky, je ovlivněn anglosaskou kulturou a děje svých románů často umisťuje do jejího prostředí.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska


21.–25. září


21. září 1911 - se v Praze narodil český literární historik, editor a lexikograf Rudolf Havel. Těžiště jeho vědecké práce tvořila činnost ediční, textologická a lexikografická. – Zemřel 9. 11. 1993.
Český biografický slovník XX. století

22. září 1791 - se v Newingtonu narodil významný anglický chemik a fyzik Michael Faraday. V roce 1831 objevil elektromagnetickou indukci, magnetické a elektrické siločáry. Jeho objev byl významný v tom, že doposud se elektrická energie vyráběla pouze chemickou metodou z baterií. Faraday tak dal teoretický základ pro všechny elektromotory a dynama. – Zemřel 25. 8. 1867.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

M. Faraday:
„Nejbláznivější myšlenky se někdy ukáží správnými.”

22. září 1891 - se v Mohylevo narodil ruský spisovatel Ruvim Isajevič Frajerman. Byl především autorem knih pro děti a mládež. Působil jako novinář na Dálném východě, odkud čerpal náměty a poutavé etnografické detaily do svých knih. – Zemřel 28. 3. 1972.
Malá československá encyklopedie, sv. 2. D/CH

22. září 1931 - se v Lysé nad Labem narodil český jaderný fyzik a disident František Janouch, zakladatel Nadace Charty 77. V roce 1967 byl spoluzakladatelem Evropské fyzikální společnosti. V roce 1970 byl z politických důvodů vyhozen ze zaměstnání a bylo mu zakázáno přednášet na Karlově universitě. Po četných mezinárodních protestech mu bylo v roce 1974 umožněno odjet do zahraničí. Pracoval nejdříve v Kodani, potom přijal hostující profesuru, kterou mu nabídla Švédská Královská akademie věd. Po skončení této profesury pro něj zřídila švédská vláda zvláštní místo vědeckého pracovníka ve Stockholmu. Přednášel na desítkách univerzit v mnoha zemích Evropy, USA a Asie.
Český biografický slovník XX. století
https://cs.wikipedia.org/wiki


22. září 1931 - se v Praze narodil český mim Ladislav Fialka, zakladatel československé školy klasické a moderní pantomimy a velkého souboru Pantomima Na zábradlí. Zde působil jako autor, režisér, choreograf, výtvarník scénograf a umělecký vedoucí. – Zemřel 22. 2. 1991.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

23. září 1901 - se v Praze narodil český básník Jaroslav Seifert, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1984). Jeho básnické dílo směřovalo od proletářské bojovnosti přes poetické okouzlení moderní civilizací až k písňovému oproštění zralé tvorby, vyjadřující citový vztah k drobným darům života, k domovu a k národní kultuře. – Zemřel 10. 1. 1986.
Slovník českých spisovatelů
Český biografický slovník XX. století

Bílým šátkem mává,
kdo se loučí,
každého dne se něco končí,
něco překrásného se končí.
Poštovní holub křídly o vzduch bije,
vraceje se domů;
s nadějí i bez naděje
věčně se vracíme domů.
Setři si slzy
a usměj se uplakanýma očima,
každého dne se něco počíná,
něco překrásného se počíná.
J. Seifert: Píseň

23. září 1931 - se v Praze narodil český jazykovědec Jan Petr, představitel jazykovědné slavistiky, lituanistiky a sorabistiky. Zabýval se marxistickou filosofií jazyka. Byl jedním z čelných představitelů komunistického ideologistického dogmatismu. – Zemřel 13. 12. 1989.
Český biografický slovník XX. století

24. září 1821 - se v Laskowo-Gluchy u Varšavy narodil polský básník, dramatik, prozaik, sochař a malíř Cyprian Kamil Norwid. Byl posledním z velkých básníků polského romantismu, povahou své tvorby však již anticipoval pozdější básnické směry. – Zemřel 23. 5. 1883.
Slovník polských spisovatelů

24. září 1941 - se v New Yorku narodila americká fotografka, klávesistka a aktivistka za práva zvířat Linda McCartney, manželka Paula McCartneyho. Propagovala vegetariánskou stravu, vydávala kuchařky a měla i vlastní značku vegetariánské stravy. – Zemřela 17. 4. 1998.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

25. září 1941 - se v Praze narodil český básník a literární kritik Antonín Brousek. Od roku 1969 žil a pracoval v SRN. Vydal několik básnických sbírek, psal literárně-kritické stati a eseje, překládal z ruštiny. – Zemřel 1. 5. 2013.
Český biografický slovník XX. století
www.slovnikceskeliteratury.cz


25. září 1951 - se v Partyzánském narodil slovenský operní pěvec tenorista Peter Dvorský. Jeho hlasový projev se vyznačuje velkou barevností, „sametovým” timbrem, dokonalou kantilénou a výbornou artikulací.
Český biografický slovník XX. století

25. září 1971 - v Praze zemřel český novinář, filmový režisér a všestranný sportovec Jan Arnold Palouš. Patřil k průkopníkům českého ledního hokeje. Stál u počátků české kinematografie, režíroval několik němých filmů. – Narodil se 25. 10. 1988.
Český biografický slovník XX. století


26.–30. září


26. září 1921 - se v Minna narodil nigerijský prozaik Cyprián Odiatu Duaka Ekwensi. Ústředním tématem jeho románů je život moderního velkoměsta. Byl také autorem knih pro děti. – Zemřel 4. 11. 2007.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...
http://en.wikipedia.org/wiki/

26. září 1941 - se v obci Trhové Sviny na Českobudějovicku narodil český klasický filolog Václav Marek. Specializuje se na římské dějiny, antickou numismatiku a latinskou epigrafiku.
Český biografický slovní XX. století

26. září 1941 - se v Turíně narodil italský houslista a dirigent Salvatore Accardo. Známým se stal hlavně díky interpretacím skladeb Bacha, Paganiniho či současných autorů. Má úspěchy i jako operní dirigent.
O. G. Brockett: Dějiny divadla
http://huslisti.wgz.cz

27. září 1271 - se v Praze narodil šestý český a první polský král z dynastie Přemyslovců Václav II. Byl synem českého krále Přemysla Otakara II. a jeho druhé manželky Kunhuty. – Zemřel 21. 6. 1305.
www.panovnici.cz

27. září 1961 - v Curychu zemřela americká básnířka a spisovatelka Hilda Doolittleová. Veškerou svou tvorbu vydávala pod zkratkou H. D. Byla považována za jednu z největších amerických básnířek 20. století. – Narodila se 10. 9. 1886.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

28. září 1881 - se v Barceloně narodil katalánský prozaik Eugeni ď Ors. V době první světové války odsoudil válečné šílenství a hlásal neutralitu ve jménu morální jednoty Evropy a světa. Na rozdíl od jeho filozofických prací, vycházejících z neotomismu, si jeho glosy a některé uměleckokritické práce dodnes podržely přízeň čtenářů.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

28. září 1921 - v Teplicích narodil český hudební skladatel a pianista Jan Rimon. Po obsazení pohraničí Němci v roce 1938 odešel do Prahy. Po skončení války se sice do Teplic vrátil, ale nezůstal zde natrvalo. Byl členem orchestru Josefa Venclů. V 50. letech byl spoluzakladatelem lidové konzervatoře v Praze. Je autorem učebnice Cvičení pro zpěváky taneční hudby a jazzu. – Zemřel 11. 3. 1991.
P. Koukal: Hudební vzpomínky, Revue Teplice, č. 9/1986, s. 7

28. září 1921 - se v Praze narodil český scenárista, dramaturg a prozaik Jiří Svetozar Kupka, autor publicistických próz, knih s historickou tématikou, detektivek i románů pro mládež. – Zemřel 4. 7. 2017.
www.slovnikceskeliteratury.cz

28. září 1931 - se ve Zlíně narodil český herec Jan Libíček. Populární začal být zejména jako filmový a televizní herec. Jeho nezapomenutelné role, které ztvárnil ve filmech, patří dnes již ke klenotům české kinematografie. – Zemřel 24. 5. 1974.
www.csfd.cz

29. září 1901 - se v Římě narodil italský fyzik Enrico Fermi, známý především svými výzkumy jaderných reakcí. Zabýval se výzkumem beta minus a gama minus záření, podílel se na vývoji prvního jaderného reaktoru a na rozšiřování a prohlubování kvantové teorie. – Zemřel 28. 11. 1954.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

29. září 1951 - se v Děčíně narodila česká básnířka Jitka Badoučková. Od roku 1976 žije v Miláně.
přebal knihy J. Badoučková: Jarní úklid srdce

Za oknem prší, prší v nás,
samá voda.
Pryč jsou sluneční hodiny tvých řas.
Za oknem prší, prší v nás,
Ach, jaká škoda.

Kramflíčky deště, čelem vzad,
pospěšte si.
Ukaž jim, slunce, cestu ze zahrad.
Kramflíčky deště, čelem vzad
za modré lesy.
J. Badoučková: Deštivá

30. září 1791 - měla ve Vídni premiéru Kouzelná flétna W. A. Mozarta. Výpravná opera v tradici vídeňských singspielů se stala za krátkou dobu jednou z nejoblíbenějších oper.
Rok do kapsy

30. září 1931 - se v Kvíčovicích narodila česká herečka, scenáristka a dramaturgyně Štěpánka Haničincová, rozená Hubáčková. Pro svou schopnost navázat úzký kontakt s dětským divákem a umění přirozené souhry s loutkovou postavou získala popularitu u několika generací a její pořady dosáhly značného diváckého ohlasu. – Zemřela 29. 10. 1999.
Český biografický slovník XX. století

30. září 1941 - v Brně zemřel klasický filolog, profesor starověkých dějin FF MU v Brně Vladimír Groh. Horlivě se věnoval činnosti v Sokole. V období okupace byl činný v odboji. – Narodil se 26. 1. 1895.
http://encyklopedie.brna.cz/

30. září 1941 - v Praze zemřel český literární a divadelní kritik, prozaik, esejista a novinář František Václav Krejčí. Mimo vlastní tvorby překládal prózu a divadelní hry z němčiny, francouzštiny a švédštiny. – Narodil se 4. 10. 1867.
Český biografický slovní XX. století

30. září 1951 - se v Doveru narodil britský televizní producent a autor humoristické literatury John Lloyd. V letech 1974–1978 pracoval jako producent rádia BBC. Spolupracoval s Douglasem Adamsem na páté a šesté epizodě Stopařův průvodce Galaxií.
http://en.wikipedia.org/wiki/

30. září 1981 - se v Dublinu narodila irská spisovatelka Cecelia Ahernová, dcera bývalého irského premiéra. Její tvorba je určena převážně ženám. Poslední dobou se začíná prosazovat jako televizní producentka.
www.databazeknih.cz