Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Červenec 2021

1.–5. červenec

 

1. července 1921 - se v Zakretu u Varšavy narodil polský prozaik Jerzy Stefan Stawinski. Svá prozaická díla s válečnou a soudobou tématikou často přepracovával pro film. – Zemřel 12. 6. 2010.
Slovník polských spisovatelů
http://cs.wikipedia.org/wiki/

1. července 1931 - se v Praze narodil český psychiatr a psycholog Stanislav Grof, představitel transpersonální psychologie. V roce 1961 byl spoluzakladatelem Výzkumného ústavu psychiatrického v Praze-Bohnicích, kde se věnoval zkoumání účinků LSD na lidskou psychiku a možností využití této drogy v psychiatrii.
Český biografický slovník XX. století

1. července 1931 - se v Benešově narodil český flétnista Miloslav Klement, specialista na zobcovou flétnu a zakladatel a umělecký vedoucí souboru Symposium musicum, který se specializoval na realizaci památek staré hudby.
Český biografický slovník XX. století

1. července 1951 - se v Praze narodil český operní pěvec (tenor) Vladimír Doležal. Od roku 1988 je v angažmá Národního divadla v Praze. S touto scénou navštívil řadu evropských zemí i Japonsko a Čínu.
www.ceskyhudebnislovnik.cz

1. července 1961 - se v Sandringhamu narodila princezna Diana, rodným jménem Diana Frances Spencerová. Byla první manželkou následníka britského trůnu prince Charlese a matkou jeho dvou synů. Ve své době patřila mezi nejznámější a nejpopulárnější světové osobnosti. – Zahynula při automobilové nehodě 31. 8. 1997.
http://cs.wikipedia.org/

1. července 1961 - v Neuronu zemřel francouzský romanopisec a pamfletista Louis-Ferdinand Céline, vlastním jménem Louis-Ferdinand Destouches; kontroverzní osobnost, jež se na jedné straně tristně proslavila nenávistným tónem antisemitských pamfletů, na straně druhé upoutala darem vcítění do situace bytostí ocitnuvších se na dně existence. – Narodil se 27. 5. 1894.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

L.-F. Céline:
„Když člověk nemá žádnou obraznost, je smrt pro něj lehká.”

1. července 1981 - v Praze zemřel český malíř a ilustrátor Zdeněk Burian. Jeho rozsáhlá tvorba zahrnuje kromě obrazů zejména vědeckou a didakticko-popularizační ilustraci, zvláště v oboru paleobotaniky, paleozoologie a paleoantropologie. – Narodil se 11. 2. 1905.
Český biografický slovník XX. století

2. července 1921 - se v Ostravě narodil český malíř, grafik a ilustrátor Stanislav Duda. Byl činný v oblasti knižní a užité grafiky a kresleného filmu. Patřil ke krajním představitelům naší groteskní ilustrace. – Zemřel v roce 2008.
F. Holešovský: Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež

2. července 1951 - se v Mount Pleasant narodil americký prozaik Jack Gantos, vlastním jménem John Bryan Gantos. Je autorem povídek a románů pro dospívající. Jeho příběhy prostupuje humor a atmosféra nevšedních zážitků, tajných snů, ale i zklamaných nadějí.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, sv. 1.: zahraniční spisovatelé

2. července 1961 - se v Birminghamu narodil anglický spisovatel, autor kriminálních novel a televizních scénářů Mark Billingham.
http://en.wikipedia.org/wiki/

2. července 1961 - v Ketchumu zemřel americký spisovatel Ernest Hemingway, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1954) Je považován za hlavního představitele Lost generation (Ztracené generace). Slavná novela Stařec a moře mu v roce 1953 vynesla Pulitzerovu cenu. Byl mistrem povídky, jeho úsporný styl ovlivnil celé generace dalších spisovatelů. Ve svých povídkách hledal pravdu o člověku v mezní situaci, proto své hrdiny stavěl do nebezpečí, kde pak prokazovali čest a odvahu. – Narodil se 21. 7. 1899.
www.spisovatele.cz

3. července 1931 - se v Praze narodil český violoncellista Josef Chuchro. Od roku 1952 byl členem Sukova tria, s klavíristou J. Panenkou tvořili od roku 1980 soustavně pracující dvojici. Koncertoval ve státech pěti světadílů. – Zemřel 19. 8. 2009.
Český biografický slovník XX. století

3. července 1941 - se v Kladně narodil český trumpetista a hudební pedagog Miroslav Kejmar. Uplatnil se i v oblasti populární hudby.
Český biografický slovník XX. století

4. července 1931 - se v Marseille narodil francouzský romanopisec, filmový scenárista a překladatel Sébastien Japrisot, vlastním jménem Jean-Baptiste Rossi. Proslavil se zejména detektivními romány, z nichž řada byla zfilmována. – Zemřel 4. 3. 2003.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů
http://detektivky.bestfoto.info/cz/

4. července 1981 - v americkém Pearlblossom zemřel český herec, dramatik, režisér, básník a překladatel Jiří Voskovec, vlastním jménem J. Wachsmann. Spolupracoval s Devětsilem. Od roku 1929 tvořil uměleckou a autorskou dvojici s Janem Werichem v Osvobozeném divadle. V roce 1939 emigroval do Spojených států, kde se prosadil jako herec. – Narodil se 19. 6. 1905.
www.libri.cz

J. Voskovec:
„Hrát pro dobrého diváka je blaho a rozkoš. Ale získat špatného je čest a sláva.”
„Komika nesmí nikdy "zvážnět". Její vážnost je v tom, že vtip obsáhne víc než kritický rozbor.”

5. července 1811 - se ve Vrgoraci narodil chorvatský básník a esejista Tin Ujevič. Patřil k nejvýraznějším chorvatským tvůrcům 20. století, byl nazýván „Homérem Balkánu“. – Zemřel 12. 11. 1955.
Slovník balkánských spisovatelů

5. července 1901 - se narodil jeden z nejstarších pamětníků a legend nejen Krušnohorského divadla v Teplicích a divadla v Mostě, ale i řady jiných míst, neboť si zahrál ještě v kočovných společnostech, Míla Raisler. Za dlouhou dobu svého herectví, která trvala téměř tři čtvrtě století, vytvořil pestrou galerii stěžejních postav, ale i drobných figurek, jimiž si získal popularitu a srdce u diváků. – Zemřel v roce 1991.
P. Kovář: Jubileum legendárního herce Míly Raislera, Teplické a ústecké inzeráty: příloha, roč. 16, č. 7-8/2006

5. července 1911 - se v Čimelicích narodil český šlechtic a historik Karel Schwarzenberg. V době ohrožení republiky bezprostředně před Mnichovem byl autorem dopisu českých šlechtických rodů, kterým byl prezident E. Beneš ujištěn o jejich věrnosti Československé republice. Podobné prohlášení bylo pak vydáno i v době německo-polské války. Po uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 odmítl K. Schwarzenberg dokončit studia na německé univerzitě; není divu, že v roce 1940 byla na jeho panství uvalena německá okupační správa. Po únoru 1948 mu byl veškerý majetek zabaven a on sám se spolu s rodinou zachránil jen odchodem do emigrace. – Zemřel 9. 4. 1986.
www.libri.cz

5. července 1921 - se v Králově Dvoře u Berouna narodil český knižní grafik a ilustrátor Luděk Vimr. Věnoval se zejména tvorbě pro děti. Jeho základní orientace na předškolní a nižší školní věk nezbytně znamenala propojení vypravěčsky laděných textů s cykly rozvíjejícími dětské poznání. – Zemřel 8. 11. 2005.
F. Holešovský: Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež

5. července 1931 - se v městě Czeladž narodil polský prozaik, autor knih pro mládež, rozhlasových a televizních pořadů Janusz Domagalik.
Slovník polských spisovatelů

 

6.–10. červenec

 

6. července 1861 - se v Lužanech u Přeštic narodil autor básní a povídek převážně pro menší děti Josef Kožíšek. Věnoval se kulturně organizační a osvětové činnosti, pracoval ve výboru Dědictví Komenského a v redakci Pedagogických rozhledů. – Zemřel 6. 7. 1933.
Slovník českých spisovatelů

Náš kocourek bělovousek -
je ho ještě malý kousek,
ale práci všude shání
od rána až do klekání.

Venku leze po jabloni
doma zase klubko honí,
u stodůlky loví klásek,
pak se chytá za ocásek.
J. Kožíšek: z básně Náš kocourek

6. července 1921 - se v Krokeku narodil švédský spisovatel, etnograf a cestovatel Bengt Danielsson. Věnoval se výzkumu polynéské kultury, zúčastnil se mimo jiné i výpravy Kon Tiki s T. Heyerdahlem. – Zemřel 4. 7. 1997.
Slovník severských spisovatelů
www.cbdb.cz

6. července 1951 - se v obci Rauma narodil finský psychiatr a prozaik Esa Sariola. Tématem jeho próz je moderní, civilizované, odosobněné zlo, což je ovlivněno jeho profesí.
Slovník severských spisovatelů

6. července 1971 - zemřel ruský prozaik a publicista Gennadij Semjonovič Fiš. Kromě beletristického díla se věnoval také popularizaci úspěchů sovětské biologie. – Narodil se 10. 4. 1903.
Slovník spisovatelů národů SSSR

7. července 1901 - zemřela v Curychu švýcarská spisovatelka Johanna Spyriová. Patřila k nejvýznamnějším autorům dětské literatury 19. století. Její díla mají idealizující a náboženské rysy. – Narodila se 12. 6. 1829.
Slovník spisovatelů německého jazyka

8. července 1621 - se v Chateau-Thierry narodil francouzský básník a dramatik Jean de La Fontaine. Zaujímal nekonformní postoj k absolutismu Ludvíka XIV. Přes králův odpor se stal roku 1684 členem Francouzské akademie. V 72 letech se pod vlivem nemoci zřekl některých svých názorů, odsoudil své Povídky a nechal upálit jednu ze svých her. Stal se křesťanem a věnoval se překládání Žalmů. – Zemřel 13. 4. 1695.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

J. de La Fontaine:
„Přátelství jednoho moudrého člověka je lepší než přátelství všech nerozumných.”

8. července 1851 - se v Nash Mills narodil anglický archeolog Arthur John Evans. Byl objevitelem paláce v Knóssu na Krétě. Učinil první pokus o výklad tabulek s lineárním písmem. – Zemřel 11. 7. 1941.
Rok do kapsy

8. července 1891 - se v Dobříni na Litoměřicku narodil český básník, literární kritik, překladatel a žurnalista Josef Hora. Po počáteční symbolistické, vitalistické a civilizační poezii se stal předním představitelem proletářské poezie. Byl také autorem sociálně tendenčních próz, které ovšem nedosahují umělecké úrovně jeho poezie. – Zemřel 21. 6. 1945.
Český biografický slovník XX. století

Z tvých světel předu nit,
jež dlouze svítí,
bych mohl nocí jít
a nezblouditi.

A jako z pavučin
chci utkat si z nich šat.
Pod prsty zazvučí
jim všechno, co mám rád.

Zazpívá i můj strach
a soumrak loučení
zableskne se mi v tmách
jak peníz spasení.
J. Hora: Světelná nit (z básnické sbírky Na neshledanou vteřiny)

8. července 1921 - se v Duchcově narodil podplukovník Josef Franko. Po okupaci severočeského pohraničí byl poslán na práci do Německa, ale již v březnu roku 1939 odtud utekl. Skrýval se v Hranicích na Moravě, odkud v roce 1940 uprchl přes Rakousko do Jugoslávie, Francie a nakonec zůstal v Anglii. V únoru roku 1942 se stal příslušníkem 311. čs. bombardovací perutě. V říjnu roku 1945 se vrátil do vlasti, ale zanedlouho ji opět opustil a zůstal v Anglii. – Zemřel 28. 1. 2006.
P. Koukal: Zemřel čestný občan města Duchcova podplukovník Josef Franko, Duchcovské noviny, roč. 12, č. 3/2006, s. 14

8. července 1991 - ve Františkových Lázních zemřel český překladatel Miroslav Drápal. Překládal zejména francouzskou beletrii. S oblibou si vybíral historické romány, kde lze spojit v duchu autorovy předlohy archaizující prvky jazyka s moderní češtinou. – Narodil se 23. 12. 1916.
Český biografický slovník XX. století

9. července 1901 - se narodila anglická spisovatelka Barbara Cartland, celým jménem Mary Barbara Hamilton Cartland. Byla jednou z nejúspěšnějších autorek romantických příběhů. – Zemřela 21. 5. 2000.
www.cbdb.cz

9. července 1911 - se v čínském Kulingu narodil anglický romanopisec a ilustrátor Mervyn Peake. K jeho nejznámějším prózám patří trilogie Gormenghast (Titus Žal, Gormenghast, Už jen Titus), která se postupně stala kultovní záležitostí vyznavačů fantastické literatury. – Zemřel 17. 11. 1968.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

9. července 1921 - se v Praze narodila česká herečka, sestra Lídy Baarové, Zorka Janů, vlastním jménem Zora Babková. Od dětství hrála ve filmu, v němž posléze vynikla jako představitelka citlivých dívčích postav. V atmosféře poválečné perzekuce své rodiny spáchala sebevraždu. – Zemřela 24. 3. 1946.
Český biografický slovník XX. století

10. července 1871 - se v Paříži narodil francouzský prozaik Marcel Proust. Jeho literatura je velmi komplikovaná, děj je zatlačen do pozadí a převládá líčení nálad, pocitů a úvah. Prolínají se zde časové roviny, to vše slouží k tomu, aby si vypravěč oživováním minulosti ozřejmil smysl svého života. Pro tento druh literatury bylo nutno volit formu vnitřního monologu, používal složitou lyrizovanou větu, porušoval pravidla syntaxe. – Zemřel 18. 11. 1922.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

M. Proust:
„Není chudý ten, kdo má málo, ale ten, kdo více žádá.”
„Není-li kniha zrcadlem mocné individuality, je aspoň ještě zrcadlem zajímavých chyb ducha.”

10. července 1891 - ve Valdemoro (Madrid) zemřel španělský romanopisec a povídkář Pedro Antonio de Alarcón. Jako konzervativní politik zastával četné významné funkce. Pouze literatuře se věnoval až po roce 1875. – Narodil se 10. 3. 1833.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

10. července 1931 - se v Hybe (Liptovský Mikuláš) narodil slovenský divadelní a filmový herec Ivan Rajniak. V letech 1957–1966 byl členem Štátného divadla v Košicích, od roku 1966 Slovenského národního divadla. – Zemřel 23. 2. 1999.
www.cojeco.cz

10. července 1931 - se ve Winghamu narodila jedna z nejnadanějších současných kanadských povídkářek Alice (Laidlaw) Munro. K jejím hlavním tématům patří intenzivní, avšak jedince omezující život v malých městech. Zápas žen a dívek o získání sebevědomí a sebeúcty.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

10. července 1951 - se v Praze narodila česká prozaička, manželka Jana Otčenáška, Martina Drijverová. Zaměřila se především na tvorbu pro děti a mládež, přičemž vedle próz publikuje i populárně naučné texty pro děti.
Český biografický slovník XX. století

 

11.–15. červenec

 

11. července 1451 - v Mělníku zemřela uherská a česká královna, římská císařovna Barbora Celská. Se Zikmundem Lucemburským byli pokládáni za nejpůvabnější manželskou dvojici té doby. Ještě větší než její krása byla však prý Barbořina prostopášnost a touha po moci. – Narodila se přibližně v letech 1390–95.
www.libri.cz

11. července 1931 - se v Praze narodil český sochař Hugo Demartini. Již na přelomu 50. a 60. let tvořil Demartini nezobrazující reliéfy, postavené na rytmizaci plochy. V pozdější tvorbě se jeho plastiky stávají kompozičně sevřenější, podřízené konstruktivnímu řádu. Výtvory z lesklého kovu odrážejí vnější děje a prostředí, které se tak stává součástí proměnlivého výtvarného projevu. Těmito pracemi se Demartini zařadil do proudu českého sochařského konstruktivismu. – Zemřel 14. 9. 2010.
www.libri.cz

11. července 1951 - se v Praze narodila česká herečka Lenka Machoninová. Od roku 1976 působila v Divadle na okraji v Praze, kde se rozhodujícím způsobem podílela na jeho profilaci v 2. polovině 70. a začátkem 80. let. Koncem 80. let přešla do Laterny magiky.
Český biografický slovník XX. století

12. července 1961 - v Torontu zemřela kanadská spisovatelka Mazo de La Roche. Největšího literárního úspěchu dosáhla svou šestnácti dílnou rodinnou ságou Jalna, která se v roce 1935 dočkala filmového zpracovní a v 70. letech uvedena televizní stanicí CBC jako seriál. – Narodila se 15. 1. 1879.
http://en.wikipedia.org/wiki/

14. července 1871 - v Sobotce zemřel český básník Václav Šolc. Ve vývoji české poezie je jeho tvorba jakýmsi mostem od májovců k ruchovcům-lumírovcům. V jeho milostné lyrice vládne zmarněný a neopětovaný cit. – Narodil se 23. 12. 1838.
Slovník českých spisovatelů: Libri

14. července 1891 - se v Usť-Kamenogorsku narodil ruský matematik, prozaik a překladatel Alexandr Volkov, autor známých knih pro děti. Z angličtiny převyprávěl slavnou knihu Čaroděj ze země OZ. – Zemřel v roce 1977.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, sv. 1.: zahraniční spisovatelé

14. července 1921 - se v Brightonu narodil anglický prozaik Leon Garfield. Většina jeho románů se odehrává v Anglii 18. nebo 19. století. Přestože se jeho postavy vyznačují důrazem na sociální aspekty a morální poselství, nechybí v nich nadsázka a humorný nadhled. – Zemřel 2. 6. 1996.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, sv. 1.: zahraniční spisovatelé

14. července 1971 - se v St. Helens v Lancashire narodil anglický kytarista Nick McCabe. Největší úspěchy slavil jako hlavní kytarista rockové skupiny The Verve.
http://en.wikipedia.org/wiki/

15. července 1931 - se v Koutech na Jihlavsku narodil český elektrotechnik Zdeněk Caha. Zabýval se elektrickými pohony a řízením technologických procesů.
Český biografický slovník XX. století

15. července 1931 - se narodil americký spisovatel a námořní archeolog Clive Cussler. Vyznává životní styl, který se v mnoha směrech podobá životu jeho fiktivního hrdiny Dirka Pitta. Ať už při hledání trosek ztraceného letadla nebo v čele výprav vedoucích k objevení slavných lodních vraků, zaznamenává mimořádné úspěchy. V čele své skupiny dobrovolníků Cussler objevil víc než šedesát zmizelých lodí historického významu, včetně dávno zmizelé konfederační ponorky Hunley.
www.legie.info

15. července 1961 - se v Paříži narodil francouzský spisovatel Jean-Christopher Grangé. Původní profesí je novinář, publikoval na stránkách nejznámějších francouzských, německých i britských novin a časopisů celou řadu napínavých reportáží z různých koutů zeměkoule. Ve své vlasti dosáhl mimořádného uznání, jeho jméno se stalo synonymem pro příběhy plné děsu a hrůzy.
www.pitaval.cz

 

16.–20. červenec

 

16. července 1941 - se v Sandefjordu narodil norský prozaik Dag Solstad. Začínal experimentálními texty o odcizení, rolích vnucených jedinci společností apod. Poté spoluzaložil ultralevicovou skupinu Profil a svůj mimořádný literární talent propůjčil socrealismu.
Slovník severských spisovatelů

17. července 1921 - se v Poddubí nad Sázavou narodil český divadelní herec Antonín Horáček. Na severu Čech se objevuje po osvobození. V roce 1952 se stává členem souboru Krušnohorského divadla v Teplicích. – Zemřel 10. 10. 1990.
Pak: In memoriam, Revue Teplice, č. 11/1990, s. 7

17. července 1921 - se ve Vrútkách narodil slovenský herec František Zvarík. V začátcích své kariéry se rozmýšlel mezi činohrou a operou. Ještě během hereckých studií se stal předním členem činohry i opery slovenského Národního divadla v Bratislavě (1940–1945), kde hostoval už v roce 1939. Národnímu divadlu zůstal věren až do odchodu do penze. – Zemřel 17. 8. 2008.
www.csfd.cz/tvurce

17. července 1931 - se v městečku Mukačevo (v tehdejší Podkarpatské Rusi) narodil český malíř, kreslíř, grafik a sochař Jan Kristofori, všestranný výtvarný umělec, strukturální balista, ovlivněný gotikou a českým surrealismem, ale rovněž intenzivním prožitkem hudby.
Český biografický slovník XX. století

17. července 1931 - se ve Warwickshire narodila anglická spisovatelka, dramatička a scenáristka Caroline Grahamová. Českému čtenáři je známa především jako autorka předloh televizního seriálu Vraždy v Midsomeru. Napsala také několik divadelních a rozhlasových her a dvě knihy pro děti. Je přítelkyní Camilly Parker-Bowlesové, o níž napsala biografii.
http://detektivky.bestfoto.info/cz/
https://en.wikipedia.org/wiki/Caroline_Graham


17. července 1961 - zemřela ruská prozaička Olga Dimitrijevna Foršová. Ve 20. letech patřila k zakladatelům sovětské historické prózy. – Narodila se 28. 5. 1873.
Slovník spisovatelů národů SSSR

18. července 1811 - se v indické Kalkatě narodil anglický prozaik William Makepeace Thackeray. Byl velmi plodným spisovatelem: vedle románů zabírá velkou část jeho prací činnost publicistická, své drobné satiry často opatřoval vlastními karikaturami. Publikoval pod různými uměleckými pseudonymy. – Zemřel 24. 12. 1863.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

18. července 1871 - se v Trnavě narodila slovenská prozaička a publicistka Elena Ivanková. Ve svých povídkách se orientovala na novoromanticky pojaté milostné příběhy z vyšších vrstev. – Zemřela 26. 10. 1941.
Slovník slovenských spisovatelů

18. července 1891 - byl v Praze zahájen provoz první pouliční elektrické dráhy v Čechách, tak zvané Křižíkovy tramvaje.
Rok do kapsy

18. července 1921 - se v Dobřanech narodil český politik Zdeněk Hejzlar. Patřil k vůdčím představitelům reformně komunistického proudu v roce 1968. V roce 1969 emigroval do Švédska, kde byl pracovníkem stockholmského ústavu pro mezinárodní politiku a aktivním činitelem československého exilu. – Zemřel 6. 8. 1993.
Český biografický slovník XX. století

18. července 1991 - v Praze zemřel český elektrotechnik Jindřich Forejt. Zabýval se elektronikou a teoretickou elektrotechnikou. – Narodil se 3. 2. 1915.
Český biografický slovník XX. století

19. července 1901 - se v Paříži narodil francouzský romanopisec, esejista a básník Claudie Aveline, vlastním jménem Evgen Avstine. Ve svých prózách se zabývá především sociálními problémy, je rovněž autorem cestopisů a detektivek. – Zemřel 4. 11. 1992.
Slovník francouzsky píšících autorů

C. Aveline:
„Kdekoli zasejeme sny, vykvetou růže.”

19. července 2001 - zemřel v Praze český hudební vědec Jaroslav Jiránek. Zabýval se nejprve rozvíjením odkazu Z. Nejedlého, otázkami marxisticko-leninské estetiky a teorie intonace, od 70. let pak hudební sémiotikou, dílem Z. Fibicha, B. Smetany aj. – Narodil se 21. 8. 1922.
Český biografický slovník XX. století

20. července 1931 - se v Praze narodil český herec Jiří Samek. Základní vzdělání ukončil v Teplicích. Na hereckou konzervatoř ho pro nízký věk nevzali, a proto přijal nabídku MOD v Praze-Libni a nastoupil jako herec-elév. Po té přešel do angažmá do Teplic, kde působil až do nástupu vojenské služby. Jako herec spolupracoval také s filmem, televizí a rozhlasem. – Zemřel 6. 9. 2009.
http://cs.wikipedia.org/wiki

20. července 1941 - se v Praze narodil český herec, textař, dramatik a spisovatel Jiří Grossmann. Od roku 1967 působil v divadle Semafor. V jeho mnohostranné umělecké tvorbě se projevila svérázná komika. Autorsky spolupracoval s M. Šimkem, s nímž vytvořil populární a osobitou dvojici, která výrazným způsobem přispívala k umělecké podobě divadla Semafor na přelomu 60. a 70. let. – Zemřel 5. 12. 1971.
Český biografický slovník XX. století

Závidím cestám, že mohou vést
závidím stromům okolo cest
závidím loukám srpnový žár
závidím horám potoků pár
závidím houslím stříbrný hlas
závidím mořím prostor a čas

Modrému mráčku volnost závidím
a to věc je zlá
Studentu v sáčku lásku závidím
a to věc je zlá...
J. Grossmann: z textu písně Závidím

 

21.–25. červenec

 

21. července 1841 - se v Praze narodil český prozaik a překladatel Emanuel Bozděch, tvůrce české konverzační komedie. Ke konci života byl sužován nemocemi a deprimován zneuznáním svého díla. Zmizel beze stopy, jeho tělo se nikdy nenašlo. – po 10. 2. 1889 pohřešován, v roce 1893 byl prohlášen za mrtvého.
Slovník českých spisovatelů: Libri

21. července 1921 - se na Sicílii narodil italský operní pěvec, tenorista Guiseppe Di Stefano. Aktivně činný byl poměrně dlouhou dobu, od roku 1940 do roku 1990. Široké veřejnosti byl znám také svým krátkým romantickým vztahem se sopranistkou Marií Callasovou. – Zemřel 4. 3. 2008.
http://en.wikipedia.org/wiki/

22. července 1951- se v Bratislavě narodil slovenský básník, prozaik, překladatel, literární vědec, publicista a dramatik Braňo Hochel. Ve své poezii se v civilním výrazu soustředí na téma milostných iluzí a deziluzí. – Zemřel 11. 4. 2015.
Slovník slovenských spisovatelů

22. července 2001 - v Miláně zemřel italský novinář a prozaik Indro Montanelli. Jeho nejvýznamnějším románem byl Generál della Rovere, podle nějž natočil film R. Rossellini. Byl také autorem a spoluautorem svazků mapujících dějiny Itálie. – Narodil se 22. 4. 1909.
Slovník italských spisovatelů

23. července 1911 - se v Solnici u Rychnova nad Kněžnou narodil český básník, prozaik a literární historik Karel Cvejn. V počátku své tvorby užíval pseudonymu Jiří Skála. Těžiště jeho práce leží v kulturní publicistice, zejména v činnosti ediční. – Zemřel 16. 12. 1986.
www.slovnikceskeliteratury.cz

24. července 1991 - v Miami zemřel židovský spisovatel polského původu Isaac Bashevis Singer, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1978). V roce 1935 emigroval do USA, kde roku 1943 získal americké občanství. Tvořil téměř výhradně v jidiš; napsal řadu novel, knih pro děti, esejů a článků. Jeho hlavní hrdinové jsou často na okraji společnosti, někdy to jsou odpadlíci nebo rebelové. – Narodil se 14. 7. 1904.
www.cbdb.cz

I. B. Singer:
„Skrze nenormální si lépe uvědomujeme, co je normální.”

25. července 1891 - byl poprvé zahájen provoz nejznámější a také nejstarší pražské lanovky na Petřín. Nebyla však první pražskou lanovkou, prvenství ji vzala další pražská, dnes už zaniklá lanovka na Letnou.
www.praha.eu/jnp/cz

25. července 1921 - se ve Villach narodil americký psycholog, psychoterapeut a filosof rakouského původu Paul Watzlawick. Vedle psychoterapie, zejména rodinné, se věnoval také teorii komunikace a humoru. – Zemřel 31. 3. 2007.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

25. července 1931 - se v Praze narodil český dirigent, sbormistr a hudební pedagog Miroslav Košler. Od roku 1951 byl sbormistrem Pěveckého sboru ČKD Praha a od roku 1970 sbormistrem a uměleckým vedoucím Pražského mužského sboru FOK. S oběma sbory uvedl řadu premiér děl českých soudobých skladatelů. – Zemřel 20. 9. 2016.
Český biografický slovník XX. století

 

26.–31. červenec

 

26. července 1971 - v Praze zemřel český technický úředník a spisovatel Eduard Cenek. Psal prózy, reportáže i dramata. Také se zabýval uměleckou fotografií. – Narodil se 18. 3. 1904.
www.spisovatele.cz

27. července 1841 - v Pjatigorsku zemřel ruský spisovatel a dramatik, klasik ruského romantismu Michail Jurjevič Lermontov. Jeho dílo je obsáhlé, přestože mu k tvorbě bylo dopřáno pouhých třináct let. Jeho tvorba obsahuje čtyři sta lyrických básní, dvacet sedm poem, menší prózy, tři romány a šest dramat. Lermontov patří nejen ke klasikům ruského romantismu, ale i mezi romantiky celoevropského významu. – Narodil se 3. 10. 1814.
www.spisovatele.cz

M. J. Lermontov:
„Úcta má své hranice, kdežto láska žádné.”
„Láska je jako oheň: pokud na něj nepřikládáš, vyhasne.”

27. července 1911 - v Novém Městě na Moravě zemřel český literární kritik, estetik a pedagog Leander Čech. Byl představitelem takzvané moravské kritiky. Věnoval se horlivě národní a osvětové činnosti. – Narodil se 27. 2. 1854.
Slovník českých spisovatelů: Libri

27. července 1911 - se v Kyjevě na Ukrajině narodil italský novinář a spisovatel Giorgio Scerbanenco. Nejprve přispíval do ženských časopisů a psal knihy v duchu červené knihovny, později proslul jako autor detektivních příběhů. – Zemřel 27. 10. 1969.
Slovník italských spisovatelů

27. července 1931 - se v Blaženicích narodil český historik Vlastislav Lacina. Zabývá se novodobými českými hospodářskými dějinami se zvláštním zaměřením na vývoj československé ekonomiky a hospodářské politiky v meziválečném období.
Český biografický slovník XX. století

28. července 1931 - se ve Vysokém nad Jizerou narodil český hudební historik Jan Kouba. Ve své badatelské práci se orientuje na českou hudbu 15.–16. století.
Český biografický slovník XX. století

29. července 1891 - se v Praze narodil český historik umění a kritik Jaromír Pečírka. Zabýval se zejména českou a světovou sochařskou tvorbou. Jeho zájem poutalo i české malířství, zejména moderní. – Zemřel 22. 8. 1966.
Český biografický slovník XX. století

29. července 1911 - se v Komárově narodil český ekonom Jaroslav Habr. V 50. letech byl z politických důvodů perzekvován. Soukromě se ve své vědecké práci zaměřil na studium a aplikace exaktních disciplín v ekonomice. Jako hostující profesor působil na univerzitách v USA, Itálii, Švédsku a jinde. – Zemřel 4. 3. 1998.
Český biografický slovník XX. století

29. července 1911 - se v Praze narodil český technik Vladimír Chlumský. Koncem 70. let působil jako expert UNESCO na univerzitě v Ugandě. Mezi jeho nejvýznamnější technické práce patří progresivní řešení dvoustupňového vzduchového kompresoru. – Zemřel 12. 12. 1981.
Český biografický slovník XX. století

30. července 1511 - se v Arezzo narodil italský malíř, architekt a literát Giorgio Vasari, dvorní malíř Medicejských a životopisec florentských umělců. Díky svému dílu je pokládán za jednoho z prvních kunsthistoriků. – Zemřel 27. 6. 1574.
Slovník italských spisovatelů

30. července 1921 - se v Kuklenách narodil český zemědělský odborník František Mareček. Zabýval se zejména agrotechnikou, šlechtěním a semenářstvím kulturních rostlin, věnoval se možnostem aplikace plastických hmot v zemědělství. – Zemřel 18. 12. 2011.
Český biografický slovník XX. století

30. července 1921 - se v Praze narodil český technik Bořivoj Hanuš. Zabýval se automatizací. – Zemřel 23. 10. 2008.
Český biografický slovník XX. století

30. července 1941 - se v Podlavici narodil slovenský literární vědec, autor literatury pro děti a mládež a publicista Ondrej Sliacki. V roce 2012 obdržel Cenu ministra kultúry SR za celoživotní tvorbu pro děti a výjimečný přínos do literárně-vědní činnosti v oblasti literatury pro děti a mládež.
Slovník slovenských spisovatelů

30. července 1951 - se v Plzni narodil český fyzický geograf a hydrolog Bohumír Janský. Věnuje se především hydrologii, oceánografii, metodám geografického výzkumu a výzkumu ekologické stability krajiny se zaměřením na revitalizaci vodních toků.
Český biografický slovník XX. století

30. července 1971 - přeplaval František Venclovský jako první Čech v historii kanál La Manche.
Rok do kapsy

31. července 1901 - se v Nezvěsticích narodil český pracovník komunistického aparátu a československý politik Rudolf Slánský. Po květnu 1945 se stal generálním tajemníkem KSČ. Výrazně se podílel na přípravách nastolení monopolu komunistické moci, na provokacích proti demokratické opozici a na provedení převratu v únoru 1948. V letech 1948–51 patřil k lidem, kteří měli největší odpovědnost za nastolený teror, justiční vraždy a perzekuci nevinných občanů Československa. V září byl odvolán z funkce generálního tajemníka a na krátký čas se stal místopředsedou vlády. 23. listopadu 1951 byl Slánský zatčen Státní bezpečností, zbaven všech funkcí a obviněn z velezrady. V listopadu (20.–27.) 1952 byl v politickém monstrprocesu, který spolu s Gottwaldem připravovali a schvalovali jeho dřívější nejbližší spolupracovníci a přátelé, obžalován jako hlava "protistátního spikleneckého centra", odsouzen k trestu smrti a vzápětí popraven. – Zemřel 3. 12. 1952.
www.libri.cz

31. července 2001 - v kalifornském městě Orinda zemřel americký prozaik Poul Anderson, autor sci-fi a fantasy literatury pro dospělé i dětské čtenáře. – Narodil se 25. 11. 1926.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, sv. 1.: zahraniční spisovatelé