Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Červen 2021

1.–5. červen

 

1. června 1911 - se v Kostelci nad Orlicí narodil český klarinetista Milan Kostohryz. Koncertoval ve většině evropských zemí a v USA. Od roku 1945 byl profesorem pražské konzervatoře, od roku 1952 též na AMU. – Zemřel 24. 5. 1998.
Český biografický slovník XX. století

1. června 1941 - v Brackenburnu zemřel anglický prozaik sir Hugh Walpole. Jeho romány jsou realistické, občas s příměsí mystiky. Ve své době byl komerčně velmi úspěšný. – Narodil se 13. 3. 1884.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

H. Walpole:
„Život je komedie pro ty, kteří myslí, a tragédie pro ty, kteří cítí.”

1. června 1961 - se v Chomutově narodila česká básnířka Iva Vondrášková. Patří k nejtalentovanějším ženským autorkám nakladatelství ALISA (Petřvald), získala již několik literárních cen.
VONDRÁŠKOVÁ, Iva: Vteřiny blaženosti

Pane
posílám Vám puget s trny
Asi růže
To se mi vážně nelíbí
na co si to hrajete?
Být básník není alibi
pro uplakané muže
To se vážně tak lkát
MUSÍ?
Zde – nesmělý vzkaz:
kéž tak každý z vás
aspoň ZKUSÍ
zda se vzchopit MŮŽE
začít se mít rád
I. Vondrášková: Dopis

1. června 1981 - v Praze zemřel český hudební skladatel Jan Zdeněk Bartoš. Hudební praxi získal jako houslista v řadě orchestrů. Sestavil vlastní hudební soubor, s nímž vstoupil do služeb francouzské námořní společnosti Messageries Martimes se sídlem v Marseille. Po roce 1945 se věnoval mládežnickým orchestrům. – Narodil se 4. 6. 1908.
Československý hudební slovník osob a institucí, sv. 1: A–L

2. června 1921 - se v Budapešti narodil maďarský prozaik a dramatik Ferenc Karinthy. Jeho umělecký vývoj směřoval od surrealistických počátků k realismu. – Zemřel 29. 2 1992.
Slovník spisovatelů: Maďarsko

2. června 1931 - se v Domažlicích narodil český entomolog Karel Hůrka. Zabýval se studiem hmyzu, zvláště problémy rozmnožování. Studoval vývojové cykly a larvální stádia hmyzu. Byl specialistou na brouky z čeledi střevlíkovitých a na hmyzí ektoparazity netopýrů. – Zemřel v roce 2004.
Český biografický slovník XX. století

2. června 1961 - se v Buenos Aires narodil argentinský herec, filmový režisér a producent Alejandro Agresti. Příležitost dostal také ve Spojených státech, kde v Hollywoodu režíroval film Dům u jezera se Sandrou Bullock a Keanem Reevesem.
http://en.wikipedia.org/wiki

3. června 1801 - se v Osice u Hradce Králové narodil český hudebník, dirigent a hudební skladatel František Škroup. Byl výborným dirigentem a za svého působení ve Stavovském divadle nacvičil mnoho klasických oper, skládal řadu předeher a scénických hudeb k některým hrám a fraškám. Získal si také zásluhy jako skladatel českých písní a sborů. – Zemřel 7. 2. 1862.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

3. června 1921 - se v Košatce nad Odrou narodil český malíř, grafik a ilustrátor Zdeněk Kudělka. Podstatný díl jeho výtvarné činnosti patří ilustraci dětských knih, včetně učebnic. – Zemřel 2. 7. 1992.
F. Holešovský: Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež
http://citarny.cz/

3. června 1921 - se v Újezdu na Moravě narodil český sochař František Rabel. Po roce 1949 reagoval na výzvu ministerstva kultury k zapojení výtvarníků do průmyslu a nastoupil v teplické Dittmarce. Pracoval jako návrhář skla a porcelánu a ve svém ateliéru se zabýval především portréty, plastikami a reliéfy. – Zemřel 7. 4. 2007.
P. Koukal: Zemřel sochař František Rabel, Teplický deník, č. 88 ze 14. 4. 2007, s. 13

4. června 1901 - se v Hamburku narodil německý spisovatel Rudolf Petershagen. Za 2. světové války byl po zranění u Stalingradu velitelem města Greifswaldu, které z humánních důvodů vydal bez boje sovětské armádě. – Zemřel 13. 4. 1969.
Slovník spisovatelů německého jazyka

4. června 1931 - se v Herálci na Havlíčkobrodsku narodil český básník a překladatel Jan Zábrana. V překladatelské činnosti se zaměřil hlavně na ruskou, anglickou a americkou prózu a poezii a pro českého čtenáře objevil četné pozoruhodné autory a hodnotná díla. V jeho vlastní tvorbě převažovala poezie. – Zemřel 3. 9. 1984.
Český biografický slovník XX. století

Obzor stál
ze všech stran
duhou iluminován
jak zrcadlový sál

Pršelo a vlahý deštík
skrápěl ořeší

Schoulen v podstřeší
neznámé salaše v poli
(nepamatuji se dne ani hodiny
ani jak jsem přišel do té krajiny)
hladový a žíznivý
díval jsem se na nivy

A byl jsem šťasten
jak už nikdy potom

štasten jako dítě
proto jen že prší
v ořeší a v žitě

Dnes už nevím
zda se mi vše jenom zdálo
či zda se to vskutku stalo
nebo byl-li to sen mého snu

Ale v paměti mé navždy tkví
rajská vzpomínka na štěstí
na štěstí ó žel jen ve vzpomníce

Či štěstí je
jenom ve vzpomínce?
V. Závada: Vzpomínka (z básnické sbírky Siréna)

4. června 1951 - v Praze zemřel český básník a prozaik Jaroslav Kolman-Cassius. Po prvních stylisticky precizních satirických a ironických verších přešel koncem 30. let k baladickému a elegickému výrazu. – Narodil se 30. 12. 1883.
Český biografický slovník XX. století

4. června 1971 - v Praze zemřel český dirigent a hudební skladatel Vlastislav Antonín Vipler. Zprvu působil jako dirigent v operetních divadlech, později byl dirigentem a pracovníkem Československého rozhlasu v Košicích a Bratislavě. – Narodil se 12. 6. 1903.
Český biografický slovník XX. století

4. června 1971 - v Budapešti zemřel maďarský marxistický filosof a literární kritik György Lukács. Mnozí jej považují za spoluzakladatele západní marxistické tradice. Přispěl k obohacení idejí materialistického názoru a třídního uvědomění marxistické filosofie a teorie. Jeho literární kritika byla ovlivněna realismem. – Narodil se 13. 4. 1885.
Slovník spisovatelů: Maďarsko


6.–10. červen

 

6. června 1911 - se v Bordeaux narodil francouzský romanopisec, básník, esejista a scenárista Jean Cayrol. Křesťanskou orientaci jeho sensibility prohloubila existenciálnímu rozměru deportace do koncentračního tábora v Mauthausenu. – Zemřel 10. 2. 2005.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

6. června 1951 - se narodila anglická spisovatelka Geraldine McCaughrean. Na spisovatelskou dráhu se dala v roce 1988, předtím působila jako učitelka a poté jako pracovnice jednoho londýnského nakladatelství. Napsala přes 130 knih a krátkých her pro školy a rádio. Psala i pro dospělé, ale nejvíce ji proslavila tvorba pro děti.
www.databazeknih.cz
http://catalogue.bl.uk/

6. června 1961 - v Küssnachtu zemřel švýcarský psycholog a kulturní antropolog Carl Gustav Jung. Byl zakladatelem analytické psychologie. Jeho přínos psychologii spočívá v pochopení lidské psychiky na pozadí světa snů, umění, mytologie, náboženství a filosofie. Má významný podíl na zkoumání příčin a léčbě schizofrenie. – Narodil se 26. 7. 1875.
Slovník spisovatelů německého jazyka

C. G. Jung:
„Existuje-li něco, co chcete změnit u svého dítěte, zamyslete se nejprve, zda to není něco, co byste měli změnit u sebe.”

6. června 1991 - v Praze zemřel český lékař neurolog Karel Obrda, jeden ze zakladatelů lékařské rehabilitace v Československu. – Narodil se 2. 10. 1910.
Český biografický slovník XX. století

8. června 1921 - se v Melbourne narodil australský prozaik Ivan Francis Southall. Napsal několik desítek románů, v nichž s mimořádným pochopením pro vnitřní svět dětí a dospívajících zobrazil literární hrdiny, kteří jsou nuceni čelit psychickému či fyzickému ohrožení nebo vlastnímu handicapu. – Zemřel – 15. 11. 2008.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, díl 1.: zahraniční spisovatelé
http://en.wikipedia.org/wiki/

9. června 1951 - se v Bratislavě narodila slovenská básnířka a překladatelka Jana Kantorová-Báliková. Patří k autorům, kteří zachytávají civilizační změny města. Překládá z angličtiny.
Slovník slovenských spisovatelů

10. června 1901 - se ve Staré Boleslavi narodil český astronom a meteorolog Antonín Bečvář. Je považován za průkopníka československé meteorologické fotografie a filmu věnovaného vývoji horských mraků. V astronomii založil tradici výzkumu meziplanetární hmoty a Slunce. – Zemřel 10. 1. 1965.
www.libri.cz

10. června 1991 - v Paříži zemřel francouzský kreslíř, prozaik a dramatik Vercors, vlastním jménem Jean Bruller. Byl spisovatelem moralistou voltairovského rodu. – Narodil se 26. 2. 1902.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

Vercors:
„Já vím jen o jednom nebezpečí: když vědec přestane pozorovat a umane si dokazovat.”


11.–15. červen

 

11. června 1881 - došlo k prvnímu slavnostnímu otevření Národního divadla v Praze. Kromě zahajovacího představení Smetanovy Libuše zde herci odehráli ještě další desítku her. Poté byla budova uzavřena z důvodu dokončovacích prací. Během nich však 12. srpna 1881 zachvátil budovu ničivý požár.
http://tema.novinky.cz/narodni-divadlo

11. června 1911 - se v Přerově narodil středoškolský pedagog, malíř a ilustrátor František Procházka. – Zemřel 28. 12. 1976.
www.antikpraha.cz

11. června 1931 - se v Sedan narodil francouzský romanopisec a básník Frédéric Tristan, vlastním jménem Frédéric Tristan Baron. Ústředním tématem jeho dějově bohatých, dobrodružných, často labyrinticky tvarovaných příběhů je hledání identity pod maskami osob a vrstvami skutečnosti.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

11. června 1981 - ve francouzském Maisons-Laffitle zemřela polská spisovatelka a literární historička Maria Czapska, plným jménem Maria Dorota Leopoldyna Czapska. Byla hraběnkou pocházející z jednoho z nejbohatších rodů usazených na někdejším polsko-litevském území. Po 2. světové válce emigrovala do Francie. – Narodila se 6. 2. 1894.
http://cs.wikipedia.org/

11. června 1991 - v Praze zemřel český herec a recitátor Vlastimil Fišar. Jeho doménou byly od mládí charakterní role. Věnoval se uměleckému přednesu, a to i ve slovenštině, působil v rozhlase a televizi. – Narodil se 13. 11. 1926.
Český biografický slovník XX. století

12. června 1901 - se v Hrušově narodil český paleontolog František Němejc, zakladatel moderní české paleobotanické školy. Zabýval se permokarbonskou a křídovou flórou. – Zemřel 7. 3. 1976.
Český biografický slovník XX. století

12. června 1931 - se v Granville ve státě New York narodil americký spisovatel Trevanian, který začal dobývat, a pak nadlouho okupovat, žebříček bestsellerů na počátku 70. let. Psal také pod pseudonymy Nicolas Seare a Benat LeCagot. Pod těmito pseudonymy se skrýval univerzitní profesor z Texasu Rodney William Whitaker. – Zemřel 14. 12. 2005.
http://m.aktualne.centrum.cz

12. června 1941 - se v Praze narodila česká herečka Marie Drahokoupilová. Vdala se za rakouského občana, odstěhovala se do Vídně a od roku 1980 působila ve svobodném povolání. Do paměti televizních diváků se, mimo jiné, zapsala svými televizními kurzy francouzštiny, které moderovala spolu se svojí hereckou kolegyní paní Irenou Kačírkovou.
Český biografický slovník XX. století

12. června 1941 - se v Chelsea ve státě Massachusetts narodil americký jazzový pianista a hudební skladatel Chick Corea. Nejvíce se proslavil v sedmdesátých letech, kdy byl jedním z předních jazzrockových pianistů. – Zemřel 9. 2. 2021.
http://cs.wikipedia.org/

13. června 1881 - se v Jaroměři narodil významný český sochař, řezbář, medailér a profesor na UMPRUM a AVU Otakar Španiel. Jeho tvorba vychází ze secese, po 1. světové válce měl blíže k neoklasicismu. – Zemřel 15. 2. 1955.
http://cs.wikipedia.org/

13. června 1901 - se v Antverpách narodil vlámský prozaik a novinář Lode Zielens. Po Zolově vzoru uvedl do vlámské literatury téma sociální bídy antverpského proletariátu. – Zemřel 28. 2. 1944 při náletu na Antverpy.
Slovník severských spisovatelů

13. června 1921 - se ve Vídni narodil český dirigent Bohumil Berka. V letech 1957–1985 byl dirigentem Krušnohorského symfonického orchestru, a zároveň od roku 1957 do roku 1963 jeho uměleckým ředitelem. – Zemřel 28. 3. 2004.
Český biografický slovník XX. století
www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik

14. června 1811 - se v Lichfieldu narodila americká spisovatelka Harriet Beecher-Stoweová. Svou novinářskou a literární činností přispívala k boji proti otrokářství v Americe před více než 150 lety. Jejím nejznámějším dílem se stal román Chaloupka strýčka Toma. – Zemřela 1. 7. 1896.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

14. června 1931 - se ve Dvoře Králové narodil český hudební vědec a folklorista Jaroslav Markl. Zabýval se studiem záznamů českého hudebního folklóru z 16.–19. století. Věnoval se soustavně výzkumu české lidové písně a lidové instrumentální hudby a etnoorganologií, zvláště lidovými hudebními nástroji v Československu. – Zemřel 28. 12. 1985.
Český biografický slovník XX. století

14. června 1931 - se v Horažďovicích narodil český parazitolog Milan Daniel. Zabývá se problematikou parazitologie a arachnoentomologie, cizopasnými členovci a jejich medicinálním a veterinárním významem.
Český biografický slovník XX. století

15. června 1931 - se v Praze narodila česká muzikoložka Zdeňka Pilková, manželka Jiřího Pilky. Zabývala se zejména hudbou 18. století. – Zemřela 13. 4. 1999.
Český biografický slovník XX. století

15. června 1991 - v Praze zemřel český malíř František Jiroudek. V období 2. světové války navrhoval scény a kostýmy pro divadlo v Ostravě, tvořil obrazy z divadelního prostředí a s náměty divadelních tragédií, které byly jinotajným vyjádřením válečné doby. – Narodil se 17. 2. 1914.
Český biografický slovník XX. století

15. června 2001 - v Auxerre zemřel francouzský kameraman Henri Alekan. Do dějin kinematografie se zapsal spoluprací na klasických dílech Bitva o koleje či Prázdniny v Římě, za které byl nominován na Oscara. Jeho kameramanská práce se vyznačovala schopností přizpůsobit se tématu, žánru i režisérovi. – Narodil se 10. 2. 1909.
www.cojeco.cz


16.–20. červen

 

16. června 1871 - v Martině zemřel slovenský prozaik, básník, estetik a literární kritik Ján Kalinčiak, tvůrce slovenské romantické prózy a poezie. – Narodil se 10. 8. 1822.
Slovník slovenských spisovatelů

16. června 1901 - se v Netolicích narodil český klavírní pedagog a hudební skladatel Alois Sarauer. V září roku 1926 se stal zakladatelem a prvním ředitelem hudební školy v Teplicích. Zde působil až do okupace pohraničí. – Zemřel v roce 1980.
P. Koukal: Dětem pro radost; Revue Teplice, roč. 13, č. 7/1981, s. 18

17. června 1921 - se v Sammatti narodila finská prozaička Eeva Joenpelto. V porovnání s většinou finských feministek 60. a 70. let minulého století měla větší cit pro míru a konflikty společenské a osobní. – Zemřela 28. 1. 2004.
Slovník severských spisovatelů

18. června 1911 - se v Chrastinách na Písecku narodil český lesnický odborník Alois Mezera. Zabýval se zejména lesnickou typologií a pěstováním lesů. – Zemřel 12. 12. 1994.
Český biografický slovník XX. století

18. června 1991 - zemřel v Praze český spisovatel Zdeněk Pluhař. Autor románů socialistického realismu a popularizujících knih o vodních stavbách. – Narodil se 16. 5. 1913.
Slovník českých spisovatelů: Libri

19. června 1881 - se v Mladé Boleslavi narodil český básník, prozaik, karikaturista a malíř František Gellner. Pro jeho vývoj od anarchismu a bohémy k racionální skepsi byl nejdůležitější pobyt v Paříži 1905–08, kde se uplatňoval jako kreslíř v satirických časopisech. V jeho literární tvorbě najdeme skeptické a ironické verše, prózy a dramata, v nichž z pozic bohéma odhaloval pokrytectví měšťácké společnosti. – Zemřel pravděpodobně v září 1914 (byl prohlášen za nezvěstného na frontě v Haliči).
Český biografický slovník XX. století

Rozechvívá mi znova
duši tíživý stesk;
marná moudrá jsou slova
dávno popsaných desk.

Zraky zemdlené zvedá
vzmach vůle násilný
vzhůru, kde šíří se bledá
zář z plynové svítilny.

Ničeho nechtít již v žití,
necítit, nežádat,
být jak ten plamen, jenž svítí
studeně na spící sad!
F. Kellner: Teplo zhaslého plamene

19. června 1941 - se v Praze narodil český ekonom, politik a státník Václav Klaus, druhý prezident České republiky (od roku 2003). V minulosti působil jako bankovní úředník a prognostik, po listopadu 1989 se stal ministrem financí ČSSR ve vládách národního porozumění a později národní oběti působící v rámci ČSFR. Od roku 1992 do roku 1998 zastával post předsedy vlády a od ledna až do února roku 1993 vykonával z titulu premiéra některé funkce prezidenta republiky.
Český biografický slovník XX. století

19. června 1941 - se v Praze narodil český textař, básník a zpěvák Jan Vodňanský. Od roku 1966 do poloviny 80. let působil v autorsko-interpretační dvojici s P. Skoumalem v Redutě a v Činoherním klubu. Mimo interpretační aktivity psal verše pro děti, televizní pohádky, zpěvní texty a libreta k muzikálům. – Zemřel 10. 3. 2021.
Český biografický slovník XX. století
Slovník českých spisovatelů

Kolik je na světě moří
Kolik je na světě řek
Kolik je smutků a hoří
Kolik je rozlitých mlék
Toho i toho je mnoho
Toho i toho je moc
Jediné slunce je jedno
A to když zajde — je noc

Kolik je na světě krbů
Kolik je na světě měn
Kolik je pomluv a drbů
Kolik je nevěrných žen
Toho i toho je mnoho
Toho i toho je moc
Jediné slunce je jedno

A to když zajde — je noc

Kolik je na světě poupat
Kolik je na světě knih
Kolik je jezevčích doupat
Kolik je jezevců v nich
Toho i toho je mnoho
Toho i toho je moc
Jediné slunce je jedno

A to když zajde — je noc
J. Vodňanský: Kolik je na světě (z básnické sbírky S úsměvem idiota)

20. června 1951 - se v Bludovicích narodil český hráč na hoboj a anglický roh Jan Adamus. Mimo koncertování ve významných evropských hudebních centrech navštívil také Kubu, Kanadu a Spojené arabské emiráty.
www.ceskyhudebnislovnik.cz


21.–25. červen

 

21. června 1851 - se v Cholticích u Heřmanova Městce narodil český lyrik z lumírovské generace Bohdan Jelínek. Pro plicní chorobu nedokončil lékařská studia a stal se nakrátko poštovním úředníkem. Mezi jeho literárními pokusy vyniká osobní lyrika. – Zemřel v roce 1874.
http://cs.wikisource.org/wiki/

21. června 1621 - bylo na Staroměstském náměstí v Praze popraveno 27 účastníků českého stavovského povstání. Byli mezi nimi tři páni, sedm rytířů a sedmnáct měšťanů, mezi nimi i rektor pražské univerzity Ján Jesenský-Jessenius či český spisovatel, šlechtic, válečník, diplomat, cestovatel a hudebník Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic.
Rok do kapsy

21. června 1911 - se v Jordanowicích u Blonia narodila polská prozaička Hanna Malewska. Psala historickou prózu, ve které se soustřeďovala na významné události, zdůrazňovala angažovanost a morální odpovědnost člověka za průběh dějin. – Zemřela 27. 3. 1983.
Slovník polských spisovatelů

21. června 1921 - se ve Wilhelmshavenu narodil německý literární teoretik a spisovatel Helmut Heissenbüttel. Ve svém díle se zabýval tzv. konkrétní poezií, dále napsal několik knih z oblasti literární teorie. – Zemřel 19. 9. 1996.
Slovník spisovatelů německého jazyka
http://cs.wikipedia.org/


22. června 1891 - na Letné (dnešní Praha) zemřel český astronom, teoretický fyzik a profesor UK August Seydler. Byl raným přispěvovatelem časopisu Vesmír. – Narodil se 1. 6. 1849.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

22. června 1941 - ve 3 hodiny patnáct minut ráno došlo bez vyhlášení války k přepadení Sovětského svazu nacistickým Německem. Tři miliony německých vojáků překročily sovětskou hranici a rychle postupovaly k Moskvě s cílem do konce roku zlikvidovat Rudou armádu.
Rok do kapsy

22. června 1921 - se v Praze narodil český básník a prozaik Arno Kraus, autor milostné i společensky angažované poezie, v níž zachytil revoluční proměny společnosti. – Zemřel 13. 9. 1982.
Malá československá encyklopedie sv. 3: I–L

23. června 1891 - se v Háji u Opavy narodil český lékař, prozaik, dramatik a filmový režisér Vladislav Vančura, čelný představitel levicové kulturní fronty v meziválečném období. Jeho prozaické dílo vycházelo z experimentálního a expresivního pojetí. Vyznačuje se hledáním nových forem, osobitým slohem a jazykem, zvláště v typické větné periodě a v lexikálních archaismech. – Zemřel 1. 6. 1942.
Český biografický slovník XX. století

V. Vančura:
„Jsme rozlišeni přízvukem svých zájmů, svých věr a svých názorů, ale žádná různost nemůže zastřít základní potřebu nás všech, potřebu svobody a vývoje.”

23. června 1921 - se v Klatovech narodil český marxistický literární kritik a historik Jan Petrmichl. Byl autorem literárněhistorických prací, usilujících o výklad dějin české literatury na základě třídního pohledu. – Zemřel 29. 2. 1964.
Český biografický slovník XX. století

24. června 1621 - se v obci Wišnicz narodil polský básník a překladatel Jan Andrej Morsztyn. Na královském dvoře v době Jana Kazimíra plnil diplomatické mise. Byl čelným básníkem polského literárního baroka. Jeho básně kolovaly v opisech, publikovány byly teprve v 19. století. – Zemřel 8. 1. 1693.
Slovník polských spisovatelů

24. června 1901 - se v Praze narodila česká spisovatelka Marie Podešvová, rozená Jarušková. Ve 20. letech vytvořila pod pseudonymem M. Jensenová několik hlavních rolí v českých němých filmech. Literární tvorbě se začala věnovat od počátku 30. let. Náměty většiny svých próz čerpala z valašského prostředí. – Zemřela 18. 10. 1994.
Český biografický slovník XX. století

24. června 1931 - se v Praze narodila česká grafička a ilustrátorka dětských knih, činná v oblasti užité grafiky a knižní úpravy, Libuše Loskotová. Její tvorba se soustřeďuje zejména k poezii a knihám pro děti předškolního věku.
F. Holešovský: Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež

25. června 1911 - se v Kvasicích narodil český knihovník a bibliograf František Horák. Od roku 1967 byl docentem žurnalistické fakulty UK Praha. Ve svém díle navazoval na práci Z. V. Tobolky. – Zemřel 18. 2. 1983.
Český biografický slovník XX. století

25. června 1911 - se v Bučovicích narodil český geograf Zdeněk Láznička. Zabýval se analýzou sídel v jednotě s jejich obyvatelstvem a činností, geografií dopravy a regionální geografií. – Zemřel 16. 2. 1974.
Český biografický slovník XX. století

25. června 1991 - zemřela v Praze česká prozaička a dramatička Miroslava Tomanová, spoluautorka (většinou s J. Tomanem) epických obrazů dějinných i soudobých sociálních zápasů. – Narodila se 9. 10. 1906.
Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce, sv. 4/I : S–T


26.–30. června

 

26. června 1861 - v Praze zemřel český a slovenský spisovatel, slavista, literární historik, etnograf a jazykovědec Pavel Josef Šafařík. Pokoušel se založit nový oddíl vědy – slovanskou archeologii. Ke snahám o samostatnou slovenštinu se stavěl spíše zdrženlivě, ale pokoušel se být prostředníkem mezi českou a slovenskou stranou. – Narodil se 13. 5. 1795.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

26. června 1921 - se v Martině narodil český malíř, grafik a ilustrátor Mirko Hanák. Proslul zejména svými osobitými ilustracemi, litografiemi s přírodními náměty. Námětem jeho kreseb a grafik byla velmi často divoce žijící zvířata v naší přírodě. – Zemřel 4. 11. 1971.
F. Holešovský: Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež

26. června 1931 - se v Dobrém u Rychnova nad Kněžnou narodil český historik Zdeněk Kárník. Zabývá se historií českého dělnického hnutí, rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku ČSR. – Zemřel 30. 9. 2011.
Český biografický slovník XX. století

26. června 1931 - se v Leicesteru narodil britský spisovatel, filosof a scenárista Colin Wilson, autor řady fiktivních až mystických příběhů. – Zemřel 5. 12.2013.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

26. června 1961 - v New Yorku zemřel americký básník a prozaik Kenneth Fearing. Byl výrazným básníkem amerického velkoměsta, kritikem negativních jevů moderní civilizace. – Narodil se 28. 7. 1902.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

Proč se vždycky na okamžik podíváš nahoru, než se zastavíš
a vejdeš dovniř,
proč uprostřed kapitoly odložíš knihu, vstaneš a přejdeš
k oknu civět na ulici,
na co to čekáš, čemu to krátce nasloucháš mezi odpoledními
hlasy, že na to nikdo jiný nečeká,
kde jsou tvé myšlenky, když pískne vlak nebo zazvoní telefon,
že otočíš hlavu,
proč se tak často díváš na kalendář, na hodiny?

Jakápak duha to čeká jedině na tebe,
kdo ti to zavolá, že po drátě se budou linout chorály andělské,
na jaký kouzelný výsledek si děláš naději,
co to chceš vyhrát za ohromnou sázku, že do vlasů ti nebe
shodí hrozny hvězd a nadští ti je k nohám,
copak ti na tom sejde, čí hlas, čí obličej, kteroupak hodinu,
den, měsíc, rok?
K. Fearing: Kdyby tak peníze (z básnické sbírky Manhattan)

27. června 1941 - se v obci Palúdzka narodil jeden z nejvýraznějších současných slovenských prozaiků a překladatelů Pavel Vilikovský. Jako redaktor a později šéfredaktor pracoval v letech 1976–1996 v legendárním časopise Romboid. Byl redaktorem slovenské mutace časopisu Reader‘s Digest a věnoval se překladatelské činnosti. – Zemřel 10. 2. 2020.
www.nakladatelstvi.hostbrno.cz
https://en.wikipedia.org/wiki/

27. června 2001 - zemřela v Helsinkách finskošvédská spisovatelka a malířka Tove Jansson. V období 2. světové války se věnovala protinacistické politické karikatuře. Za své příběhy o skřítcích miminech a osobité ilustrace získala několik cen doma i v zahraničí. – Narodila se 9. 8. 1914.
Slovník severských spisovatelů

28. června 1491 - se narodil Jindřich VIII. Tudor, v letech 1509–1547 anglický král a zakladatel anglikánské církve. – Zemřel 28. 1. 1547.
www.panovnici.cz

28. června 1911 - se v Městci Králové narodil český elektrotechnik Ladislav Haňka. Zabýval se teoretickou elektrotechnikou, zejména relativistickou elektrodynamikou. – Zemřel 20. 4. 1994.
Český biografický slovník XX. století

28. června 1941 - se v Poličce narodil český botanik Karel Kubát. Zabývá se taxonomií cévnatých rostlin a ochranou fytogenofondu.
Český biografický slovník XX. století

28. června 1971 - se v Londýně narodila anglická spisovatelka Louise Bagshawe. Ve věku čtrnácti let byla nejmladší přispěvatelkou literárního časopisu Tablet v celých jeho dějinách. Je autorkou více než 10 knih a scénářů k adaptacím svých knih pro Hollywood film studios.
www.databazeknih.cz

29. června 1841 - se v San Salvatore Monferrato narodil italský básník a prozaik Iginio Ugo Tarchetti. Byl jedním z mála autorů, kteří v Itálii pěstovali žánr fantastické povídky. – Zemřel 25. 3. 1969.
Slovník italských spisovatelů

29. června 1911 - se v Bakově nad Jizerou narodil český lékař pediatr Jaroslav Lhoták. Byl jedním ze zakladatelů moderní české pediatrie. Zabýval se průjmovými onemocněními u dětí, studoval účelnou terapii v dětském lékařství. – Zemřel 21. 4. 1975.
Český biografický slovník XX. století

29. června 1991 - v Praze zemřel český herec Vladimír Leraus. Uplatňoval dokonale zvládnutý hlas. Vytvářel postavy, jejichž vnitřní lyrika převyšovala dramatickou konfliktnost, a posléze vyzrál v charakterního herce. – Narodil se 28. 6. 1905.
Český biografický slovník XX. století

30. června 1901 - se v Domažlicích narodil český bibliograf, editor a literární historik Miroslav Halík, otec Tomáše Halíka. Postupně bibliograficky zpracoval a v knižních souborech vydal rozsáhlou tvorbu K. Čapka, publikovanou pouze v novinách a časopisech. – Zemřel 5. 8. 1975.
Český biografický slovník XX. století

30. června 1911 - se v litevské obci Šetejny narodil jeden z předních polských básníků, prozaik a esejista Czeslaw Milosz, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1980). Jako válečný zpravodaj pracoval v Rumunsku. Od roku 1940 byl aktivním účastníkem protiněmeckého odboje. Po skončení války pracoval v diplomatických službách. V roce 1951 emigroval Czeslaw Milosz do Paříže, od roku 1961 přednášel na Kalifornské univerzitě v Berkeley slovanské jazyky a literaturu. Počátkem devadesátých let se vrátil do Polska. – Zemřel 14. 8. 2004.
Slovník polských spisovatelů
www.spisovatele.cz