Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Únor 2022

1.–5. únor


1. února 1882 - se v Úvalech narodila česká spisovatelka a novinářka Marie Majerová, rozená Bartošová, provdaná Stivínová, pak Tusarová. Byla výraznou ženskou osobností předválečné prózy. Po válce hrála s chutí a pocitem plné oprávněnosti roli stafáže komunistického režimu, stala se chodící klasičkou socialistické literatury, patronkou horníků a tragikomickým stínem původně nikoliv špatné autorky. Vrcholem tvorby M. Majerové je rozsáhlý a ambiciózně koncipovaný román-řeka Siréna z roku 1935. V díle, jemuž samozřejmě nechybí socialistická tendence, sledovala přes čtyři pokolení kladenské hornické rodiny, a tak do svého kronikářského vyprávění pojala široký záběr společenského i technického rozvoje Čech posledních sta let. Psala i knížky pro děti, z nichž nejpopulárnější byla Robinsonka (1940), a stejně četné jako její cesty jsou i její cestopisy. – Zemřela 16. 1. 1967.
Slovník českých spisovatelů
www.libri.cz


1. února 1902 - se v Joplinu (Missouri) narodil afroamerický básník, prozaik, dramatik a editor Langston Hughes. Ve svém díle se přirozeně obrátil k tradici lidových forem blues a balady jako k hlavnímu zdroji inspirace. Je patrný i vliv jazzu, a to ve formě i vnitřní struktuře veršů. Autor obohatil moderní americkou poezii nejen o vzrušující harlemskou tematiku, ale i o nový, tzv. černošský poetický idiom. – Zemřel 22. 5. 1967.
www.spisovatele.cz

Kouknu se včera ráno
do schránky na poštu.
A je tam dopis, že hned
zesinám, když to čtu.

Takové malé psaní,
pár řádek nahonem —
a já v té chvíli toužím,
abych byl pod drnem.

Obracím list. Nic více.
Nebylo pustších chvil
ode dne, co já jsem se
tak černý narodil.

Stačí ti tužka, papír,
nebodáš, nestřílíš —
takové malé psaní,
a můj život je pryč.
L. Hughes: Takové malé psaní (z básnické sbírky Harlemský zpěvník)

1. února 1962 - v Praze zemřel český český malíř, grafik, architekt a sochař Josef Kaplický. Jeho raná tvorba vyrůstala z domácí realistické tradice, a to nejen v krajinomalbě, ale i v portrétních studiích. Teprve v době po 1. světové válce přistoupil na podněty moderních výtvarných směrů, ale pouze dílčím způsobem, spíše formálně. Ve 20. letech se věnoval oficiálním zakázkám, navrhoval vitráže. – Narodil se 19. 3. 1899.
Český biografický slovník XX. století
www.libri.cz

1. února 1972 - se v Praze narodil český fotograf Vlado Bohdan, manžel a spoluautor knih Zuzany Maléřové. Od roku 1999 je fotografem Ústavu dějin umění AV ČR. Ve své volné tvorbě se věnuje subjektivnímu dokumentu v jeho metaforických polohách, portrétní a divadelní fotografii a také inscenované výtvarné fotografii.
www.udu.cas.cz/cz/lide/mga-vlado-bohdan

2. února 1882 - se v Dublinu narodil irský spisovatel píšící anglicky James Joyce, celým jménem Augustine Aloysius James Joyce. Byl jedním z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století. V jeho díle se často objevuje motiv jeho rodného města Dublinu, přestože většinu svého dospělého života prožil v zahraničí. Dalším silným motivem v jeho díle je římskokatolická církev, nejzřetelněji je jeho vztah k této instituci vidět v psychologii Štěpána Dedala, jedné z hlavních postav ve svém Odysseovi. – Zemřel 13. 1. 1941
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

J. Joyce:
„Historie je noční můra, z níž se pokouším procitnout.”

2. února 1942 - se v Praze narodil český biochemik, molekulový genetik Václav Pačes. Zabývá se biochemií nukleových kyselin, zejména regulací transkripce virových a eukaryontních genů.
Český biografický slovník XX. století

2. února 1942 - v Leningradě zemřel ruský básník, prozaik a dramatik Daniil Charms, vlastním jménem Daniel Ivanovič Juvačov. Byl významný představitel ruské absurdní literatury a spoluzakladatel literární skupiny OBERIU - navazující na expresionismus a dadaismus, zájmem o absurditu jevů korespondujících se surrealismem. Byl autorem poezie pro děti, tvůrcem satirických veršů, blížících se k dadaismu.– Narodil se 30. 12. 1905.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů
www.databazeknih.cz

2. února 1982 - ve Vodňanech zemřel český spisovatel Václav Písař, vlastním jménem Václav Kopista. Původním povoláním byl právník. Byl autorem historických románů a příběhů vojenských zběhů z konce 1. světové války. – Narodil se 14. 8. 1899.
Český biografický slovník XX. století

3. února 1902 - se v Nyklovicích narodil český filolog a překladatel Ladislav Heger, germanista a nordista. Zabýval se zejména starogermánskými literárními památkami, severskými jazyky a severskou literaturou. – Zemřel 18. 1. 1975.
Český biografický slovník XX. století

3. února 1922 - se v Ladné narodil český fyzický geograf a hydrolog Rostislav Netopil. Zabýval se průzkumem režimu podzemních vod a dlouhodobým kolísáním průtoků řek v ČR. – Zemřel 10. 4. 2010.
Český biografický slovník XX. století

3. února 1932 - se v Kolíně narodil český novinář, literární kritik, politik a překladatel z ruštiny a polštiny Luboš Dobrovský, jeden z výrazných představitelů reformní české žurnalistiky konce 60. let.
Český biografický slovník XX. století

4. února 1892 - se v Novém Městě nad Váhom narodil slovenský spisovatel, novinář a esejista Ján Hrušovský. Jako jeden z prvních přetvářel realistickou poetiku slovenské vesnické prózy a vytvářel podmínky pro vstup naturalismu a expresionismu do slovenské literatury. – Zemřel 7. 3. 1975.
Slovník slovenských spisovatelů

4. února 1952 - se v Karlových Varech narodil český právník a spisovatel Josef Moník. Po studiích pracoval jako nakladatelský právník v Knižním obchodě. Od roku 1989 je ve svobodném zaměstnání jako tlumočník, překladatel a spisovatel.
www.czechlit.cz

5. února 1922 - se v Židovicích narodil český technik Jaroslav Pluhař. Zabýval se naukou o materiálu. – Zemřel 17. 11. 2000.
Český biografický slovník XX. století

5. února 1942 - se v Scarboroughu narodila anglická prozaička, dramatička a kritička Susan Elisabeth Hillová. Již její rané prózy vyvolaly pozornost čtenářů i kritiky. V posledním období své tvorby rozvíjí goticky hrůzostrašné a duchařské motivy.
Slovník spisovatelů: anglická literatura

 

6.–10. únor


7. února 1812 - se v Portsmouthu narodil anglický prozaik Charles Dickens, nejvýznamnější a nejpopulárnější představitel viktoriánského románu. Byl jeden z největších realistických autorů první poloviny 19. století. s hlubokým sociálním cítěním a znamenitým talentem pro charakteristiku postav, dramatičnost, humor a grotesku. – Zemřel 9. 6. 1870.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

Ch. Dickens:
„Nikdo není zbytečný na tomto světě, kdo ulehčuje břemeno jiných.”
„Vše, co stojí za to, aby bylo vykonáno, stojí za to, aby bylo vykonáno dobře.”

7. února 1862 - v Rotterdamu zemřel český hudební skladatel a dirigent František Škroup. Byl výborným dirigentem a za svého působení ve Stavovském divadle nacvičil mnoho klasických oper, skládal řadu předeher a scénických hudeb k některým hrám a fraškám. Získal si také zásluhy jako skladatel českých písní a sborů. – Narodil se 3. 6. 1801.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

7. února 1922 - se ve Vnorovech u Strážnice narodil český básník Jan Skácel. Jeho básnické dílo se vyznačuje osobitou poetikou usilující o hutnou konkrétnost projevu. Myšlenkově směřuje k zapomenutým hodnotám přirozené prostoty, domova a jazyka, tvořícím protiváhu k těkavosti moderního světa. – Zemřel 7. 11. 1989.
Slovník českých spisovatelů: Libri
Český biografický slovník XX. století

Neúnavně po celý den sněží,
jako by chuligání ubili
lahvemi od piva
na nebesích labuť,
a smutné peří dolů padalo.

Tolik se boljím ticha do němoty,
té tíhy na stromech a věčnosti,
co v lidech přestala.
A nestydím se ani za nehet
za svoji úzkost, bože, ty to ívš.

Padá to na mne tiše, beze slova,
jak marná lítost,
aspoň té jsme schopni,
a na laskavé slovo čekáme,
zatímco venku, za oknem to padá.

A pořád dál a hůř.
J. Skácel: Pořád (z básnické sbírky Smuténka)

7. února 1922 - se v Čelákovicích narodil český organický chemik Miloslav Ferles. Zabýval se zejména výzkumem heterocyklických sloučenin a historií chemie.
Český biografický slovník XX. století

7. února 1922 - v Lutychu zemřel belgický francouzsky píšící prozaik a básník Alexis Curvers. Jako básník začínal něžnou osobní lyrikou, válka jej pak inspirovala pro bojovnou a angažovanou poezii. Jeho prozaická díla, ironicky laděná vyprávění, byla čtenářsky velmi oblíbena. – Narodil se 24. 2. 1906.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

8. února 1932 - se v Malé Kyšici narodil český dirigent a sbormistr Josef Chaloupka, od října 1990 umělecký šéf opery Divadla J. K. Tyla v Plzni. – Zemřel 2. 6. 2003.
Český biografický slovník XX. století

8. února 1932 - se ve státě New York narodil americký hudební skladatel John Williams, který proslul jako autor filmové hudby. Složil hudbu k více než stovce filmů, získal celou řadu ocenění (25 cen Grammy, 5 filmových cen Oscar z 52 nominací). Skládá filmovou hudbu především pro dobrodružné a fantastické filmy. Velice úspěšně a dlouhodobě spolupracuje s americkým režisérem a producentem Stevenem Spielbergem.
www.csfd.cz
https://cs.wikipedia.org/wiki/


8. února 1932 - se  Horažďovicích narodil český psycholog, historik a hermetik Milan Nakonečný. Zabývá se sociální psychologií i obecnou psychologií, zejména pak psychologií osobnosti.
Český biografický slovník XX. století

8. února 1962 - se v Hodoníně narodila česká spisovatelka a pedagožka Naďa Horáková, rodným jménem Sochorová. Je autorkou historických románů a detektivek.
www.spisovatele.cz
www.nadahorakova.cz


9. února 1942 - se v Praze narodil český konferenciér, herec, diskžokej a publicista Pavel Oscar Gottlieb. V polovině 60. let se stal naším prvním profesionálním diskžokejem a spíkrem v oblasti populární hudby. Objevil se v několika hraných filmech. Ojediněle také daboval. – Zemřel 5. 8. 2018.
www.libri.cz

9. února 1952 - se v Birminghamu narodil anglický klinický psycholog žijící v Austrálii Tony Attwood, renomovaný odborník na problematiku Aspergerova syndromu.
http://en.wikipedia.org/wiki/

10. února 1912 - se v Orosháza narodil maďarský prozaik a dramatik József Darvas. Ve svých románech realisticky zobrazil maďarskou vesnici. – Zemřel 3. 12. 1973.
www.cojeco.cz

10. února 1932 - v Hollywoodu zemřel anglický autor oblíbených thrillerů a detektivních románů Edgar Wallace, celým jménem Richard Horatio Edgar Wallace. Jeho tvorba obsahuje více jak 150 titulů. Tato kvantita negativně ovlivnila kvalitu jeho děl. Přesto bylo jen do roku 1939 do češtiny přeloženo 105 titulů. – Narodil se 1. 4. 1875.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

E. Wallace:
„Skromnost není nic jiného nežli strach před směšností.”
„Pro mladé děvče je neobyčejně důležité, aby muž měl nějaké záhadné vlastnosti.”

 

11.–15. únor


11. února 1912 - se v Napajedlích narodil český klavírista a hudební skladatel Rudolf Firkušný. Během nacistické okupace Československa žil v Paříži, vstoupil do československé zahraniční armády, přes Španělsko odjel do USA, kde žil až do konce svého života. – Zemřel 19. 7. 1994.
Český biografický slovník XX. století

11. února 1922 - se v Praze narodil český divadelní režisér, herec, pedagog a překladatel Jaromír Pleskot. V roce 1945 založil v Praze Divadelní studio konzervatoře (DISK). Působil v Divadle na Vinohradech, v činohře v Olomouci, v Československém státním filmu a v pražském Národním divadle (1957–88), po roce 1989 byl krátce ředitelem Divadla E. F. Buriana. – Zemřel 6. 8. 2009.
Český biografický slovník XX. století
https://cs.wikipedia.org/wiki/


11. února 1922 - se v Sveti Križ při Rogaški Slatini narodila slovinská prozaička, autorka her pro mládež Ela Peroci. Působila jako redaktorka dětských a mládežnických časopisů, spolupracovala s rozhlasem a televizí. – Zemřela 18. 11. 2001.
Slovník balkánských spisovatelů

11. února 1932 - se v Bratislavě narodil český trumpetista, hudební skladatel a aranžér Jaromír Hnilička. Dlouhodobě působil v orchestru Gustava Broma v Brně. Je autorem rozměrných jazzových kompozic. – Zemřel 7. 12. 2016.
Český biografický slovník XX. století

12. února 1892 - se v Saratovu narodil ruský prozaik a veřejný pracovník Konstantin Alexandrovič Fedin. V letech 1959–71 byl prvním tajemníkem, od roku 1971 předseda Svazu spisovatelů SSSR a akademik Akademie věd sovětského svazu (1958). Od roku 1962 poslanec Nejvyššího sovětu SSSR. Autor románů o inteligenci a jejích složitých cestách za revoluce a občanské války. – Zemřel 15. 7. 1977.
Slovník spisovatelů národů SSSR
www.cojeco.cz


K. A.Fedin:
„Lež vzniká tam, kde se objevuje donucení.”

12. února 1912 - se v Tokiu narodil japonský prozaik, sinolog a esejista Taidžun Takeda. Od mládí byl vzděláván v budhistickém učení a klasické čínštině, na kněze byl skutečně vysvěcen, ale nehodlal touto předurčenou životní dráhou jít. Rozhodl se věnovat psaní. Ve většině svých próz předkládal čtenáři komplikované, nelehké etické problémy. – Zemřel 5. 10. 1976.
Slovník japonské literatury

12. února 1942 - se v Plzni narodil český herec, režisér a dramaturg František Derfler. V roce 1969 se stal spoluzakladatelem experimentálního Bílého divadla, roku 1988 založil brněnské Divadlo u stolu. Od roku 1990 úzce spolupracoval s Českým rozhlasem jako recitátor poezie a interpret dalších literárních textů (např. cyklus Toulky českou minulostí). – Zemřel 16. 8. 2019.
Český biografický slovník XX. století

13. února 1862 - se v Praze narodil český hudební skladatel, sběratel lidových písní a folklorista Karel Weiss. Byl i autorem oper, operet a kantáty Triumfátor (1888), písní, sborových, orchestrálních a jiných děl. – Zemřel 14. 4. 1944.
www.cojeco.cz

13. února 1912 - se v Bílině narodil sochař a výtvarník německého původu Ottomar Laube. Vystudoval gymnázium v Duchcově a Uměleckou akademii ve Vídni. Od roku 1937 pracoval ve svém berlínském ateliéru, kde vytvářel sochy, reliéfy a plastiky mimo jiné i pro svou rodnou Bílinu. Za války narukoval na východní frontu a od 24. ledna 1945 byl nezvěstný. – 28. 2. 1945 oficiálně prohlášen za mrtvého.
Ottomar Laube, Bílinský zpravodaj č. 3/2001, s. 13

13. února 1942 - v rakouském Mauthausenu zemřel český spisovatel Otakar Batlička. Ve svých 14 letech (1909) odešel z domova a během následujících devíti let procestoval velkou část světa, přičemž prošel řadou nejrůznějších zaměstnání. Ze svých bohatých zážitků čerpal náměty k dobrodružným povídkám pro mládež. – Narodil se 12. 3. 1895.
Český biografický slovník XX. století

13. února 1952 - v Londýně zemřela anglická autorka detektivních románů Josephine Tey, vlastním jménem Elizabeth Mackintosh. Pod pseudonymem Gordon Daviot psala drama s historickými tématy. Obě části její tvorby se vyznačují citlivým ponorem do lidské psychiky. – Narodila se 25. 6. 1896 nebo 1897.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

14. února 1902 - se v Krakově narodil německý spisovatel, kritik a kulturní politik Alexander Abusch. V roce 1933 emigroval do Francie a odtud v roce 1941 do Mexika. Do vlasti se vrátil v roce 1946 a podílel se na budování východního Německa. – Zemřel 27. 1. 1982.
Slovník spisovatelů německého jazyka

14. února 1912 - se v Blansku narodila česká operní pěvkyně (soprán) Milada Musilová. Vynikla zvláště v postavách českých oper. Věnovala se i koncertní činnosti. – Zemřela 24. 1. 1996.
Český biografický slovník XX. století

14. února 1932 - se v Halberstadtu narodil německý spisovatel, filozof a filmový režisér, scenárista a producent Alexander Kluge. Jméno si získal především jako autor, režisér a producent experimentálních a dokumentárních filmů.
Slovník spisovatelů německého jazyka

14. února 1942 - se v Ostravě narodil český violoncellista Jan Hališka, sólový, komorní i orchestrální hráč. Koncertoval po celém světě. Od roku 1969 se věnoval také pedagogické činnosti.
Český biografický slovník XX. století

15. února 1912 - se ve Sněžné narodil český malíř, ilustrátor, grafik a sochař Bohdan Lacina. Jeho rané dílo, ovlivněné tvorbou J. Šímy a Toyen, souviselo s aktivitou Divadla E. F. Buriana. Po krátkém experimentování s lyrickým kubismem se trvale obracel k příkladu surrealismu. Význačnou součást jeho díla představuje volná grafika. – Zemřel 6. 7. 1971.
Český biografický slovník XX. století

15. února 1932 - se v Písku narodil český básník a překladatel Josef Brukner. V 70. a 80. letech 20. století byl diskriminován, pracoval jako varhaník. V roce 1990 se stal šéfredaktorem časopisu Mateřídouška. Zabýval se zejména tvorbou pro děti. – Zemřel 14. 1. 2015.
Český biografický slovník XX. století

Země je velká,
okraj noci daleký je.
Co dělá ve tmě
malý psíček?
Na měsíček
vyje: 
— Měsíci, buď mým přítelem.
Zůstali jsme tak sami
pod hvězdami
ve světě setmělém.
V tu chvíli malíř
žebřík přistrčí
a pejsek,
kterému se stýská,
měsíci může do uší
své stesky šeptat
zblízka.
J. Brukner: Pes a měsíc
(k obrazu J. Miró: Pes a měsíc; z básnické sbírky Obrazárna)

15. února 1952 - se v Jihlavě narodil český básník a překladatel z němčiny Albert Kaufmann, vlastním jménem Vítězslav Čížek. Sporadicky překládal také pod pseudonymem Vlasta Horská. Pozadí jeho odmítání současného stavu civilizace tvoří jeho zoufalá touha po emocionální a myšlenkové vzájemnosti v lidských vztazích.
www.slovnikceskeliteratury.cz

 

16.–20. únor


16. února 1892 - se ve Strakonicích narodil český loutkohorec, scénograf, výtvarník, režisér a autor loutkových her Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka. Zpočátku nejčastěji vystupoval s tradiční loutkou Kašpárka, ale v roce 1919 si od loutkáře Karla Noska nechal vyrobit podivného ušatého panáka Spejbla, který se měl stát karikaturou přechytřelých měšťáků. O 7 let později vyrobil Gustav Nosek jako překvapení pro Skupu novou loutku, která brzy dostala jméno Hurvínek. Skupa poté začal vytvářet úspěšná představení, v nichž vystupoval Spejbl jako zmatený a přihlouplý otec a Hurvínek jako jeho mazaný synek. – Zemřel 6. 1. 1957.
Český biografický slovník XX. století
https://cs.wikipedia.org/wiki/


16. února 1912 - se v Paříži narodila česká překladatelka Eva Outratová. Překládala z francouzštiny a angličtiny. Často překládala pro film a televizi. – Zemřela 3. 11. 1989.
Český biografický slovník XX. století

16. února 1922 - se v Petseru narodila estonská básnířka a prozaička Lilli Promet. Původně působila jako reportérka, později jako redaktorka a od roku 1951 byla spisovatelkou z povolání. – Zemřela 16. 2. 2007.
Slovník pobaltských spisovatelů

16. února 1932 - se v Jičíně narodil český spisovatel a scenárista Stanislav Rudolf. Většina jeho děl je věnována dívčím románům. Do svých próz vnáší pubertální a studentský slang, charakteristické je též harmonizující pojetí generačního konfliktu. Napsal také řadu televizních a filmových scénářů. – Zemřel 8. 1. 2022.
Slovník českých spisovatelů: Libri
https://cs.wikipedia.org/wiki/

16. února 1992 - v Londýně zemřela anglická spisovatelka a novinářka Angela Carter. Byla známa především pro své feministicky laděné romány v žánru magického realismu a svá díla žánru scifi. – Narodila se 7. 5. 1940.
www.databazeknih.cz
https://cs.wikipedia.org/wiki/


16. února 1932 - se ve Varnsdorfu narodil český herec, divadelní kritik a teoretik, překladatel Leoš Suchařípa. Působil v několika pražských scénách a od roku 1975 v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Spolupracoval také s filmem a televizí. – Zemřel 14. 6. 2005.
Český biografický slovník XX. století

17. února 1912 - se v Clevelandu narodila americká knihovnice a spisovatelka Andre Norton, vlastním jménem Alice Mary Norton. Od padesátých let se zabývala výhradně psaním. Mezi její záliby patřily dějiny, archeologie a kočky. – Zemřela 17. 3. 2005.
www.legie.info

17. února 1922 - se v Praze narodila česká novinářka a reportérka Jiřina Dumasová. Svou prvotinu napsala pod pseudonymem Jiřina Tardyová. – Zemřela 17. 5. 1986.
J. Kunc: Slovník českých spisovatelů beletristů

18. února 1902 - se v Ostravě narodil český technik a fyzik Julius Kroczek. Zabýval se elektronikou, zejména selenovými usměrňovači a polovodičovou technikou. – Zemřel 4. 4. 1983.
Český biografický slovník XX. století

18. února 1932 - se v Bystré nad Jizerou narodil český zoolog arachnolog Jan Buchar. Zabýval se studiem bezobratlých, zvláště pavouků, a problematikou zoogeografie. Usiloval o využití faunistických údajů týkajících se pavouků při sledování změn přírodních poměrů na území Čech. – Zemřel 17. 11. 2015.
Český biografický slovník XX. století

18. února 1982 - v Christchurch zemřela novozélandská divadelní režisérka a prozaička Ngaio Marshová, žijící střídavě na Novém Zélandu a v Anglii. Ve všech jejích detektivních románech vystupuje inspektor Alleyn. – Narodila se 23. 4. 1895.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

19. února 1922 - se v Brušperku narodil český hudební skladatel Josef (Jožka) Matěj. Ve své tvorbě využil folklórních inspirací, polyfonie a kombinací lyrické a dramatické výrazové složky. – Zemřel 28. 3. 1992.
Český biografický slovník XX. století

19. února 1952 - se v Sasebo narodil japonský prozaik, filmový scenárista a režisér Rjú Murakami, vlastním jménem Murakami Rjúnosuke. Jeho prózy vyvolaly široký čtenářský ohlas a mnohé z nich byly zfilmovány.
Slovník japonské literatury

19. února 1952 - v Norholmu zemřel norský norský prozaik, dramatik a lyrik Knut Hamsun, vlastním jménem Knud Pedersen, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1920. Vypravěčská technika s vnitřními monology hrdinů, zobrazující složitou psychiku moderního člověka, vynikla hlavně v jeho románové tvorbě a ovlivnila řadu jiných autorů. – Narodil se 4. 8. 1859.
Slovník severských spisovatelů

K. Hamsun:
„Dobro projde často beze stopy, zlo za sebou táhne následky.”

19. února 1992 - se ve Freiburgu v Breisgau narodila německá autorka Helene Hegemann, známá také jako Helene Isemeyer. Její románový debut Axolotl roadkill si v Německu získal nemalou pozornost. Stal se zdrojem značné kontroverze a mezi literárními kritiky rozpoutal vášnivou debatu.
www.cbdb.cz

20. února 1912 - se v Avignonu narodil francouzský romanopisec Pierre Boulle. S diplomem elektroinženýra se roku 1936 vydal do Indočíny a Malajsie, kde za druhé světové války vstoupil do zahraničního odboje. Upadl zde do zajetí, ale podařilo se mu uprchnout. Své zážitky promítl do řady svých děl. – Zemřel 31. 1. 1994.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

20. února 1922 - se v Praze narodil český hudební skladatel Miroslav Pelikán. V jeho tvorbě převažuje hudba instrumentální. Napsal také množství úprav lidových písní a řadu skladeb populárních. – Zemřel 19. 5. 2006.
Český biografický slovník XX. století

20. února 1942 - se v Dubové na Podkarpatské Rusi narodil český malíř, grafik a sochař Jiří Sopko. Je osobitým představitelem groteskní malby nové figurace.
www.libri.cz

 

21.–25. únor


21. února 1852 - v Moskvě zemřel významný ruský prozaik a dramatik ukrajinského původu Nikolaj Vasiljevič Gogol, jeden z předních představitelů světové dramatické a prozaické tvorby. Tvořil v 30. a 40. letech 19. století. – Narodil se 20. 3. 1809.
Slovník ruských spisovatelů
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

N. V. Gogol:
„Proboha, radujte se více! Je to jediný a nejspolehlivější lék na všechny nemoci.”
„Od toho kdo nás zklamal do hloubi srdce, jsou i nejvzácnější dary na usmířenou pouhou veteší.”

21. února 1902 - ve Vídni zemřel český cestovatel po jižní Africe Emil Holub. Po vystudování v roce 1872 si splnil svůj sen a vydal se do jižní Afriky, kde se usadil v Dutoispan u Kimberley a léčil zde hledače diamantů. Po našetření peněz se vydal na svou první výpravu na sever do tehdy neprobádaných území, obývaných kmeny Koranů, Batlapinů a rovněž Křováky. Jeho druhá výprava vedla na území dnešní Botswany. Při své třetí cestě, tentokrát k Viktoriiným vodopádům na řece Zambezi, vytvořil první mapu vodopádů a jejich nejbližšího okolí. Po svém návratu do vlasti chtěl Holub darovat své sbírky Národnímu muzeu, ale to je odmítlo. Roztrpčený Holub se přestěhoval do Vídně. – Narodil se 7. 10. 1847.
http://zivotopis.osobnosti.cz/

21. února 1962 - se v Pascu ve Washingtonu narodil americký postmoderní spisovatel Chuck Palahniuk, vlastním jménem Charles Michael Palahniuk. Věnuje se (mnohdy na hranici horroru) depresivním tématům na pozadí současné americké společnosti, čerpá ze svých vlastních frustrací a vlastní novinářské kariéry, jeho díla končí téměř vždy tragicky. Jeho romány byly zprvu nakladateli odmítány jako příliš temné a depresivní, brzy se ale staly kultovními.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

Ch. Palahniuk:
„Čemu nerozumíme, to si můžeme vyložit jakkoli.”

22. února 1932 - se v Sosnowieci narodila polská básnířka a prozaička Anka Kowalska. Pracovala také ve vydavatelství Pax a spolupracovala s různými periodiky. – Zemřela 29. 6. 2008.
Slovník polských spisovatelů

23. února 1632 - v Giugliano in Campania (Neapol) zemřel italský barokní básník a prozaik Giovan Battista Basile. Je autorem knihy Pentameron, který je prvním souborem lidových pohádek v Evropě. – Narodil se někdy kolem roku 1575.
Slovník italských spisovatelů

23. února 1932 - se v Bánské Štiavnici narodil slovenský prozaik, dramatik, autor knih pro děti a mládež Anton Hykisch. Byl představitelem tzv. generace 56, jejíž snahy sám označuje jako „literaturu všedního dne”.
Slovník slovenských spisovatelů

24. února 1842 - se v Padově narodil italský básník, prozaik, dramatik, hudební skladatel a divadelní kritik Arrigo Boito, vlastním jménem Enrico B. Pro jeho poezii je charakteristický dualismus splínu a ideálu, který má nejen baudelairovské, ale i gnostické kořeny. – Zemřel 10. 6. 1918.
Slovník italských spisovatelů

24. února 1842 - se v Brooklynu (New York) narodil americký humorista John Habberton. Velký úspěch doma i cizině sklidily jeho knihy s dětskými hrdiny. Jeho dětští hrdinové jsou českým čtenářům známi jako Hýta a Batul. – Zemřel 24. 2. 1921.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

24. února 1872 - se v Olšanech narodil český architekt Alois Dryák. Celou jeho činnost charakterizuje snaha o prosazení nejmodernějšího architektonického výrazu, i když se s ním někdy vyrovnával poněkud opožděně. Zásluhou Dryáka a Bedřicha Bendelmayera také poprvé pronikla moderna (secese) do pražského prostředí v roce 1898 na Výstavě architektury a inženýrství v Holešovicích. – Zemřel 6. 6. 1932.
www.libri.cz

24. února 1912 - se ve Varšavě narodila polská prozaička, autorka knih pro mládež a překladatelka Zofia Chadzyňska. Za nacistické okupace Polska byla roku 1940 vězněna gestapem. Od roku 1945 žila v zahraničí. – Zemřela 23. 9. 2003.
Slovník polských spisovatelů

24. února 1912 - se v Plzni narodil český výtvarník a režisér animovaných filmů, ilustrátor, malíř a sochař Jiří Trnka, spolu s H. Týrlovou a K. Zemanem tvůrce českého animovaného filmu. Jeho přínos spočívá v osvobození českého, ale i světového kresleného a loutkového filmu z amerického vlivu a v prosazení velké výtvarné náročnosti a v poetickém ladění. Na jeho práci pak osobitě navazovali jeho dlouholetý spolupracovník Stanislav Látal, Václav Bedřich, Adolf Born, Zdeněk Smetana a celá řada dalších. – Zemřel 30. 12. 1969.
Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež
www.libri.cz

25. února 1842 - se v Hohenstein-Ernstthalu narodil německý spisovatel Karl May. Proslul zejména svými příběhy o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi a zálesáku Old Shatterhandovi, známém také jako Kara ben Nemsí. Obliba jeho díla nastala v 60. letech dvacátého století, kdy podle něj bylo natočeno mnoho výpravných filmů. – Zemřel 30. 3. 1912.
Slovník spisovatelů německého jazyka

K. May:
„Máte statečné srdce a smysl pro spravedlnost. A to je právě to, co dělá člověka člověkem.”

25. února 1932 - se v Jihlavě narodil český malíř, grafik a ilustrátor, tvůrce animovaných filmů Josef Paleček. Mimo jiné spolupracuje s architekty, tvoří tapisérie a mobily. Jeho ilustrační tvorba se vyvíjela přibližně stejným podílem v zahraničních i domácích vydáních knih a od počátku nesla základní lyrickopoetické ladění.
F. Holešovský: Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež

25. února 1982 - se v Praze narodil český ilustrátor David Böhm. Spolupracuje s Jiřím Frantou. Širší veřejnosti tato umělecká dvojice vstoupila ve známost především svými opakovanými kresebnými pojednáními galerijních stěn, práci, kterou nebylo možné přehlídnout. Charakteristickým rysem jejich tvorby je hra, hra s významy, se záměnou autorství, s autorským rukopisem, se způsobem instalace či s fenoménem procesu kresby.
www.davidbohm.net
www.bludnykamen.cz

25. února 1982 - v Dobré u Dobrušky zemřel český spisovatel Karel Michl. Autorsky se soustředil především na tvorbu pro mládež. Četné jsou také jeho práce kulturně popularizační. – Narodil se 1. 1. 1898.
Čeští spisovatelé literatury pro děti a mládež

 

26.–28. únor


26. února 1802 - se v Besanconu narodil francouzský básník, prozaik, dramatik, esejista a politik Victor Hugo. Byl jedním z nejvýznamnějších romantiků, vůdčí osobnost evropské kultury 19. století. – Zemřel 22. 5. 1885.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

V. Hugo:
„Na světě není nic mocnějšího než myšlenka, která přišla včas.”
„Lenost - to je matka. Má syna - zlodějství a dceru – hlad.”

26. února 1912 - se v Strakonicích narodil český parazitolog Václav Dyk. Zabýval se problematikou ichtyologie, parazitologie, užité zoologie i historií zoologických výzkumů. Objevil platnost ohniskovosti některých chorob i ve vodním prostředí. – Zemřel 5. 11. 1995.
Český biografický slovník XX. století

26. února 1932 - se v Kingslandu narodil jeden z nejvýznamnějších představitelů americké country a western Johnny Cash, vlastním jménem John R. Cash. Ve své tvorbě vycházel z kořenů blues, folku i rockabilly. Na počátku 70. let se Cash objevuje v několika filmových rolích. – Zemřel 12. 9. 2003.
http://en.wikipedia.org/wiki/

26. února 2002 - v Praze zemřel český herec Ladislav Kazda, vlastním jménem Ladislav Koza. Byl charakterním hercem, často i hlavních divadelních rolí v českém i světovém klasickém a moderním repertoáru. Využíval své realistické herectví, všechny výrazové prostředky a zejména svůj výrazný hlas. – Narodil se 21. 4. 1927.
www.csfd.cz

27. února 1812 - se v Horné Lehotě narodil slovenský spisovatel, básník a evangelický kněz Samo Chalupka, jeden z nejvýznamnějších představitelů slovenského romantismu. - Zemřel 19. 5. 1883.
Slovník slovenských spisovatelů

27. února 1882 - se v Netonicích narodil český novinář Jan Hajšman. Za 1. světové války se účastnil domácího protirakouského odboje, byl blízkým spolupracovníkem P. Šlámala. Na začátku nacistické okupace zorganizoval jednu z odbojových skupin. V letech 1939–1945 byl vězněn v koncentračním táboře Buchenwald. – Zemřel 19. 4. 1962.
Český biografický slovník XX. století

27. února 1902 - se v Salinasu narodil americký spisovatel John Steinbeck, nositel Nobelovy ceny za literaturu pro rok 1962 a Pulitzerovy ceny za své vrcholné dílo Hrozny hněvu. Střídal různá zaměstnání, zkušenosti z tohoto období využil ve svých sociálně kritických románech. Jeho romány je třeba chápat jako reakci na krizi, nehledá řešení, omezuje se na popis bídy. – Zemřel 20. 12. 1968.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

J. Steinbeck:
„Patří už k triumfům lidského ducha, že dokáže o nějakém faktu vědět, a přesto ho nebrat na vědomí.”
„Nehraj si na něco, do čeho máš daleko. A netvař se, že víš, co nevíš. Pamatuj si, že dřív nebo později pýcha předchází pád.”

27. února 1912 - se v indickém Džalandaru narodil anglický romanopisec, básník, dramatik a autor cestopisů Lawrence Durrell. Narodil se v Indii, poté studoval v Anglii a posléze se s matkou a sourozenci odstěhoval na řecký ostrov Korfu. Tím začalo jeho celoživotní putování po Středomoří, které značně poznamenalo jeho prozaická i básnická díla.– Zemřel 7. 11. 1990.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

27. února 1922 - se v Londýně narodil anglický romanopisec a novinář Mervyn Jones. Jeho dílo se vyznačuje smyslem pro dokumentární detail, zájmem o politická a sociální témata a prohloubenou charakteristikou postav. – Zemřel 23. 2. 2010.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

27. února 1932 - se v Hampsteadu (Londýn) narodila americká herečka Elizabeth Taylor, celým rodným jménem Elizabeth Rosemond Taylor. Byla jednou z velkých hollywoodských hvězd stříbrného plátna 20. století, dvojnásobná držitelka filmové ceny Oscar, která se stala jedním z filmových sex-symbolů své doby. – Zemřela 23. 3. 2011.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

E. Taylor:
„Časem litujeme všech hříchů, jichž jsme se dopustili, a těch několika, které jsme propásli.”
„Myslím, že dokonalé štěstí může poznat člověk jen tehdy, když poznal největší bolest.”

27. února 2002 - ve východním Sussexu poblíž Rye zemřelanglický spisovatel, dramatik, herec a voják Spike Milligan, celým jménem Terence Alan Patrick Sean „Spike” Milligan. V roce 1969 přišel s vlastním pořadem Q5. Jednalo o zcela inovativní styl podávání humoru. Šlo o satirické skeče, které převracely pravidla komiky na hlavu. Tento styl humoru měl velký vliv na práci Monty Python, kteří tento styl komiky proslavili po celém světě. – Narodil se 16. 4. 1918.
www.csfd.cz

28. února 1782 - se v polských Biercích narodil český vynálezce Josef Božek. Do technické historie se zapsal parním vozem postaveným roku 1815, po Cugnotovi prvním na evropské pevnině. 1. 6. 1817 předvedl Božek znovu svůj vůz, tentokrát spolu s parní lodí v pražské Stromovce veřejnosti. – Zemřel 21. 10. 1835.
www.libri.cz

28. února 1842 - se v Montigny-le-Roi narodil francouzský esejista, astronom a meteorolog Camille Flammarion, zakladatel Francouzské astronomické společnosti, zanícený popularizátor výsledků astronomického bádání. – Zemřel 3. 6. 1925.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

28. února 1922 - se v Petrohradě narodil rusko-estonský literární historik a teoretik Jurij Michajlovič Lotman. Značnou pozornost věnoval ve své tvorbě dílu A. S. Puškina. Jeho dílo spojuje zkušenost literárního historika a strukturálně orientovaného teoretika a velmi ovlivnilo světové myšlení v oboru sémiotiky kultury, umění a literatury. – Zemřel 28. 10. 1993.
Slovník pobaltských spisovatelů

28. února 1942 - se v Praze narodil český grafik, ilustrátor a hudebník Karel Demel. Tematický repertoár převážně figurálně zaměřeného grafického díla určil jeho vztah k hudbě. V mědirytových cyklech i jednotlivých listech usiluje o transpozici hudebních motivů a nálad odrážejících neklid a nestálost lidského citu.
Český biografický slovník XX. století