Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Červen 2022

1.–5. červen


1. června 1922 - se v Chrudimi narodil český historik Bohumil Černý. Zvláštní pozornost věnoval historii sudetoněmecké politiky v meziválečné ČSR. – Zemřel 24. 12. 2007.
Český biografický slovník XX. století

1. června 1942 - v Praze zemřel český lékař, prozaik, dramatik a filmový režisér Vladislav Vančura, čelný představitel levicové kulturní fronty v meziválečném období. Jeho prozaické dílo vycházelo z experimentálního a expresivního pojetí. Vyznačuje se hledáním nových forem, osobitým slohem a jazykem, zvláště v typické větné periodě a v lexikálních archaismech. – Narodil se 23. 6. 1891.
Slovník českých spisovatelů: Libri
Český biografický slovník XX. století

V. Vančura:
„Jsme rozlišeni přízvukem svých zájmů, svých věr a svých názorů, ale žádná různost nemůže zastřít základní potřebu nás všech, potřebu svobody a vývoje.”

1. června 1952 - se v Ústí nad Orlicí narodil český botanik a ekolog Pavel Kovář. Zabývá se studiem významu vegetace v krajině, interakcemi rostlin, osidlováním antropogenních stanovišť vegetací.
Český biografický slovník XX. století

1. června 1992 - v Praze zemřel český herec Ferdinand Krůta. Jeho projev se vyznačoval dobrým smyslem pro humor, střídmým i pravdivým hereckým projevem, gesty, mimikou a dalšími aspekty. Byl skvělým představitelem menších a středních lidových kladných a milých postav a postaviček. – Narodil se 6. 5. 1920.
www.csfd.cz

2. června 1922 - v Praze zemřel český sochař Josef Václav Myslbek. Patřil ke generaci Národního divadla, byl nadšený buditel a své náměty čerpal v duchu doby z romanticky pojaté české historie, uměleckým projevem však nad své současníky vynikal. Jeho životním, nerozlučným přítelem se mu stal V. Hynais. Druhou stranou jeho díla, ještě výraznější, byl monumentální realismus, do té doby v českém sochařství v takové síle neznámý. – Narodil se 20. 6. 1848.
Český biografický slovník XX. století
www.libri.cz

2. června 1952 - v Praze zemřel český básník, literární vědec a překladatel Bohumil Mathesius. V mládí psal lyrickou poezii a pokoušel se o dramatickou tvorbu, od 20. let se věnoval převážně překladatelské a literárně kritické činnosti. – Narodil se 14. 7. 1888.
Slovník českých spisovatelů: Libri
Český biografický slovník XX. století

B. Mathesius:
„Muž a žena si mají být v manželství tak blízcí, aby jednoho zajímalo všecko, co zaměstnává mysl druhého. Neplatí to jen o tíživých starostech, nýbrž i o tom, co druhého těší.”

2. června 1982 - v Praze zemřel český filmový scenárista, režisér, kritik a prozaik Jiří Brdečka. Scénáristicky se podílel například na některých filmech Jiřího Trnky. Vedle bohatého díla v oblasti animovaného filmu se významně uplatnil jako autor námětů i scénářů pro film hraný. – Narodil se 24. 12. 1917.
Český biografický slovník XX. století

4. června 1922 - se v čínském Charbinu narodila česká autorka psychologických románů a povídek pro děti Valja Stýblová, rozená Valentina Kolinová. Většina jejích románů a povídek je postavena na konfliktu, který souvisí buď přímo se zdravotními problémy protagonistů, nebo se zdravotnickým prostředím. – Zemřela 12. 11. 2020.
Slovník českých spisovatelů: Libri

V. Stýblová:
„Chápu, že je možné ze žárlivosti zabít, sám sebe zničit, oddat se alkoholu, dělat cokoliv, jen ne nečinně čekat a snažit se zapomenout.”

5. června 1882 - se ve Vážanech narodil český malíř a ilustrátor Antonín Procházka. Po okouzlení primitivismem dospěl v pastorálních, mytologických a alegorických kompozicích k vlastní verzi novoklasicismu. – Zemřel 9. 6. 1945.
Český biografický slovník XX. století


6.–10. červen


6. června 1922 - se v Teplicích narodil válečný letec Jan Robert Alexander. Po okupaci pohraničí v roce 1938 odešel do Velké Británie, aby zde dostudoval. V roce 1941 byl přijat do RAF. Po válce v roce 1945 se vrátil do vlasti, ale po zjištění, že byl jediný z rodiny, kdo válku přežil, již po týdnu odešel zpět do Anglie. Zde působil i nadále v letectvu RAF a to až do svého odchodu do výslužby v roce 1973.
E. D. Beneš: Teplický rodák Jan R. Alexander: Jen nad Berlínem byl pětadvacetkrát; Naše adresa: Teplicko, roč. 2, 15. 3. 2010. s. 2–3

6. června 1922 - se ve Vídni narodila česká grafička, malířka a ilustrátorka Dagmar Berková, autorka loutek a výtvarných návrhů k animovaným filmům. Její poetizující výtvarný projev charakterizuje smysl pro křehkou a přesnou kresbu. – Zemřela 31. 5. 2002.
Český biografický slovník XX. století

6. června 1922 - se ve Lvově narodil polský spisovatel Jerzy Broszkiewicz. Debutoval jako hudební kritik, časem však vyzkoušel všechny literární a publicistické žánry. Psal divadelní hry, televizní a rozhlasové inscenace i filmové scénáře. Hlavně však vynikl jako romanopisec. – Zemřel 4. 10. 1993.
www.legie.info

6. června 1952 - se v Texasu narodila americká autorka detektivních románů Deborah Crombie. Dlouho pobývala v Anglii a Skotsku a vytvořila si k těmto zemím silné pouto, které se značně prolíná do jejích děl.
www.databazeknih.cz

6. června 1982 - v Montecito (Kalifornie) zemřel americký všestranný umělec, básník, překladatel a kritik Kenneth Rexroth. Jako jeden z prvních básníků v USA objevil pro západní literaturu tradiční formy japonské poezie, např. haiku. – Narodil se 22. 12. 1905.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

7. června 1882 - se v Čáslavi narodil český básník, prozaik a publicista Rudolf Těsnohlídek. Jeho literární tvorba je klasicky rozdělena do dvou značně odlišných celků. Jeden, dominující hlavně v mládí, je veden potřebou subjektivního vyjádření a formou je zde především lyrika či meditativní próza. Blízká je této části Těsnohlídkova díla impresionistická atmosféra přelomu století a její motivy ztroskotání a erotické deziluze. Mnohem proslulejší je však Těsnohlídkova tvorba spjatá s jeho publicistikou, v níž - díky svému živému stylu a důvěrné znalosti prostředí - představoval špičkového fejetonistu a soudničkáře. – Zemřel 12. 1. 1928.
Slovník českých spisovatelů: Libri
www.libri.cz

7. června 1922 - se v Krakově narodil polský historik a prozaik Aleksander Krawczuk. Jeho vědecké i literární publikace o starověku mají vliv na povědomí širokých čtenářských vrstev o tomto období.
Slovník polských spisovatelů

7. června 1952 - se v Rožmitálu pod Třemšínem narodil český houslista Václav Hudeček. Koncertoval ve většině evropských zemí, v USA i Japonsku. Vyniká zvláště jako interpret houslových koncertů s orchestrem.
Český biografický slovník XX. století

8. června 1972 - se v Turnově narodil český prozaik, autor komiksů, scenárista, autor divadelních i rozhlasových her Jaroslav Rudiš. Za prvotinu Nebe pod Berlínem (2002) získal Cenu Jiřího OrtenaNa motivy komiksové trilogie Alois Nebel vznikl technikou rotoskopie stejnojmenný film, který v roce 2012 získal Evropskou filmovou cenu jako nejlepší animovaný film.
www.czechlit.cz/autori
https://cs.wikipedia.org/wiki/


10. června 1962 - se v Brně narodila česká spisovatelka a básnířka Sylva Lauerová, občanským jménem Markéta Elizabeth Kühn. Od roku 1997 žije převážně na Seychelských ostrovech.
http://cs.wikipedia.org/wiki/


11.–15. červen


13. června 1942 - se v Plzni narodil český grafik Jan Krejčí. Věnoval se volné grafice, kresbě a ilustraci V grafice pracoval převážně technikou leptu a litografie. – Zemřel 1. 1. 2001.
Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2001, Kon–Ky

13. června 1962 - se v Boskovicích narodil český novinář, publicista a spisovatel Pavel Kosatík. V 80. letech publikoval literární, filmové i hudební recenze v řadě periodik. Jako beletrista se věnoval především žánru science fiction. Od začátku 90. let se specializuje na populárně historickou tvorbu biografického zaměření.
Český biografický slovník XX. století

14. června 1932 - se v Praze narodil český historik Miroslav Hroch. Zabývá se obecnými dějinami pozdního středověku a novověku, zvláště krizovými jevy feudální společnosti v 17. století.
Český biografický slovník XX. století

15. června 1932 - se v Osečnici narodil český herec Miroslav Zounar. Jako stálý herec barrandovského filmového studia se Zounar nadále věnoval divadlu, hostoval na několika scénách, uváděl také literární pásma, pro děti napsal knihu veršů Zatoulaná slovíčka, jako spisovatel se věnoval i epickému žánru, v televizi často recitoval v Nedělních chvilkách poezie, uplatnil se i v rozhlase. – Zemřel 28. 3. 1998.
www.csfd.cz

 

16.–20. červen


16. června 1922 - se v Chocni narodila česká autorka literatury pro děti Milena Lukešová, rodným jménem Kořínková. Od konce 90. let žila u svého syna v USA. Těžištěm jejího díla byla tvorba pro nejmenší děti a začínající čtenáře. Jejím základem jsou netradičně pojímaná leporela a obrazové knihy, v nichž slovo a ilustrace jsou rovnocennými složkami a které u dětí plní současně funkci estetickou i poznávací a napomáhají jejich životní orientaci. – Zemřela 28. 7. 2008.
www.slovnikceskeliteratury.cz

Nějak jako jo,
to jo.

Tak různě
dárky i řeči.

A mých dvanáct
svíček na dortu

nevím proč
potichu

brečí
M. Lukešová: Rodinná oslava

16. června 1932 - se v Praze narodil český spisovatel, humorista, scenárista a novinář Jiří Melíšek. Po studiích na FAMU působil jako scenárista a redaktor v Československém rozhlasu a v Československé televizi. – Zemřel 8. 12. 2015.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

16. června 1932 - se v Českých Budějovicích narodil český publicista, rozhlasový redaktor a spisovatel Ludvík Mühlstein. Věnoval se především populárně naučné publicistice. Pro českobudějovickou rozhlasovou fonotéku založil a doplňoval sbírku ptačích hlasů. – Zemřel 21. 8. 2019.
Český biografický slovník XX. století

17. června 1872 - se v Mladé Boleslavi narodil český básník, prozaik, novinář a překladatel Antonín Macek. Jeho básnická tvorba se vyvíjela od sociálně kritické poezie k lumírovsky laděným meditacím. V próze se soustředil především na parafráze světového duchovního odkazu. – Zemřel 22. 5. 1923.
Český biografický slovník XX. století

17. června 1882 - se v Oranienbaumu narodil ruský hudební skladatel 20. století Igor Fjodorovič Stravinskij. Těžiště jeho tvorby spočívá v baletní hudbě. Jeho práce ovlivnila velké množství umělců a patří k základním vývojovým znakům hudby 20. století. – Zemřel 6. 4. 1971.
http://zivotopis.osobnosti.cz/

18. června 1942 - se v Praze narodil český básník, prozaik a překladatel Ivan Wernisch. Po roce 1968 vycházela jeho tvorba pouze v samizdatu a exilu. Působí také jako výtvarník a významná je také jeho činnost editorská.
www.slovnikceskeliteratury.cz

18. června 1942 - se v Liverpoolu (Merseyside) narodil britský hudebník, zpěvák a skladatel Sir James Paul McCartney, bývalý člen skupiny The Beatles. V roce 1971 založil vlastní skupinu Wings, do které angažoval i svou manželku Lindu. Mimo jiné je i autorem vážné hudby, vydal již svou sbírku poezie, příběhy pro děti a věnuje se též malování.
www.csfd.cz

20. června 1912 - se v Brně narodil český jazykovědec, bohemista Alois Jedlička. Byl čelným představitelem teorie spisovné češtiny, autorem prací o stylistice, jazykové kultuře a vývoji terminologie. – Zemřel 13. 6. 2000.
Český biografický slovník XX. století

20. června 1922 - se v Praze narodil český herec Josef Kemr, představitel komediálních i tragikomických postav, které vytvářel prostřednictvím osobité mimiky a práce s hlasem. – Zemřel 15. 1. 1995.
Český biografický slovník XX. století

20. června 1922 - se v Bra (Cuneo) narodila italská prozaička a esejistka Gina Lagoriová. Ve své tvorbě se neustále navrací k piemontsko-ligurským kořenům. Používá jednoduchý jazyk, zaměřuje se především na analýzu pocitů. – Zemřela 17. 7. 2005.
Slovník italských spisovatelů

20. června 1932 - se v Kosiche (Altaj) narodil ruský básník Robert Rožděstvenskij. Lyrické subjekty jeho básní v sobě nesou pečeť atmosféry 60. let, jak se projevovala nejen v Rusku. – Zemřel v roce 1994.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

Ledy -
když tají, mění se v hladinu říční.
Ptáci –
když vzlétnou, v hejnu směřují k cíli.
Děti -
když přicházejí na svět,
ve stejném jazyce křičí,
zapřísahají dospělé,
aby se pochopili!
Robert Rožděstvenskij: ze sbírky Píseň o bílém oblaku

 

21.–25. červen


21. června 1732 - se v Lipsku narodil německý hudební skladatel a kapelník Johann Christoph Friedrich Bach, devátý syn J. S. Bacha. Byl autorem 20 symfonií, oratorií, chrámových i světských kantát a komorní hudby. – Zemřel 28. 1. 1795.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

21. června 1912 - se v Praze narodil český prozaik Karel Fabián, vlastním jménem Eduard Kirchberger. Byl autorem dobrodružné beletrie a propagandistických románů. Ve svých prózách opakovaně reprodukoval stejné motivy a přizpůsoboval je novému adresátu a historickému kontextu. - Zemřel 11. 11. 1983.
www.slovnikceskeliteratury.cz

21. června 1942 - se v Brně narodila česká prozaička, básnířka, scenáristka a autorka knih pro děti a mládež Markéta Zinnerová, vlastním jménem Markéta Vydrová, provdaná Jílková. Ve svých dílech prokazuje důkladnou znalost lidské psychiky, zvláště jemné citové vazby mezi dětmi a dospělými. Její díla byla často podkladem pro filmové zpracování.
www.slovnikceskeliteratury.cz

22. června 1912 - se v Praze narodil český hudební skladatel a dirigent Vít Nejedlý. V červnu roku 1939 odešel do SSSR, kde nejprve spolupracoval s československým vysíláním moskevského rozhlasu, od roku 1944 řídil Armádní umělecký soubor při 1. československém armádním sboru v SSSR. Zahynul v průběhu osvobozovacích bojů na Dukle. – Zemřel 2. 1. 1945.
Český biografický slovník XX. století

24. června 1912 - se v Englefieldu Green narodila anglická spisovatelka Mary Wesley, rodným jménem Mary Alina Mynors Farmar. Psát začala ve svých 70 letech. V roce 1995 ji královna vyznamenala řádem CBE – stala se komandérem Řádu britského impéria. – Zemřela 30. 12. 2002.
http://en.wikipedia.org/wiki/

24. června 1932 - se v Pardubicích narodila česká historička umění a odborná publicistka Olga Drahotová, kurátorka sbírky skla a vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. – zemřela 2. 2. 2021.
http://abart-full.artarchiv.cz/

25. června 1822 - v Berlíně zemřel německý spisovatel, kritik, malíř, hudební skladatel, dirigent a režisér E. T. A. Hoffmann, představitel německého romantismu. Svým dílem plným fantazie ovlivnil autory jako Franz Kafka, Allan Edgar Poe, Charles Dickens a další. Snad nejznámějším příběhem z jeho díla je příběh o Louskáčkovi, který se stal předlohou pro balet P. I. Čajkovského. – Narodil se 24. 1. 1776.
Slovník spisovatelů německého jazyka

25. června 1942 - se v Boskovicích narodil český prozaik a překladatel Ivan Binar. V letech 1972–73 byl z politických důvodů vězněn. V roce 1977 se vystěhoval do Rakouska, kde působil jako překladatel a restaurátor keramiky. Roku 1983 se přestěhoval do Mnichova, kde se stal redaktorem rádia Svobodná Evropa. Zpátky do Čech se vrátil až v roce 1994.
Český biografický slovník XX. století
https://cs.wikipedia.org/wiki/


25. června 1982 - v Praze zemřel český autor historických románů Radovan Šimáček. Ve svých románech se zaměřil především na počátek třicetileté války. – Narodil se 16. 11. 1908.
www.cesky-jazyk.cz

25. června 1992 - v Praze zemřela česká akademická malířka, knižní ilustrátorka, scénografka a spisovatelka Alena Ladová. Tvorba Aleny Ladové je pro veřejnost známa ponejvíce z dětských ilustrací. Za svůj dlouhý a umělecky plodný život ilustrovala přes 90 knih určených dětem a mládeži. – Narodila se 29. 12. 1925.
http://hrusice.muzeumompv.cz/

 

26.–30. červen


26. června 1892 - se v Hillsboro (Západní Virginie) narodila americká prozaička Pearl S. Bucková, rozená Sydenstrick. Skoro čtyřicet let strávila v Číně. Velká část její literární tvorby se v Číně odehrává. – Zemřela 6. 3. 1973.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

P. S. Bucková:
„Nejnebezpečnějšími nemocemi srdce jsou vždy nenávist, závist a lakota.”
„Žena je kořenem, muž stromem. Strom vyroste vysoko jen tehdy, má-li silné kořeny.”

26. června 1922 - se v Běhánkách na Teplicku narodil český politický pracovník Adolf Stočes. Pracoval u firmy Telefunken, která jej vyslala do Norska, kde pracoval v norském podzemním hnutí. Dostal se do Anglie, kde bojoval v řadách naší zahraniční armády jako tankista. Po válce se vrátil do Teplic, kde pracoval jako tajemník sociální demokracie. Po roce 1948 uprchl do Německa a odtud do Švédska, kde žil až do konce svého života. – Zemřel 10. 11. 1954.
P. Koukal: Adolf Stočes, Severočeský deník, č. 264 z 11. 11. 1995, s. 8

26. června 1932 - se v Josefově na Náchodsku narodil český literární historik a kritik, bohemista a překladatel Aleš Haman. Zabývá se literaturou 19. a 20. století. Od roku 1994 se podílí na tvorbě učebnic novodobé české literatury.
Český biografický slovník XX. století

26. června 1962 - v Praze zemřel duchcovský rodák, redaktor a spisovatel PhDr. Vítězslav Tichý. Mimo své pedagogické činnosti byl členem redakční rady časopisů Literatura ve škole a Český jazyk a literatura. Byl autorem několika učebnic literatury, vydal i několik monografií. Řadou drobnějších monografií se podílel na velké publikaci z roku 1948 Český kulturní Slavín duchovní, literární, hudební a výtvarnický. – Narodil se 8. 1. 1904.
P. Koukal: Tajuplný knihovník duchcovský, Revue Teplice, roč. 4, č. 9/1972, s. 20–21

26. června 1972 - se v Okříškách narodil český kreslíř komiksů Štěpán Mareš, veřejnosti známý především z časopisu Reflex seriálovým komiksem Zelený Raoul. Je také ilustrátorem řady knih či obalů na CD.
http://cs.wikipedia.org/wiki

27. června 1932 - se v Pardubicích narodil český hudební skladatel Bohuslav Ondráček. Byl producentem a aranžérem souboru Golden Kids. Do jeho tvorby spadají muzikály, populární písně, byl autorem hudby k filmu Holka na zabití. – Zemřel 7. 6. 1998.
Český biografický slovník XX. století

28. června 1712 - se v Ženevě narodil francouzský myslitel, romanopisec a esejista Jean Jacques Rousseau. Ve filozofii byl dualista a senzualista, v sociologii ostrý kritik feudálních vztahů a despocie, obhájce rovnosti lidí bez ohledu na původ a občanské svobody, které odvozoval z přirozeného práva; stoupenec teorie společenské smlouvy. Zdůvodňoval společnost založenou na úmluvě, která vyjadřuje obecný zájem a vůli. Individua jsou podřízena zákonu, který si dala sama a který jejich práva zajišťuje. – Zemřel 2. 7. 1778.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

J. J. Rousseau:
„Peníze, které člověk má, jsou prostředkem k svobodě, ty, za nimiž se honí, jsou prostředkem poroby. Proto jsem nenáročný a netoužím po ničem.”
„Opravdová láska je vždy skromná, nedomáhá se projevů přízně odvážně, nýbrž si je plaše ukrádá.”

28. června 1912 - ve Zbirohu zemřel český básník a překladatel Josef Václav Sládek, tvůrce poezie soustředěné k elementárním hodnotám domova, národa a krajiny. Zakladatel novodobé poezie pro děti. – Narodil se 27. 10. 1845.
Slovník českých spisovatelů

Já mám tě učit kvítka znáti,
ty moje dcerko rozmilá,
jak na lukách a na souvrati
a na mezích se rozvila?

Ty lítáš trávou jako včelka
od květu v květ a sem a tam:
spíš ty jsi moje učitelka,
já nevím, co ti říci mám.
J. V. Sládek: z básně Mezi květy

28. června 1922 - ve vsi Santalovo zemřel ruský symbolistický básník a dramatik Velimir Chlebnikov. Náměty pro své dílo čerpal z folklóru a klasických literárních eposů různých kultur. Stylizoval se do role básnického mesiáše a vytvořil teorii o ovládnutí číselných zákonů času a o vzniku jednotného světového jazyka. – Narodil se 28. 10. 1885.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

Noci, plná souhvězdí,
jaký osud je mi připsán na tvé zdi?
Třpytná kniho, vyřkni ho,
je to svoboda, či jho,
Co si přečíst budu moci
na širokém nebi rozevřeném po půlnoci?
V. Chlebnikov: ze sbírky Všem

29. června 1912 - se v ukrajinském Lvovu narodila česká herečka Vlasta Fabiánová. Byla představitelkou stěžejních rolí české i světové klasiky. – Zemřela 26. 6. 1991.
Český biografický slovník XX. století

29. června 1922 - se v obci Grebenac narodil srbský básník Vasko Popa. Vycházel z tradice surrealismu, navázal na poetiku a motivy lidového zaříkávání. – Zemřel 5. 1. 1991.
http://en.wikipedia.org/wiki/

30. června 1722 - se ve Starých Benátkách narodil významný český hudební skladatel období klasicismu Jiří Antonín Benda. Význam jeho díla spočívá především v oboru melodramu, jehož byl zakladatelem. Ve svém díle spojil hudbu a slovo takovým způsobem, aby byla slovu v největší možné míře uchována jeho sdělovací schopnost. Hudba se tím ovšem ocitla v postavení podřízené složky, jejímž hlavním úkolem bylo podporovat dramatický účin textu. Své kompoziční zkušenosti z dramatické oblasti přenášel i do děl instrumentálních. – Zemřel 6. 11. 1795.
http://cs.wikipedia.org/

30. června 1892 - se ve městě Mytiliny narodil řecký prozaik a žurnalista Stratis Myrivilis. Autor povídek a realistické protiválečné trilogie. – Zemřel 19. 7. 1969.
Malá československá encyklopedie, sv. 4: M/Pol

30. června 1912 - se v Hradci Králové narodil český básník, prozaik, publicista a překladatel židovského původu Viktor Fischl. V roce 1939 emigroval do Velké Británie,v letech 1940–45 působil v československém exilovém ministerstvu zahraničí v Londýně. Na podzim roku 1949 se vystěhoval do Izraele, kde vznikla většina jeho děl. – Zemřel 29. 5. 2006.
Český biografický slovník XX. století

V. Fischl:
„Politika je duchovní záležitost a pro politiky platí totéž, co pro spisovatele - je to věc svědomí. Jsme ale bohužel svědky devalvace osobností jak v literatuře, tak v politice. Nevím, z jakého důvodu, a pochybuji, že někdo na světě to ví.”