Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Říjen 2022

1.–5. říjen


1. října 1942 - se v Burscheidu narodil německý autor dokumentární literatury a literárních reportáží Günter Wallraff.
http://de.wikipedia.org/wiki/

1. října 1982 - v Praze zemřel český herec Vladimír Klemens. Za celý svůj život stihl odehrát až téměř třicet filmových úloh, díky nimž patří již natrvalo a neoddělitelně do dějin české kinematografie 50. až 80. let. – Narodil se 27. 8. 1905.
www.csfd.cz

2. října 1892 - zemřel v Paříži francouzský religionista, filosof, historik, jazykovědec a spisovatel Ernest Renan, autor ve své době velmi kontroverzního spisu Život Ježíšův. – Narodil se 27. 2. 1823.
https://en.wikipedia.org/wiki/

2. října 1922
- se v Mariánských Horách narodil český hudební dramaturg, skladatel a režisér Otmar Mácha. Jeho tvorba vycházela z hudby rodného kraje (severní Moravy) a je v ní patrný vliv A. Dvořáka a L. Janáčka. – Zemřel 14. 12. 2006.
Český biografický slovník XX. století

2. října 1982 - se v Duchcově narodil hudební skladatel Jan Trojan. Je nositelem několika prestižních cen ve svém oboru hudební skladby. Jeho skladby již byly provedeny veřejně jak českými, tak zahraničními orchestry.
KOUKAL, Pavel. Rodí se hudební skladatel z Duchcova. Duchcovské noviny. roč. 13, č. 4/2007, s. 13–14

3. října 1762 - se ve Slanici narodil slovenský obrozenec, filolog a kněz Anton Bernolák. Byl stoupencem osvícenských idejí. Koncem 18. století stanul v čele katolického proudu rodícího se slovenského národně obrozeneckého hnutí. – Zemřel 15. 1. 1813.
www.libri.cz

3. října 1942 - se v Praze narodil český fyzikální chemik Vladimír Karpenko. Je autorem publikací zejména z dějin alchymie a chemie.
Český biografický slovník XX. století

3. října 1952 - v Luganu zemřel německý spisovatel, dramatik a básník Alfred Neumann. Po expresionistických začátcích proslul nakonec jako autor historických románů psaných v duchu kritické realistické tradice. – Narodil se 15. 10. 1895.
Slovník spisovatelů německého jazyka

4. října 1982 - v Praze zemřel český prozaik Václav Kaplický. Do roku 1950 pracoval jako redaktor v řadě nakladatelství, od roku 1950 se věnoval již pouze literatuře. Jádro jeho tvorby představují historické romány (Kladivo na čarodějnice, Železná koruna či Táborská republika). – Narodil se 28. 8. 1895.
Český biografický slovník XX. století

5. října 1952 - se v Liverpoolu narodil anglický spisovatel, scenárista a režisér Clive Barker. Patří mezi nejoriginálnější a nejplodnější současné tvůrce hrůzné a fantasy literatury. Svoji neotřesitelnou pozici ve světě horrorů si vydobyl především díky svému vynikajícímu vypravěčskému stylu a úžasné představivosti.
www.csfd.cz

C. Barker:
„Jsem sám, to je pravda. Ale horší než samota jsou vzpomínky.”
„Všeho můžeš mít jednou plné zuby. I ráje.”


6.–10. říjen


6. října 1932
- se v Marseille narodil francouzský romanopisec, filmový kritik a scenárista Patrick Cauvin, vlastním jménem Claude Klotz. Dlouhou dobu působil jako středoškolský profesor. Kontakt s mládím se promítá do svěžího stylu, jemného humoru a postmoderní hravosti jeho próz. – Zemřel 13. 8. 2010.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

7. října 1962 - se v Praze narodil rockový baskytarista Karel Adam. V roce 1974 se stává zakládajícím členem zatím ještě nejmenované skupiny, krátce na to jí dává název Vitacit. V roce 1976 se stává jejím kapelníkem a autorem většiny jejích skladeb. Od roku 2011 působí v kapele Motorband.
www.motorband.cz

8. října 1892 - se v Moskvě narodila ruská experimentální básnířka Marina Cvetajeva. V roce 1922 emigrovala, nejprve do Berlína a ještě téhož roku přesídlila s manželem do Prahy, kde žili až do roku 1925. Poté se rodina přestěhovala do Paříže. Její pozdější básně využívají forem akméismu a futurismu, často také využívala lidové slovesnosti. – Zemřela 31. 8. 1941.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

Když srdce rozhněvané
a zpité jedem zrad
s démony zkřížit zbraně
odmítlo sedmkrát

– ne s těmi svrženými
v plamenech do Hádu,
s démony lidské špíny,
zloby a úkladů –

vy, stromy, jste můj únik
před rykem jarmarků,
kde duši smím si umýt
a plachtit na mraku.
M. Cvetajevová: z básně Stromy

9. října 1892 - se narodil jugoslávský prozaik, básník, esejista a diplomat Ivo Andrič, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1961), autor románů Slečna dělá peníze, Travnická kronika či Most na Drině, řady povídek a novel, básní a esejů. Do roku 1941 pracoval v jugoslávských diplomatických službách. Krátce po 2. světové válce se stal předsedou Svazu spisovatelů Jugoslávie. – Zemřel 13. 3. 1975.
Slovník balkánských spisovatelů

I. Andrič:
„Velká opravdová láska ukáže svou sílu jen tehdy, podaří-li se jí z dvou milenců, slabých lidí, udělat tvory nebojící se ani změn, ani neštěstí, ani rozloučení, ani nemoci, ani života a smrti.”

9. října 1922 - se v Praze narodil český filmový a televizní režisér Ladislav Rychman. Nejvíce jej proslavily muzikály a komedie. Snad jeho největší historický význam spočívá v jeho průkopnické práci v oboru hudebních klipů a reklam, které u nás začal točit jako první. – Zemřel 1. 4. 2007.
Český biografický slovník XX. století
www.csfd.cz

9. října 1942 - se ve Springfieldu narodil americký lékař a spisovatel Michael Palmer. Dvacet let strávil jako lékař na interním a pohotovostním oddělení, poté se věnoval léčbě pacientů závislých na alkoholu a drogách. Je autorem tzv. lékařských thrillerů. – Zemřel 30. 10. 2013.
www.knihovnicka.net

10. října 1942 - se v Ostravě narodil český herec a dramaturg Luděk Nekuda. Mimo jiné byl autorem i moderátorem televizního pořadu Sešlost. – Zemřel 10. 3. 1988.
Český biografický slovník XX. století

 

11.–15. říjen


11. října 1782 - se ve Viumu narodil dánský kněz, prozaik a básník Steen Steensen Blicher. Hlavní součástí jeho díla je próza, proslul zejména novelami vypovídajícími o životě prostých lidí v Jutsku. – Zemřel 26. 3. 1848.
Slovník severských spisovatelů

11. října 1922 - se v Užhorodě narodil český lékař stomatolog Josef Hořejš. Zabýval se zejména stomatologickou rentgenologií a organizací výuky zubních lékařů. – Zemřel 24. 11. 1997.
Český biografický slovník XX. století

12. října 1942 - se v Praze narodil český astronom Petr Lála. Zabývá se nebeskou mechanikou, zejména pohybem umělých družic Země a studiem negravitačních poruch jejich drah.
Český biografický slovník XX. století

12. října 1942 - se v Chicagu narodil americký spisovatel, scenárista a filmový a televizní producent Michael Crichton. Napsal celou řadu úspěšných knih, zejména se sci-fi tematikou (Jurský park). Jeho Westworld byl prvním celovečerním filmem používajícím počítačem vytvořené zvláštní efekty. – Zemřel 4. 11. 2008.
https://cs.wikipedia.org/wiki/
www.legie.info


M. Crichton:
„Pokud neznáš svou rodinnou historii, neznáš nic. Jsi jako list, který netuší, že je součástí stromu.”
„V informační společnosti nikdo nepřemýšlí. Očekáváme, že bude odstraněn papír, ale ve skutečnosti jsme odstranili myšlenky.”

13. října 1922 - se v Brně narodil český hudební skladatel Alexej Fried. Patřil k průkopníkům snah o spojení jazzu s vážnou hudbou. – Zemřel 19. 6. 2011.
Český biografický slovník XX. století
http://cs.wikipedia.org/wiki/

13. října 1972 - se v Langenu narodil německý spisovatel Jan Costin Wagner. Píše kriminální romány, které jsou překládány do mnoha jazyků. Je aktivním členem autorské organizace Autonama. Žije střídavě v Německu a Finsku, odkud pochází jeho manželka.
http://cs.wikipedia.org/

13. října 1982 - v Praze zemřel český právník a diplomat Hubert Masařík. Byl jedním z nejpozoruhodnějších představitelů meziválečné československé diplomacie. V období německé okupace byl jedním z nejbližších spolupracovníků generála Eliáše v protinacistickém odboji. Jeho tvorba patří k významným dílům české politické memoáristiky. – Narodil se 2. 8. 1896.
Český biografický slovník XX. století
www.paseka.cz

14. října 1912 - se v Praze narodil český spisovatel, scenárista, dramaturg a překladatel z angličtiny a francouzštiny Jiří Zdeněk Novák. Ve svých překladech se zaměřoval především na dramatickou tvorbu. – Zemřel 2. 9. 2001.
www.obecprekladatelu.cz

14. října 1942 - se v Budapešti narodil maďarský prozaik, esejista a dramatik Péter Nádas. Patří k nejvýznamnějším autorům současné maďarské literatury, je autorem románů Konec jedné ságy, Kniha pamětí a Paralelní příběhy. Je nositelem Kossuthovy cenyRakouské státní ceny za evropskou literaturu a Ceny Franze Kafky.
www.iliteratura.cz/clanek/14569-nadas-peter 
https://en.wikipedia.org/wiki/


14. října 1952
- se v Hranicích narodil český historik, arabista, islamolog a diplomat Eduard Gombár. Věnuje se novodobým dějinám islámských zemí, problematice soudobého arabského nacionalismu, historii arabistiky, islamistiky a diplomacie.
Český biografický slovník XX. století

15. října 1822 - se v Teplicích narodil český spisovatel Alfréd Meissner. Byl autorem řady básní, románů a dramat. Stýkal se s význačnými osobnostmi literárního a hudebního světa. Poté, co byl obviněn z plagiátorství svých děl, spáchal sebevraždu. – Zemřel 29. 5. 1885.
Ottův slovník naučný, díl 17: Median–Navarrete

A. Meissner:
„Když se ženíme, přejímáme zapečetěný dopis, o jehož obsahu se dovídáme, teprve když jsme na širém moři.”

 

16.–20. říjen


17. října 1892 - se v Písku narodil český hudební skladatel a dirigent Otakar Jeremiáš. Ve své tvorbě dospěl k vlastnímu osobitému výrazu s expresivní melodikou, komplikovanou harmonií, velkou zvukovostí, hudebně dramatizační schopností a citem pro barvu zvuku. – Zemřel 5. 3. 1962.
Český biografický slovník XX. století

17. října 1972 - se v Croix-des-Bouquets (Haiti) narodil haitsko-americký hudebník a producent Wyclef Jean, bývalý člen hip hopové formace Fugees, který se po rozpadu skupiny vydal na sólovou dráhu. Jeho hudba je převážně kombinace hip hopu, rapu, soulu, reggae a haitské hudby.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

18. října 1942 - se v Praze narodil český publicista a sociální ekolog Bohuslav Blažek. Byl publicistou, filmovým dramaturgem a režisérem, metodologem, překladatelem, prognostikem, myčem výloh, konzultantem a spoluautorem architektů a urbanistů, rozhlasovým a televizním moderátorem, autorem nebo spoluautorem mnoha tzv. měkkých her a necelé dvacítky knih. – Zemřel 20. 11. 2004.
Český biografický slovník XX. století
http://cs.wikipedia.org/wiki/

19. října 1942 - se v Praze narodila česká prozaička, dramatička, autorka rozhlasových her, filmová a televizní scenáristka Jana Knitlová, rozená Poslušná. Její tvorba zahrnuje jak rozhlasové a divadelní hry, tak prózu pro dospělé i pro děti. Prózy J. Knitlové zpravidla s nemalou didaktičností variují typická témata ženské literatury. Příběhy o cestě za štěstím a láskou jsou pojaty jako postupné vyzrávání energické, ztřeštěné, lehkomyslné a ambiciózní hrdinky (vždy spjaté s divadlem) k sebekritickému poznání, sebekázni a statečnosti.
www.slovnikceskeliteratury.cz

20. října 1892 - se v Chotěbuzi narodil český botanik František Antonín Novák. Zpočátku se věnoval chemii, od roku 1918 pak soustavně botanice, zejména morfologii, floristice, systematice a fytogeografii. – Zemřel 17. 12. 1964.
Český biografický slovník XX. století

20. října 1982 - v Praze zemřel český dramatik, prozaik, básník, autor písňových textů a publicista Václav Jelínek. Rozhlasovou publicistiku psal pod pseudonymy Karel Bílek, Jan David a František Král, do periodik přispíval pod pseudonymem František Zach a pod šifrou jel. – Narodil se 30. 5. 1920.
Slovník českých spisovatelů
www.slovnikceskeliteratury.cz

 

21.–25. říjen


21. října 1612 - v Praze zemřel český humanista a básník Jiří Carolides (Carolides a Carlsperga Georgius). I přesto, že na rozdíl od svých přátel humanistů, kteří často cestovali, sám prožil celý svůj život v Praze, podařilo se mu dosáhnout věhlasu i za hranicemi Čech. – Narodil se 11. 4. 1569.
www.libri.cz

21. října 1772 - se v Ottery St. Mary narodil anglický romantický básník, filozof a literární kritik Samuel Taylor Coleridge. Významně ovlivnil moderní poezii a angloamerické myšlení o literatuře. – Zemřel 25. 7. 1834.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

S. Taylor Coleridge:
„Fantazie není ve skutečnosti nic jiného než druh paměti osvobozené od řádu času a prostoru.”
„Nešťastné manželství je jako bolení zubů. Někdy nevíš, který bolí.”

21. října 1822 - se v Paříži narodil francouzský básník, dramatik a libretista Michel Carré. Slávu mu zajistila četná libreta pro operety a opery. – Zemřel 27. 6. 1872.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

21. října 1902 - se v Dobříči u Kralovic narodil český malíř, grafik a ilustrátor Václav Karel. Jeho umělecká tvorba je známá především pro svůj poetický vklad do okruhu české ilustrace. – Zemřel 28. 12. 1969.
Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež

21. října 1922 - se ve Vysokém Mýtě narodil český vědec a teoretik fotografování Milič Jiráček. Zabýval se aplikovanou optikou, vědeckou fotografií a optoelektronikou. – Zemřel 5. 2. 2007.
Český biografický slovník XX. století

21. října 1952 - se ve Varnsdorfu narodil český básník a výtvarník, jehož díla jsou založena na principu koláže, Miroslav Huptych.
Slovník českých spisovatelů

21. října 1952 - se v Třebíči narodil český herec Oldřich Navrátil. Spolupracuje s filmem i televizí. V současnosti jej můžeme vidět v Čechově prozatímně osvobozeném divadle.
Český biografický slovník XX. století

24. října 1942 - v Mauthausenu byla popravena česká sokolská funkcionářka Marie Kubicová, rozená Lorencová. Byla nejen nadšenou sokolkou, ale i vynikající cvičenkou, která nás již v roce 1928 reprezentovala na IX. olympijských hrách v Amsterdamu. V Sokole zastávala funkci náčelnice žen a věnovala se i vyučování tance. – Narodila se 18. 1. 1905.
KOUKAL, Pavel. Podporovala parašutisty z Londýna. Deník Směr. č. 17 z 21. 1. 2005

24. října 1942 - v Mauthausenu byl popraven český učitel Bedřich Kubice. Působil jako učitel v Duchcově až od poloviny 30. let, kdy se do Duchcova vrátil po svém působení v Praze. Spolu se svou manželkou se zapojil do protifašistického odboje, 18. července 1942 byl zajat gestapem a následně popraven. – Narodil se 7. 7. 1900.
KOUKAL, Pavel. Učitel Bedřich Kubice. Duchcovské noviny. roč. 16, č. 7-8/2010, s. 22

25. října 1882 - se v Rakovníku narodila česká herečka Otýlie Beníšková. Vytvářela realistické, psychologicky náročné typy, prošla všemi divadelními obory, od dětských rolí, přes naivky až po velké tragické postavy. – Zemřela 22. 8. 1967.
Český biografický slovník XX. století

25. října 1932 - se v Praze narodil český malíř, scénograf a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk mladší. Jeho malířské dílo, prolínající se s výtvarnou tvorbou pro film, je poznamenáno vlnou nové figurace v její veristické podobě. Je světově proslulým autorem filmových kostýmů a dekorací a držitelem filmové ceny Oscar za kostýmy k filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. V roce 2003 mu byla udělena cena Český lev za dlouhodobý umělecký přínos českému filmu,
Český biografický slovník XX. století

25. října 1932 - se ve Stolíně narodil český hudební skladatel a pedagog Oldřich Semerák. Těžiště jeho tvorby spočívá v oblasti instrumentální hudby. Příznačný je jeho racionální přístup k výstavbě hudebního díla, uplatnění novodobých kompozičních technik a smysl pro barevnou specifičnost nástrojů.
Český biografický slovník XX. století

 

26.–31. říjen


26. října 1962 - se narodil americký spisovatel Ted Dekker. Jeho rodiče pracovali jako misionáři v Indonésii. Po studiích se natrvalo usadil v USA. Jeho romány si získaly oblibu zejména díky kombinaci nervy drásajícího napětí, adrenalinových zvratů a věčného, odvěkého boje dobra se zlem.
www.teddekker.com

27. října 1932 - se v Bostonu narodila americká básnířka Sylvia Plathová. Mimo svou básnickou tvorbu je známa především pro své poloautobiografické dílo Pod skleněným zvonem, popisující její zápas s klinickou depresí, zmatkem v sobě a celoživotní neschopností vyrovnat se se smrtí otce, která ji velmi zasáhla. – Zemřela (sebevražda) 11. 2. 1963.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

27. října 1952 - se v Tunisu narodila francouzská klavíristka Brigitte Engerer. V roce 1980 ji Herbert von Karajan vyzval, aby hrála s Berlínskou filharmonií. Jejím manželem byl spisovatel Yann Queffélec. – Zemřela 23. 6. 2012.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

29. října 1882 - se v Bellac narodil francouzský dramatik, prozaik a esejista Jean Giraudoux. Jako humanista a kosmopolita zobrazoval ve svých hrách harmonii člověka a vesmíru, hledal dorozumění německé a francouzské kultury a také všeho lidstva. – Zemřel 31. 1. 1944.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

J. Giraudoux:
„Láska je poezie života, která se v manželství mění v prózu.”
„Jsou pravdy, které mohou zabíjet lidi.”

30. října 1762 - se v Cařihradě narodil francouzský básník André Chénier. Jeho poezie obnovuje francouzský básnický jazyk harmoničností a plastičností verše. – Zemřel 25. 7. 1794.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

30. října 1952 - se v Brně narodil český filosof Zdeněk Kratochvíl. Zabývá se zejména dějinami antické a křesťanské filosofie, vztahem filosofie a náboženství a problematikou hermetických textů.
Český biografický slovník XX. století

30. října 2002 - v Madridu zemřel španělský filmový scenárista a režisér Juan Antonio Bardem. První velké mezinárodní uznání mu získalo psychologické drama Smrt cyklisty. – Narodil se 2. 6. 1922.
www.fdb.cz

31. října 1902 - se v Dubňanech u Hodonína narodil český básník Karel Kapoun. Metaforičnost jeho lehce improvizovaných veršů je založena na paradoxech, které zdrobňují velké nebo činí malé prostředníkem velkého. Svět tak nabývá radostné a blízké podoby, jeho tragika je zlehčena prostou důvěrou v život. – Zemřel 10. 6. 1963.
www.slovnikceskeliteratury.cz

31. října 1932 - se v Tiang-su (Čína) narodila americká prozaička Katherine Patersonová. Autorka esejů s křesťanskou a kulturní tematikou, historických románů a románů ze současnosti.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, 1. díl: Zahraniční spisovatelé

31. října 1962 - se ve Stockholmu narodila švédská novinářka a spisovatelka detektivních románů Mari Jungstedtová. Její romány byly přeloženy do více jak patnácti jazyků.
https://cs.wikipedia.org/wiki/