Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Leden 2023

1.–5. leden

 

1. ledna 1913 - se v Štuki při Ptuju narodil slovinský dramatik a prozaik Ivan Potrč. Před druhou světovou válkou pobýval v Rakousku a Československu. Převážná část jeho díla je spojena s jeho rodným krajem kolem Ptujského pole. – Zemřel 12. 6. 1993.
Slovník balkánských spisovatelů

1. ledna 1923 - se v Ziguinchoru narodil senegalský prozaik Ousmane Sembene. K literatuře se dostal až po roce 1950, předtím pracoval v nejrůznějších dělnických profesích. Základní tématikou jeho díla je boj proti kolonizaci a proti všemu, co brání africkým národům žít ve svobodě. – Zemřel 9. 6. 2007.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

1. ledna 1973 - v Karlových Varech zemřel český fyzik, polární badatel a spisovatel František Běhounek. Byl účasníkem Nobileho výprav k severnímu pólu. Metodicky zkoumal přirozenou radioaktivitu v Československu včetně vlivu jaderných zařízení na životní prostředí. Z jeho vědeckých prací vycházejí i jeho cestopisné a vědeckofantastické prózy věnované zejména mládeži. – Narodil se 27. 10. 1898.
Slovník českých spisovatelů
Český biografický slovník XX. století

2. ledna 1893 - se v Praze narodil český malíř Jaroslav Riedl. Byl členem výtvarníků seskupených při Umělecké besedě v Praze a svými díly obesílal každou výtvarnou akci, kterou sdružení pořádalo. Koncem 2. světové války byl 1. 2. 1945 zatčen a vězněn v koncentračních táborech. Zahynul při pochodu smrti v květnu 1945, neznámo kdy a kde ve věku 52 let.
www.libri.cz

3. ledna 1923 - se ve Slapech u Prahy narodil český básník, překladatel, editor a spisovatel Emanuel Frynta. Překládal především ruské autory. V pozdější době se věnoval také tvorbě pro děti. – Zemřel 11. 10. 1975.
Český biografický slovník XX. století

O sandálech se praví,
že levý není pravý.
Že pravý není levý,
to ovšem každý neví,
takže se nohám ráno stává,
že do levého leze pravá.
Anebo zase naopak.
No ale když už je to tak –
proč z toho dělat skandál?
Vždyť je to jenom sandál.
K. Frynta: Sandály (z básnické sbírky Písničky bez muziky)

3. ledna 1933 - se v Praze narodil český historik a historický geograf Zdeněk Boháč. Byl průkopníkem komplexního studia dějin středověkého osídlení, feudální pozemkové držby a demografického vývoje českých zemí. – Zemřel 25. 3. 2001.
Český biografický slovník XX. století

3. ledna 1933 - se v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) narodil populární anglicky píšící autor dobrodružných románů Wilbur Smith, plným jménem Wilbur Addison Smith. Jeho romány se vyznačují poutavým dějem s nečekanými zvraty, odehrávají se většinou v Africe, která byla autorovi velkou inspirací. – Zemřel 13. 11. 2021.
http://cs.wikipedia.org/wiki/
www.databazeknih.cz


3. ledna 1933 - se ve Vídni narodila rakouská spisovatelka Maxie Wanderová, rozená Elfriede Brunner. Největší úspěch jí získala kniha výpovědí Dobré jitro, krásko. – Zemřela 20. 11. 1977.
Slovník spisovatelů německého jazyka

5. ledna 2003 - v Praze zemřel český sbormistr a hudební režisér Pavel Kühn. Působil jako sbormistr Pražského filharmonického sboru, Pěveckého sboru Československého rozhlasu a od roku 1958 Kühnova smíšeného sboru, který založil a s nímž dosáhl skvělých výsledků. Sbor se podílel na řadě provedení vokálně-symfonických skladeb s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem Československého rozhlasu a Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK. Kühn spolupracoval rovněž s dalšími pěveckými tělesy. – Narodil se 7. 7. 1938.
www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik


6.–10. leden

 

6. ledna 1973 - se v New Yorku narodil americký reportér a spisovatel Alex Berenson. V New York Times působil coby investigativní reportér zaměřený na finance a obchod – díky této zkušenosti napsal faktografickou knihu o největších finančních skandálech. Poté se stal zahraničním korespondentem v Iráku, z tohoto období čerpal inspiraci k napsání jeho beletristického debutu Věrný špion. Od roku 2010 se věnuje psaní na plný úvazek.
www.databazeknih.cz
https://en.wikipedia.org/wiki/

7. ledna 1873 - se v Orléans narodil francouzský básník, prozaik, esejista a kritik Charles Péguy. Jako přesvědčený křesťan hájil ve svém díle tradiční hodnoty spjaté obvykle s vlastenectvím. – Padl na frontě 5. 9. 1914.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

8. ledna 1923 - se v Berlíně narodil německo-americký profesor informatiky Joseph Weizenbaum, autor několika kritických knih o vlivu techniky na společnost. – Zemřel 5. 3. 2008.
https://en.wikipedia.org/wiki/

8. ledna 1933 - se v Barceloně narodil španělský prozaik Juan Marsé. Původním povoláním byl zlatnický dělník. Po třináctiletém působení v oboru zahájil dráhu úspěšného novináře a spisovatele. – Zemřel 18. 7. 2020.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

J. Marsé:
„Spisovatel je především paměť, proto je u tolika autorů neustále přítomno dětství a mládí.”

8. ledna 1933 - se v Praze narodila česká malířka, grafička a ilustrátorka Julie Svobodová. Vlastní sférou její tvorby je exotická lidová pohádka. – Zemřela 3. 8. 1998.
HOLEŠOVSKÝ, František. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti. 1. vyd. Praha: Albatros, 1989.

9. ledna 1933 - se v Curacao (Nizozemské Antily) narodila nizozemsky píšící spisovatelka Sonia Garmers. Pracovala také jako redaktorka v rozhlase i v novinách. Velkou část své tvorby soustředila na děti a mládež.
Slovník severských spisovatelů

9. ledna 1953 - se v Yorkshiru narodil britský spisovatel a bývalý novinář David Hewson. Děj svých detektivních románů zasazuje do jižní Evropy, převážně do Itálie.
https://en.wikipedia.org/wiki/

10. ledna 1913 - se v Dúbravke (dnes součást Bratislavy) narodil slovenský politik a státník Gustav Husák. V letech 1975–1989 byl prezidentem ČSSR. – Zemřel 18. 11. 1991.
Český biografický slovník XX. století

10. ledna 1943 - se v Praze narodil český spisovatel Karel Valášek. Původně pracoval v oblasti cestovního ruchu, od roku 2000 se věnuje psaní. Jeho knihy jsou veselou retrospektivou bohatých životních zkušeností a zážitků získaných při dlouholeté práci mezi lidmi, napsané čtivě a s dramatickým spádem.
http://valasekkarel.wz.cz/

 

11.–15. leden

 

11. ledna 1903 - se v Kecskemétu narodil maďarský spisovatel, novinář a literární kritik András Dékany. Původně býval námořníkem, prodavačem a tesařem. – Zemřel 30. 5. 1967.
www.databazeknih.cz

11. ledna 1943 - se v Barceloně narodil katalánský prozaik, scenárista, dramatik, překladatel a tlumočník Eduardo Mendoza. Ve svých detektivních románech používá metodu ironie a satirické nadsázky.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

11. ledna 1963 - se narodil švédský literární kritik, redaktor a spisovatel Arne Dahl, vlastním jménem Jan Lennart Arnald. Popularitu i za hranicemi Švédska mu vynesla série kriminálních románů. Část své tvorby věnoval dětem.
http://detektivky.bestfoto.info/
https://en.wikipedia.org/wiki/


12. ledna 1893 - se v Petrohradě narodil ruský literární kritik, filmolog a esejista Viktor Šklovskij. Jeho dílo představuje typicky ruské prolnutí vědy, umění a volného uvažování: nikde není zcela jasné, kdy končí literární teorie a začíná krásná literatura. – Zemřel 5. 12. 1984.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

12. ledna 1963 - v Buenos Aires zemřel španělský prozaik, novinář a básník Ramón Gómez de la Serna. Původně vystudoval práva, ale brzy se věnoval pouze literatuře. Velkou roli hrála v jeho díle jazyková a stylistická invence a improvizace. – Narodil se 3. 7. 1888.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

R. Gómez de la Serna:
„Kniha je záchranný pás samoty.”
„Srdce lze léčit tak, že si ušetříme předtuchy.”

12. ledna 2003 - v Miami Beach na Floridě zemřel herec, zpěvák a hudební skladatel Maurice Gibb. Kromě desítek alb, na kterých se podílel jako člen skupiny The Bee Gees, napsal také sám 9 písní a spolupracoval s mnoha skladateli. – Narodil se 22. 12. 1949.
http://beegees.wz.cz/

13. ledna 1903 - se v Dzialoszynu u Wieluně narodila polská autorka literatury pro děti a mládež Irena Jurgielewicz. Ve své tvorbě se zaměřila na obecně lidské problémy, často psala o Varšavě. – Zemřela 24. 5 2003.
Slovník polských spisovatelů

13. ledna 1953 - se v Pardubicích narodil český televizní dramaturg a scenárista Ivo Pelant. Od roku 1976 pracoval v Československé televizi, později v České televizi jako dramaturg hrané dramatické tvorby. Během své dlouholeté praxe se dramaturgicky podílel na řadě inscenací, televizních filmů a seriálů.
www.fdb.cz

14. ledna 1953 - se ve Zlíně narodila zpěvačka, textařka a hudební skladatelka Jana Uriel Kratochvílová. Jde o osobnost s výstředním zjevem a zcela nezaměnitelným hlasovým projevem. V roce 1983 emigrovala do Anglie, kde vystupovala pod pseudonymem Jana Pope.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

14. ledna 1953 - se v St. Louis narodil americký mediálně-technologický expert, novinář a spisovatel David Kirkpatrick, organizátor technologicky orientovaných konferencí. Byl šéfredaktorem sekce Internet a technologie magazínu Fortune.
http://en.wikipedia.org/wiki/

15. ledna 1913 - se v Kolíně narodil významný český chirurg Jaroslav Procházka. Byl nositelem celé řady domácích i zahraničních vyznamenání a ocenění a autorem více než 300 odborných publikací. – Zemřel 29. 12. 2003.
www.ulekare.cz

15. ledna 1923 - se v Hlohovci na Slovensku narodil český básník, esejista, překladatel a prozaik Jan Vladislav, vlastním jménem Ladislav Bambásek. Od začátku 50. let mu byla prakticky znemožňována prezentace vlastní umělecké tvorby, svůj talent alespoň dokonale uplatnil v převodu základních děl klasické i moderní světové literatury. Překládal a komentoval poezii Dantovu, Michelangelovu, Baudelairovu, Verlainovu, jen reedice jeho překladů Shakespearových Sonetů vyšly v letech 1955–71 v celkovém nákladu 200 tisíc výtisků. V průběhu 70. let se vrátil v samizdatových edicích k poezii. – Zemřel 3. 3. 2009.
www.libri.cz

15. ledna 2003 - v Praze zemřel významný český filosof Milan Machovec. V 60. letech spolu s E. Frommem a E. Blochem inicioval dialog mezi marxisty a křesťany. Jako reformně orientovaný marxista měl podíl na Pražském jaru 1968. V 70. a 80. letech se aktivně účastnil opozičního hnutí, byl signatářem Charty 77. Od 80. let se aktivně věnoval ekologickým problémům. – Narodil se 23. 8. 1925.
Český biografický slovník XX. století

 

16.–20. leden

 

16. ledna 1903 - se ve Vodňanech narodil Karel Primas. Pracoval před válkou jako učitel a osvětový funkcionář na Teplicku. V roce 1938 byl v čele deputace ke Konrádu Henleinovi, když se pokoušel po záboru pohraničí zachránit aspoň jednu českou školu, ale bezvýsledně. Během války žil v Hradci Králové, kde spolupracoval s partyzány. Po roce 1945 se vrátil do Teplic, kde se stal předsedou sociálně demokratické strany. Po roce 1948 byl proskribován a v padesátých letech uvězněn. Odseděl si šest let a několik let po propuštění s podlomeným zdravím zemřel. – Zemřel 7. 2. 1963.
KOUKAL, Pavel. Primas proti Henleinovi. Deník Směr. č. 9 z 11. 1. 2003, příloha s. 3

16. ledna 1913 - se v Praze narodil český hudební teoretik a skladatel Emil Hradecký. Působil také jako hudební pedagog a v letech 1946–74 vedl hudební oddělení Národního muzea v Praze. – Zemřel 18. 11. 1974.
Český biografický slovník XX. století

16. ledna 1933 - se v New Yorku narodila jedna z nejznámějších a nejuznávanějších amerických spisovatelek Susan Sontag. Byla také scenáristkou, esejistkou, publicistkou, teoretičkou fotografie, filmovou i divadelní režisérkou a aktivistkou za lidská práva. Její život byl spjat s fotografkou Annie Leibovitzovou. – Zemřela 28. 12. 2004.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

17. ledna 1883 - se ve West Hartlepoolu narodil skotský prozaik a dramatik sir Compton Mackenzie. Přes mnohostrannost přístupů a námětů vytvořil pouze konvenční společenské romány bez modernistických výbojů. – Zemřel 30. 11. 1972.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

17. ledna 1923 - se v Londýně narodila dcera úředníka petrolejářské firmy Shell Rosemary Kavanová, původním jménem Jean Rosemary Edwards. Vdala se za důstojníka československé armády Petra Kavana. – Zemřela v roce 1981.
KAVANOVÁ, Rosemary a MÜLLEROVÁ, Bronislava. Cena svobody : život Angličanky v Praze. Vydání druhé. Praha: Brána, 2017.

18. ledna 1993 - na výletní lodi Sea Princess mezi Řeckem a Egyptem zahynula anglická autorka Philippa Carr, vlastním jménem Eleanor Alice Burford, píšící také pod pseudonymy Jean Plaidy, Victoria Holt aj. Celkem používala osm pseudonymů. – Narodila se 1. 9. 1906.
http://en.wikipedia.org/wiki/

19. ledna 1923 - se v Bdinci narodil bulharský prozaik Ivajlo Petrov, vlastním jménem Prodan Petrov Kjučukov. Ve svém díle zobrazoval vývoj a změny venkova, odrážející se v životě i psychice lidí, jak je přinášel rozpad tradičního světa. – Zemřel v roce 2005.
Slovník balkánských spisovatelů


21.–25. leden

 

23. ledna 1783 - se v Grenoble narodil francouzský prozaik a esejista Stendhal, vlastním jménem Henri Beyle, představitel romantismu a kritického realismu. Byl jedním z hlavních představitelů psychologického románu 19. století. – Zemřel 24. 3. 1842.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

Stendhal:
„Jepice se rodí za dlouhých letních dnů v devět hodin ráno a umírá v pět hodin odpoledne; jak by mohla pochopit, co je to noc?”
„Nikdo nemůže dosáhnout velkého úspěchu bez jistého stupně nestydatosti.”

23. ledna 1923 - se v Maglie (Lecce) narodil italský novinář a prozaik Aldo De Jaco. Ve svých povídkách a reportážích se zabýval především sociálními problémy, líčil život chudých lidí v Neapoli s elegickým, mírně dickensovským půvabem, který spojuje neorealismus s veristickou tradicí. – Zemřel 13. 11. 2003.
Slovník italských spisovatelů

23. ledna 1923 - se v New Smyrna Beach (Florida) narodil americký spisovatel Walter Michal Miller jr. Po útoku na Pearl Harbor vstoupil do Army Air Force, kde dělal jako radista. Byl autorem science fiction. – Zemřel 9. 1. 1996.
http://en.wikipedia.org/wiki/

23. ledna 1953 - se v Manchesteru narodila anglická spisovatelka Cathy Hopkins. Proslavila ji zejména její tvorba pro mládež.
www.bookfan.eu/autor
https://cs.wikipedia.org/wiki/


24. ledna 1883 - se v Třebešicích na Kutnohorsku narodil Josef Skalník. Vyučil se truhlářem a založil si živnost v Duchcově. Byl aktivním členem Sokola i dalších českých spolků. V únoru 1945 převzal funkci předsedy Místního národního výboru v Duchcově, a i když ji vykonával jen krátce (do 15. srpna 1945), v mnohém se zasloužil o poválečnou konsolidaci města. – Zemřel 8. 2. 1957.
KOUKAL, Pavel. První český starosta. Duchcovské noviny. roč. 13, č. 2 (únor 2007), s. 14.

24. ledna 1923 - se v Praze narodil český evangelický historik, teolog a překladatel Amedeo Molnár. Ve svém rozsáhlém historickém díle se zabýval dějinami reformních církevních hnutí. – Zemřel 31. 1. 1990.
Český biografický slovník XX. století

24. ledna 1943 - se v Pardubicích narodil český matematik a vysokoškolský pedagog Petr Štěpánek. Byl spoluzakladatelem jedné z prvních kateder Univerzity Karlovy zaměřené na informatiku. – Zemřel 11. 7. 2012.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

28. ledna 1873 - se v Saint-Sauver-en-Puisaye narodila francouzská prozaička Sidonie Gabrielle Coletteová. Určitou dobu se věnovala herectví. Mimo beletrie psala divadelní kritiky. – Zemřela 3. 8. 1954.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

S. G. Colette:
„Diskrétnost je umění vyžvanit tajemství tak, aby pečeť mlčenlivosti nebyla porušena.”
„Velká láska neznamená zamilovat se z touhy, ale z přesvědčení.”

28. ledna 1903 - se v Praze narodil český malíř, grafik a ilustrátor Vladimír Sychra. Ranou tvorbu charakterizuje poněkud opožděný vliv sociálního umění, se stejným zpožděním se vyrovnával i s kubismem. Ve druhé polovině 30. let se formoval jeho styl pod vlivem Pabla Picassa a Goyových grafik, ale i surrealismu. – Zemřel 20. 2. 1963.
www.libri.cz

28. ledna 1933 - se v Otrebusech u Varšavy narodil filmový kritik, publicista, spisovatel a filmový a televizní scenárista Krzysztof Teodor Toeplitz. Jeho eseje se zaměřovaly převážně na otázky z oblasti kultury 20. století. – Zemřel 30. 3. 2010.
Slovník polských spisovatelů

28. ledna 1993 - v Los Angeles zemřel americký boxer, scenárista a spisovatel Aben Kandel. – Narodil se 15. 8. 1897.
http://en.wikipedia.org/wiki/

29. ledna 1923 - se v Prostějově narodil český prozaik a dramatik Alexej Pludek. Jeho prozaická tvorba se soustřeďovala především na historická podobenství sledující úlohu vzdělance v mocenských systémech starověkých civilizací. – Zemřel 7. 9. 2002.
Český biografický slovník XX. století
Slovník českých spisovatelů


29. ledna 2003 - zemřel teplický rodák, dirigent František Popp. Dětství prožil v Bořislavi. K teplickému divadlu nastoupil v roce 1949, kdy úspěšně zvládl konkurz na korepetitora. V divadle pak působil až do roku 1994, kdy byl soubor teplického divadla zrušen. Spolupracoval také se Severočeskou filharmonií. – Narodil se 15. 4. 1925.
KOVÁŘ, P. Jubileum dirigenta. Impusly Teplicka. č. 4/2000, s. 20–21

30. ledna 1923 - se v Pardubicích narodila česká herečka Jiřina Petrovická, vlastním jménem J. Žemličková. Ukázněným herectvím, které vycházelo z realistických tradic, divácky úspěšným zejména v komediálních projevech, patřila v 60. letech k protagonistům Národního divadla. – Zemřela 10. 10. 2008.
www.csfd.cz

30. ledna 1963 - se ve Vídni narodil rakouský prozaik, autor divadelních a rozhlasových her, muzikálových textů, filmových a televizních scénářů Thomas Brezina. Kromě literární tvorby působí též jako moderátor televizních pořadů pro děti a producent různých zábavných aktivit pro děti a mládež.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, 1. díl: Zahraniční spisovatelé

31. ledna 1923 - se v Long Branch (New Yersey) narodil americký spisovatel Norman Mailer. Ve svém díle se pokusil kriticky popsat problémy Spojených států. V roce 1968 kandidoval na starostu města New York. – Zemřel 10. 11. 2007.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

N. Mailer:
„Milovat své bližní by nebylo tak obtížné - jen kdyby nebyli tak blízko.”