Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Květen 2023

1.–5. květen

 

1. května 1923 - se v Brooklynu (New York) narodil americký spisovatel Joseph Heller. Za druhé světové války sloužil u amerického bombardovacího letectva na Korsice. Do literatury vstoupil poměrně pozdě, o to však triumfálněji: první román Hlava XXII z roku 1961 je jeho dílem vrcholným a nejslavnějším a patří k nejlepším válečným románům světové literatury. – Zemřel 12. 12. 1999.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

2. května 1933 - v Praze zemřela česká herečka Eva Klepáčová. V 50. letech působila jako konferenciérka a hlasatelka v Československé televizi. Později přešla i k dabingu. Mezi její nejznámější dabované postavy patří Nastěnka z ruské filmové pohádky Mrazík. – Zemřela 18. 6. 2012.
www.csfd.cz

2. května 1943 - se ve Velkých Karlovicích narodil český prozaik Petr Křenek. Řadí se k autorům, kteří byli svou tvorbou spojeni s rodným krajem a podobně jako jiní valašští spisovatelé pokračoval v tradici realistického zobrazení venkova. – Zemřel 5. 11. 1983.
www.mvk.cz/knihovna/vsetin/regionalni-osobnosti

3. května 1903 - se v Tacomě (Washington) patrně jeden z nejpopulárnějších amerických zpěváků a herců všech dob Bing Crosby, vlastním jménem Harry Lillis Crosby. Je považován za jednoho ze zakladatelů moderní americké populární hudby. Byl jednou z prvních multimediálních hvězd, nositelem ceny Oscar i Grammy. Jen za svůj život, a to pouze v Americe, prodal více než 300 miliónů gramofonových desek. – Zemřel 14. 10. 1963.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

3. května 1913 - se ve Vojnicích u Libochovic narodil český učitel Václav Hejna. Na Teplicko přišel ve 30. letech. Učil zde na měšťanských školách v Chabařovicích a Proboštově a byl zde i členem Sokola a dalších společenských organizací. Po záboru pohraničí odešel s rodinou do Červeného Kostelce v Podkrkonoší a zapojil se do odbojové činnosti. Byl členem ilegální skupiny Jindra. Byl zatčen gestapem a 9. července 1942 popraven v pardubickém Zámečku.
KOUKAL, Pavel. Zatčen během vyučování. Deník Směr. č. 161 (z 12.–13. července 1997), s. 12

3. května 1933 - se v Barnwellu (Jižní Karolína) narodil americký zpěvák, hudební skladatel a vydavatel James Brown, plným jménem James Joseph Brown Junior. Měl zásadní vliv na vývoj soulové a funkové hudby, jeho skladby také výrazně ovlivnily zvuk hip hopu. – Zemřel 25. 12. 2006.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

4. května 1923 - se v Břeclavi narodil český logik Karel Berka. Ve své odborné činnosti se soustřeďoval na různé problémy logiky, metodologie, filozofie a teorie vědy. Největší pozornost věnoval dějinám logiky. – Zemřel 24. 11. 2004.
Český biografický slovník XX. století

4. května 1953 - se v Seattlu (Washington) narodila americká soulová a gospelová zpěvačka a klavíristka Oleta Adams.
http://en.wikipedia.org/wiki/

5. května 1813 - se v Kodani narodil dánský spisovatel, teolog a filozof Soren Aabye Kierkegaard. Ve své práci bránil křesťanství proti přehnanému zracionalizování. Často se soustřeďoval na ty aspekty subjektivity, které se vymykají rozumovým kategoriím, a tudíž i běžnému filozofickému jazyku. – Zemřel 11. 11. 1855.
Slovník severských spisovatelů

S. A. Kierkegaard
„Život se musí žít dopředu, ale pochopen může být jedině zpátky.”
„Láska má své kněze v básnících.”

5. května 1903 - se v Petrohradu narodil polský prozaik, básník, reportér a autor knih pro děti Waclaw Korabiewicz. V poválečném Polsku byly velice populární jeho cestopisy. – Zemřel 15. 2. 1994.
Slovník polských spisovatelů

5. května 1923 - se v Praze narodila česká malířka, ilustrátorka a spisovatelka Daisy Mrázková. Její malířské dílo se rozvíjí od portrétů z konce 50. let s lehkou tvarovou nadsázkou k obrazům, v nichž prolíná lidský a krajinný prvek, až k poetickému ztvárnění samotné krajiny, jejích struktur a tvárných elementů. – Zemřela 14. 12. 2016.
Český biografický slovník XX. století

5. května 1923 - se v Hořovicích narodil český prozaik, novinář, scenárista a pedagog Karel Štorkán. Dispozice k dobově konformnímu ladění klasických žánrů populární literatury, jako je kriminální próza či dívčí román, se promítla do autorova publikačního nástupu na počátku 70. let. Od sklonku 90. let rozšířil Štorkán škálu své beletristické produkce o historický román v jeho nejjednodušší variantě, stavící do středu atraktivně fabulované fikce známou historickou postavu, jejíž biografie je vylíčena se zvláštním zřetelem k notoricky známým atributům dané osobnosti a k jejím intimním vztahům. – Zemřel 12. 4. 2007.
www.slovnikceskeliteratury.cz

5. května 1963 - se v texaském Dallasu narodil americký softwarový návrhář, skladatel hudby a autor fantasy Scott Westerfeld.
http://en.wikipedia.org/wiki/

 

6.–10. květen

 

7. května 1923 - se v Jihlavě narodil český policejní činitel, spisovatel a scenárista Antonín Prchal, v literatuře známý pod pseudonymem Ivan Gariš. Podílel se na přípravě politických procesů začátkem 50. let. Byl autorem kriminální a špionážní prózy. – Zemřel 20. 5. 1996.
Český biografický slovník XX. století

7. května 1943 - se v Bacchus Marsch (Victoria) narodil australský spisovatel a pedagog tvůrčího psaní Peter Carey, dvojnásobný držitel Man Bookerovy ceny (Booker Prize) za romány Oskar a Lucinda a Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy.
http://en.wikipedia.org/wiki/

8. května 1883 - se v Madridu narodil španělský spisovatel a filosof José Ortega y Gasset. Napsal mnoho zásadních studíí k problematice umění jako celku, literatury i jejích jednotlivých představitelů. – Zemřel 18. 10. 1955.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

J. Ortega y Gasset:
„Jsou dva druhy nespokojenosti: nespokojenost, která pracuje, a ta, co lomí rukama. První dosáhne toho, co chce, druhá ztratí, co má.”

8. května 1943 - se v Praze narodil český prozaik, dramatik, kulturní historik, publicista a editor Tomáš Pěkný, autor pohádek a rozhlasových i televizních her pro děti. Od roku 1971 nuceně pracoval mimo obor. Jako jeden z prvních podepsal Chartu 77. – Zemřel 17. 11. 2013.
http://slovnikceskeliteratury.cz
Slovník českých spisovatelů


8. května 1983 - v Kalifornii zemřel americký prozaik a scenárista John Fante. Většina jeho děl se odehrává v Coloradu nebo v Kalifornii. Jeho styl se vyznačuje stručností a přímočarostí, obsahuje velké množství dialogů. – Narodil se 8. 4. 1909.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

9. května 1973 - se v Ústí nad Labem narodil Marek Taclík. Svérázný herec s přezdívkou "Tácek", jenž je považován za jednu z velkých nadějí českého filmu. Kromě filmu účinkoval také v reklamě a televizi.
www.csfd.cz

9. května 1893 - se v Turíně narodil italský prozaik a novinář Pitigrilli, vlastním jménem Dino Segre, jeden z nejvýznamnějších představitelů tzv. konzumního románu. Byl autorem románů s erotickými náměty a duchaplným humorem, čímž si vysloužil nepřátelství církve. – Zemřel 8. 5. 1975.
Slovník italských spisovatelů

Pitigrilli:
„Kdybychom čekali na setkání s ideálem, strávili bychom celý život v čekárně.”
„Když dalo ohromnou námahu svésti některou ženu, neznamená to, že jinému se nepoddá lehce.”

10. května 1933 - se v Leedsu narodila anglická prozaička Barbara Taylor Bradfordová. Její romány pro ženy se vyznačují přesvědčivým vykreslením rodinné atmosféry, pohody, hlubokého citu a lásky. Její knihy byly přeloženy do čtyřiceti jazyků a prodávají se po celém světě.
www.databazeknih.cz
https://en.wikipedia.org/wiki/

 

10.–15. květen

 

11. května 1913 - se v Berlíně narodil rakouský publicista a autor populárně vědných knih Robert Jungk. Byl iniciátorem konferencí a spoluzakladatelem institucí pro výzkum budoucnosti. – Zemřel 14. 7. 1994.
Slovník spisovatelů německého jazyka

11. května 1933 - se v Košicích narodil slovenský dirigent, dramaturg, organizátor hudebního života a dlouholetý umělecký šéf Opery Slovenského národního divadla Pavol Bagin. – Zemřel 4. 1. 2013.
www.topky.sk

11. května 1933 - se v Moskvě narodil ruský básník Andrej Vozněsenskij, jeden z představitelů nové vývojové fáze ruské poezie přelomu 50. a 60. let. Byl autorem lyrických veršů a poem. – Zemřel 1. 6. 2010.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

12. května 1523 - se narodil český cestovatel a spisovatel Oldřich Prefát z Vlkanova. Je znám jako autor jednoho z nejlepších starých českých cestopisů Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestiny. – Zemřel 26. 7. 1565.
www.libri.cz

13. května 1923 - se v obci Prštné narodil český literární historik a kritik Bohuš Balajka. Působil jako redaktor Státního pedagogického nakladatelství a spolupracoval s literárními časopisy i denním tiskem. – Zemřel 7. 2. 1994.
Český biografický slovník XX. století

14. května 1733 - se v Horním Litvínově narodil český osvícenec a historik Mikuláš Adaukt Voigt. Všestranně vzdělaný osvícenec, byl učitelem na řádových školách a od roku 1771 vicerektorem piaristické koleje v Praze. Patřil k ústředním postavám, které na počátku 70. let 18. století ovlivňovaly formující se novodobou českou vědu. Ačkoliv vyrůstal v německém prostředí, stal se českým vlastencem a atmosféru doby i českou historiografii ovlivnil právě svým horoucím vlastenectvím. – Zemřel 18. 10. 1787.
www.libri.cz

14. května 1863 - se v Jimramově narodil český prozaik Vilém Mrštík. Věnoval se literatuře a umění. V literární kritice propagoval realismus a naturalismus zolovského typu. Spolu se svým bratrem Aloisem zasáhl hrou Maryša i do vývoje dramatu. – Zemřel 2. 3. 1912.
Český biografický slovník XX. století

14. května 1913 - se v Praze narodil český překladatel, spisovatel a editor Rudolf Mertlík. V 50. letech byl z politických důvodů vězněn, rehabilitován byl v roce 1968. Do české literatury vstoupil jako básník, posléze se věnoval především překladům řeckých a latinských antických autorů. – Zemřel 28. 7. 1985.
Český biografický slovník XX. století

14. května 1953 - se v Schweinfurti narodil německý publicista, herec a režisér Gerhard Haase-Hindenberg. Je autorem několika historických publikací, spolupracuje s německými časopisy.
http://de.wikipedia.org/wiki/

15. května 1983 - v Praze zemřel český matematik a pedagog Zdeněk Pírko. V roce 1957 založil seminář kinematické geometrie. – Narodil se 12. 12. 1909.
Český biografický slovník XX. století

 

16.–20. květen

 

16. května 1703 - v Paříži zemřel francouzský spisovatel, pohádkář a publicista Charles Perrault. V době Ludvíka XIV. byl vlivným advokátem a finančním dozorcem. Proslul zejména pohádkami, které v duchu své teze o modernosti napsal na základě inspirace francouzským středověkem a lidovou tradicí a s pedagogickým záměrem pro své děti. – Narodil se 12. 1. 1628.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

16. května 1953 - se v Šumperku narodil český dramaturg, spisovatel, textař, hudební skladatel, scenárista a režisér Bedřich Ludvík. Mimo jiné byl režisérem seriálů Paměť stromů či Zpět k pramenům, jejichž průvodcem byl Luděk Munzar. 
www.csfd.cz

17. května 1873 - se v Asniéres narodil francouzský novinář, romanopisec, esejista a básník Henri Barbusse. Jako publicista se zaměřoval na literární kritiku. Počátky jeho literární tvorby byly ovlivněny romantismem, v pozdější tvorbě přešel k naturalismu. – Zemřel 30. 8. 1935.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

18. května 1953 - se ve Strakonicích narodil český režisér Zdeněk Troška. Jeho tvorba je každoročně terčem kritiky celé řady filmových odborníků. Mezi diváky však jeho filmy patří k nejoblíběnějším.
www.csfd.cz

20. května 2003 - v Praze zemřel český operní pěvec tenorista Ivo Žídek. Některými hudebními odborníky je považován za nejvýznamnějšího českého poválečného operního tenoristu. Z jeho četných rolí je snad vůbec nejproslulejší jeho mnohokrát opakovaná role Jeníka v české národní opeře Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany. V letech 1989–1991 byl ředitelem Národního divadla. – Narodil se 4. 6. 1926.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

 

21.–25. květen

 

21. května 1933 - se v Alés narodil francouzský hudebník Maurice André. Stal se jedním z nejvyhledávanějších sólistů své doby a vzorem pro nastupující generace trumpetistů v Evropě i zámoří. Zásadním způsobem ovlivnil prosazení trubky jako sólového nástroje. – Zemřel 25. 2. 2012.
www.frantisekslama.com

21. května 1933 - se v Praze narodil český filosof a publicista Erazim Kohák. Ve svém díle vycházel z Husserlovy fenomenologie a mravního humanismu T. G. Masaryka, částečně ovlivněn též americkým personalismem. Zabýval se metafyzikou, etikou a filosofickou ekologií. – Zemřel 8. 2. 2020.
Český biografický slovník XX. století
www.pametnaroda.cz


E. Kohák:
„Moderní věk je údobím, kdy se člověk považuje za neomezeného pána všeho a zároveň za bezvýznamnou součástku v soustrojí anonymních, nutných dějin.”
„Život, to je průsečík času s věčností. Žijte jej podle toho.”

21. května 1953 - se v Plzni narodil český kytarista Lubomír Brabec. Soustřeďuje se na oblast sólové hry, spolupracuje však i s Pražským komorním orchestrem či smyčcovými kvartety.
Český biografický slovník XX. století

22. května 1813 - se v Lipsku narodil německý hudební skladatel, výrazný představitel hudebního romantismu Richard Wagner, celým jménem Wilhelm Richard Wagner. Teplice navštívil poprvé jako nemluvně již v roce svého narození 1813. Podruhé se zde objevil jako čtrnáctiletý chlapec při své cestě z Drážďan do Prahy. Do Teplic přijel rovněž v roce 1834 a v roce 1842, kdy se zde léčil i pracoval. Svou poslední cestu do Teplic podnikl v roce 1875. – Zemřel 13. 2. 1883.
PLEVKA, Bohumil. Teplické návštěvy Richarda Wagnera. Revue Teplice. č. 23/1973, s. 14–15

22. května 1913 - se v Brně narodil český dirigent, klavírista a hudební skladatel František Jílek. Jako hudební skladatel vycházel z díla svých učitelů Jaroslava Kvapila a Vítězslava Nováka. – Zemřel 16. 9. 1993.
Český biografický slovník XX. století
http://cs.wikipedia.org/wiki/

22. května 1933 - se v Los Angeles narodil americký ilustrátor a prozaik Arnold Lobel. Největší ohlas u čtenářů i literárních kritiků získaly knihy, které jsou určeny začínajícím čtenářům, o příhodách dvou žabáků Kvaka a Žbluňka. – Zemřel 4. 12. 1987.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, 1. díl: zahraniční spisovatelé

22. května 1933 - se v pražských Královských Vinohradech narodil český filosof Ivo Tretera. Předmětem jeho raného vědeckého zájmu byla metodologie věd a zvláště pak filozofie výchovy, která ho přivedla hlavně ke zkoumání specifické povahy noetiky předávání již dosažených poznatků. V posledních letech přednášel především francouzskou filozofii 20. století. – Zemřel 7. 1. 2012.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

23. května 1213 - v Dánsku zemřela česká princezna a dánská královna z rodu Přemyslovců Dagmar (Markéta). Byla dcerou Přemysla I. Otakara a Adléty z rodu Wettinů. V osmnácti letech se provdala za dánského Valdemara II. Tady získává mladičká královna nové jméno Dagmar = denní panna či ranní záře, symbolizující její krásu i ušlechtilou povahu. Jestli byl život dánské královny opravdu šťastný, nevíme. Z tradice uchované ve starém dánském písemnictví však cítíme hlubokou lásku Dánů ke své paní. – Narodila se přibližně v roce 1186.
www.libri.cz

23. května 1933 - se v Náchodě narodil český japanolog a překladatel z japonštiny Ivan Krouský. Roku 1992 pobýval na studijní stáži na univerzitě Hósei v Tokiu se zaměřením na literaturu s tematikou atomové bomby.
www.obecprekladatelu.cz

23. května 1943 - se ve Zlíně narodil český klarinetista, saxofonista, hudební skladatel a dirigent Felix Slováček, vlastním jménem Antonín. Kromě svého působení v oblasti populární hudby se dobře uplatnil také jako interpret klasického klarinetového repertoáru.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

24. května 1963 - se ve Washingtonu narodil jeden z nejuznávanějších a nejprodávanějších amerických autorů Michael Chabon. Je známý pro své živé psaní, nostalgii po zašlých způsobech vyprávění a pro hluboké pochopení lidských dilemat.
www.goodreads.com/author

25. května 1803 - se v Bostonu narodil americký myslitel, esejista a básník Ralph Waldo Emerson. Byl představitelem hnutí „transcendentalistů”, americké verze romantismu se zvláště blízkým vztahem k přírodě. – Zemřel 27. 4. 1882.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

25. května 1803 - se v Londýně narodil anglický spisovatel Edward George Earle Bulwer Lytton. Proslavil se zejména romantickými historickými romány s jistou historickou erudicí. – Zemřel 18. 1. 1873.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

E. G. Lytton:
„Urážky bolí jen tehdy, přicházejí-li od člověka, kterého milujeme.”

25. května 1913 - se ve Valašském Meziříčí narodil český básník a literární historik Jaroslav Nečas. Zabýval se literární biografií, literárním místopisem a regionální literaturou. – Zemřel 24. 12. 1988.
Český biografický slovník XX. století

25. května 1933 - se v Praze narodil český hudební skladatel Jindřich Brabec, autor mnoha známých písní, například Modlitba pro Martu (srpen 1968, text Petr Rada) nebo Malovaný džbánku. Hrál na vícero hudebních nástrojů a byl členem několika hudebních těles. – Zemřel 5. 7. 2001.
Český biografický slovník XX. století
http://cs.wikipedia.org/wiki/

 

26.–31. květen

 

26. května 1893 - se v Novém Městě nad Metují narodil český generál Karel Klapálek. Za 1. světové války byl příslušníkem československých legií v Rusku. Účastnil se bitvy u Zborova. V době 2. světové války přešel do ilegality. Mimo jiné se účastnil také bitvy u Tobruku. – Zemřel 18. 11. 1984.
Český biografický slovník XX. století

26. května 1913 - se v Paříži narodil francouzský novinář a prozaik Pierre Daninos. Za druhé světové války sloužil jako styčný důstojník u britské armády. – Zemřel 7. 1. 2005.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů
http://en.wikipedia.org/wiki/

P. Daninos:
„Problém anglické ekonomiky spočívá v tom, že po každé přestávce na čaj si Angličané musejí znovu zvykat na práci.”
„Cynici jsou ti, kteří nahlas pronášejí, co si sami myslíme.”

26. května 1923 - se v Duchcově narodil český organický chemik Jan Fajkoš. Od roku 1949 byl pracovníkem nynějšího Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV. Zabýval se farmaceutickou chemií a chemií a stereochemií přírodních látek, zejména steroidních.
Český biografický slovník XX. století

26. května 1933 - v New Yorku zemřel americký country zpěvák Jimmie Rodgers. Byl znám svým rytmickým jódlováním. Mezi prvními hvězdami country hudby byl známý také jako „zpívající brzdař“”. – Narodil se 8. 9. 1897.
www.jimmierodgers.com

27. května 1943 - se v Praze narodil český herec, scenárista, režisér a bavič Luděk Sobota. Přestože měl schopnost hrát dobře i charakterní role, jeho parketou se stala hlavně komika, především autorská, založená na vlastních textech a improvizaci, která z něj společně s charakteristicky koktavým projevem dělala učiněného baviče.
www.csfd.cz

28. května 1883 - se v Kroměříži narodil český dirigent a hudební pedagog Václav Talich. Životní otřes mu přinesly první dny osvobození v květnu 1945, kdy nebyl pro údajné kolaborantství s Němci vpuštěn do budovy Národního divadla. O několik dní později byl při setkání se Z. Nejedlým obviněn, že prováděním Smetany za nacistického režimu zneuctil českou hudbu. 16. května 1945 byl v Berouně zatčen a eskortován do pankrácké věznice. K soudní žalobě proti němu pro nedostatek důkazů nedošlo. V září 1946 se vrátil na koncertní pódium. – Zemřel 16. 3. 1961.
www.libri.cz

28. května 1913 - se v Olomouci narodil český literární historik a folklorista Karel Dvořák. Zabýval se českou literaturou doby národního obrození a českou, německou a slovanskou lidovou slovesností. – Zemřel 9. 6. 1989.
Český biografický slovník XX. století

28. května 1943 - se ve Smržově narodil český herec, klavírista, korepetitor, hudební skladatel, aranžér a pedagog Miroslav Kořínek. Je dlouholetým členem Studia Ypsilon, kde pravidelně vystupuje. Je autorem nebo spoluautorem úprav scénické hudby k převážné většině představení tohoto divadla.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

29. května 1923 - se v Lons-le Saunier narodil francouzský romanopisec, esejista, novinář a výtvarný kritik Bernard Clavel. Mimo jiné byl pověstný i tím, že dlouho nevydrží na jednom místě. Během svého života se více než čtyřicetkrát přestěhoval, nejenom po území Francie, ale i v zahraničí. Pobýval krátce i v bývalém Československu. – Zemřel 5. 10. 2010.
www.iliteratura.cz

29. května 1943 - se v Praze narodil český klarinetista, hráč na historické nástroje, hudební skladatel, režisér a dramaturg Lukáš Matoušek. Jeho zájem o středověkou hudbu vedl v roce 1963 k založení souboru Ars cameralis, jehož je dodnes uměleckým vedoucím.
www.ceskyhudebnislovnik.cz