Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Srpen 2022

1.–5. srpen


1. srpna 1862 - se v Goodnestone narodil anglický povídkář, paleograf a medievalista Montague Rhodes James. Jeho zájem patřil především historii a starým manuskriptům. Psal hlavně studie o umění a literatuře středověku, několikrát podnikl výlet do žánrové oblasti hororu a duchařských povídek.– Zemřel 12. 6. 1936.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...
www.daemon.cz

1. srpna 1912 - se v Lounech narodil československý důstojník, účastník protinacistického odboje Otakar Jaroš. Patří mezi legendy našeho protinacistického odboje. Nesmířil se s okupací a v létě 1939 se mu podařilo utéci do Polska, kde vstoupil do formující se čs. jednotky v Krakově pod plukovníkem L. Svobodou, pod jehož vedením se dostal až do Buzuluku. – Padl u Sokolova 8. 3. 1943.
www.libri.cz

1. srpna 1932 - se v Praze narodil český herec Ladislav Trojan. Často hrál také ve filmu a spolupracoval s televizí.
www.csfd.cz

2. srpna 1932 - se v Plzni narodil český malíř a grafik Bedřich Dlouhý. Vytváří asambláže a obrazy-objekty absurdní grotesknosti a romantické fantazijnosti, které symbolizují rozpornost současného světa.
Český biografický slovník XX. století

2. srpna 1932 - se v Třebíči narodil český historik, publicista a politik Emanuel Mandler. Po roce 1989 byl předákem menších pravicových stran Československá demokratická iniciativa a Liberálně demokratická strana a poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění. – Zemřel 22. 1. 2009.
Český biografický slovník XX. století

2. srpna 1942 - se v Limě v Peru narodila spisovatelka chilského původu Isabel Allende. Její rodiče byli zaměstnáni v diplomatických službách, proto se narodila v Peru a později žila v Bolívii a v Libanonu. Krátce po návratu do Santiaga de Chile (1959) začala pracovat jako novinářka. Je neteří Salvadora Allende, bývalého prezidenta Chile, který byl zavražděn vojenskou juntou při převratu v roce 1973. Tehdy opustila Chile a odešla se svou rodinou do Venezuely. Od roku 1988 žije se svým druhým manželem v Kalifornii.
www.cbdb.cz

I. Allende:
„Má matka je nejdelší láskou mého života. Nikdy jsme nepřestřihly pupeční šňůru.”

3. srpna 1882 - se v Pardubicích narodil český filolog a literární vědec, anglista a bohemista Vilém Mathesius. Zabýval se obecnou jazykovědou, jazykovou kulturou a otázkami fonologie, stylistiky a mluvnice angličtiny a češtiny. Byl jedním z autorů konfrontační jazykovědné metody a stoupencem teorie, že kromě historického srovnávání jazyků nesmí moderní jazykověda opomíjet ani srovnávání synchronní, tj. analytické funkční srovnávání jazyků příbuzných jen vzdáleně nebo vůbec nepříbuzných. – Zemřel 12. 4. 1945.
www.libri.cz

4. srpna 1792 - se ve Field Place narodil anglický básník Percy Bysshe Shelley, významný představitel druhé generace anglických romantiků. Byl také autorem řady prozaických pojednání. – Zemřel 8. 7. 1822.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

Když večer v Podjeseni kráčím
skrz mrtvé, svadlé listí niv,
když zrak svůj z Jara k nebi stáčím,
nic nezřím, co tu bylo dřív.
Vše divy mrazu, sněhů změť,
oblaka letní, kde jsou teď?
P. B. Shelley: Verše

4. srpna 1992 - v Tokiu zemřel japonský prozaik Seičó Macumoto, vlastním jménem Macumoto Kijoharu. Byl autorem detektivních románů. V detektivním žánru založil tzv. sociální proud. – Narodil se 21. 12. 1909.
Slovník japonské literatury

5. srpna 1852 - v Praze zemřel český básník, překladatel, sběratel slovanského folkloru, bohemista a slavista František Ladislav Čelakovský. Čeští obrozenci v čele s Jungmannem usilovali v prvních desetiletích 19. století o vytvoření náročné české poezie. Zdrojem jejich tvorby byly jednak cizí vzory, jednak národní písně, které považovali za ukryté poklady nové umělé poezie "čekající na pravého básníka, který by je vzkřísil". Tímto básníkem se stal F. L. Čelakovský, zejména svými Ohlasy. – Narodil se 7. 3. 1799.
Slovník českých spisovatelů

 

6.–10. srpen


6. srpna 1942 - v koncentračním táboře Treblinka zahynul polský spisovatel, pediatr, pedagog a publicista Janusz Korczak, vlastním jménem Henryk Goldszmit. Věnoval se výchově dětí z chudinských čtvrtí. Své svěřence neopustil ani v době války a dobrovolně je doprovodil do koncentračního tábora Treblinka. – Narodil se 22. 7. 1878.
Rok do kapsy

6. srpna 1972 - se v Coloradu narodil americký spisovatel, autor sci-fi a fantastiky Paolo Bacigalupi.
www.legie.info

6. srpna 1992 - v Sofii zemřel bulharský historik, literární historik a publicista Ivan Bogdanov. Jeho odborné zájmy byly velmi široké – dějiny a metodologie literatury, bibliografie, literární periodika, kultura. Jeho literárněhistorické, bibliografické a dokumentační dílo je značně rozsáhlé. – Narodil se 3. 5. 1910.
Slovník balkánských spisovatelů

7. srpna 1902 - se v Teplicích narodila původem česká sochařka Františka Podroužková. V roce 1922 odjela do Francie, kde působila až do konce svého života. Ve Francii byla známa pod jménem Francoise Despart Podrouzkova. – Zemřela v roce 1988.
pak. Česká sochařka v Paříži. Revue Teplice. roč. 19, č. 8/1987, s. 17

8. srpna 1922 - se v Praze narodila česká prozaička Marie Kubátová, rozená Kutinová. Do roku 1979 pracovala jako magistra farmacie. Jádro její tvorby tvoří novely a romány ze života soudobého českého maloměsta, které jemně a humorně kritizují komerční postoj k životu. Napsala také řadu knih pro dětské čtenáře. – Zemřela 6. 6. 2013.
Český biografický slovník XX. století
Slovník českých spisovatelů


8. srpna 1952 - se v Oslu narodil norský prozaik Jostein Gaarder. Zábavným podáním umí zpřístupnit duchovní a filozofická témata a značnou sumu vědomostí i dětskému čtenáři.
Slovník severských spisovatelů

9. srpna 1942 - se v Praze narodil český prozaik, dramatik a scenárista, posléze židovský teolog a rabín, Karol Sidon. Po podpisu Charty 77 působil jako topič. V roce 1983 byl donucen emigrovat do SRN, zpět do Prahy se vrátil v roce 1990.
Český biografický slovník XX. století

9. srpna 1962 - v Montagnole zemřel německý prozaik, lyrik a esejista Hermann Hesse, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1946). Jeho dílo navazuje na nejlepší tradice německé klasiky a romantiky, vytváří však svébytný celek, ovlivněný moderními mimoliterárními proudy. – Narodil se 2. 7. 1877
Slovník spisovatelů německého jazyka

H. Hesse:
„Optimista prohlašuje, že žijeme v nejlepším možném světě, a pesimista se obává, že je to pravda.”

10. srpna 1922 - se v Klenovcích narodil slovenský prozaik, esejista, filmový scenárista, kulturní a politický činitel Vladimír Mináč. Díky svým novinářským a publicistickým zkušenostem většinu svých děl věnoval aktuálním společenským problémům. Vycházel nejen z vlastních zážitků, ale také z odkazu SNP. – Zemřel 25. 10. 1996.
Slovník slovenských spisovatelů

10. srpna 1932 - se v Praze narodil český prozaik Vladimír Páral. Ve své próze vytvořil osobitý typ moderního uměleckého svědectví o degradaci společenského i soukromého života v totalitní konzumní společnosti.
Český biografický slovník XX. století

10. srpna 1932 - se v Praze narodil český prozaik humorista Miloslav Švandrlík. Jeho populárně psané humoresky a satiry stíhají výsměchem lidské prohřešky a společenské nešvary. – Zemřel 26. 10. 2009.
Český biografický slovník XX. století

 

11.–15. srpen


11. srpna 1892 - v Praze zemřel český dramatik a prozaik Ladislav Stroupežnický, autor pokusů o historické drama, historizujících aktovek i veselohry ze soudobé vesnice Naši Furianti, jíž se stal jedním z průkopníků realismu v českém dramatu. Byl také dramaturgem Národního divadla a publicistou. – Narodil se 6. 1. 1850.
Slovník českých spisovatelů

11. srpna 1892 - se v prefektuře Kanagawa narodil japonský prozaik Eidži Jošikawa, vlastním jménem Jošikawa Hidecugu. Byl autorem historických a populárních románů. – Zemřel 7. 9. 1962.
Slovník japonské literatury

12. srpna 1912 - se v Klukówe u Ostrowa narodil polský prozaik Jerzy Edigey, vlastním jménem Jerzy Korycki. Byl autorem detektivních příběhů. – Zemřel 24. 8. 1983.
Slovník polských spisovatelů

12. srpna 1942 - se v Brně narodil akademický malíř Ivo Rozsypal. Dnes žije a pracuje v Novém Boru. Jako samostatný výtvarník působil v novoborském Crystalexu, v roce 1973 uskutečnil svou první realizaci do architektury - malovaný vitrail pro Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Brně. O 11 let později začal používat jako základní nosný materiál ploché opaktní sklo opaxit - Chodopak. Pro Teplice navrhl fontánu z objemných plátů řezaného skla, která je umístěna na rozhraní ulic Alejní a K Zámku.
ROUSOVÁ, Petra. Teplická Terra incognita výtvarníka Ivo Rozsypala. GlavRevue, č. 1/2006, s. 21–22

13. srpna 1802 - se v Csatádu u Temešváru narodil rakouský básník Nicolaus Lenau, vlastním jménem Nikolaus Franz Niembsch von Strehlenau. V roce 1832 emigroval do USA, brzy se však zklamán vrátil. Byl svérázným básníkem éry pozdního romantismu, navazujícím v mnohém na poezii hnutí Sturm und Drang.– Zemřel 22. 8. 1850.
Slovník spisovatelů německého jazyka

Listuji v knize, najednou
mi zvadlá růže vypadne.
Kdo mi ji utrh a kde jsou
ty ruce záhadné?

Vzpomínka ve tmách uvadá,
můj osud visí na vlásku -
zmizím a se mnou záhada,
co jsem měl za lásku.
N. Lenau: Zvadlá růže

13. srpna 1892 - se v Římě narodil italský dramatik, filmový režisér a scenárista Aldo De Benedetti. Řada jeho komedií byla později zfilmována. – Zemřel 19. 1. 1970.
Slovník italských spisovatelů

13. srpna 1982 - ve Varšavě zemřel polský básník, prozaik, esejista a překladatel Adam Wazyk. Ve své rané tvorbě vycházel z francouzského surrealismu. V 50. letech vystupoval jako jeden z teoretiků socialistického realismu a zabýval se literární teorií. – Narodil se 17. 11. 1905.
Slovník polských spisovatelů

V nejednom cizím městě
jsem vstoupil do obchodního domu
jezdil z patra do patra
prohlížel si věci do nichž mně nic není
vracel se do přízemí
kupoval šněrovadla
Na pohyblivých schodech
Stály tiše děti a držely se opěradla
ve vlasech zákaznic se leskly sponky
Ta jízda byla jako monotónní recitace
jako oratorium bez sboru
jako den co den opakovaný omyl
jak marná výprava neznámo za čím
jako výprava za elixírem života
A. Wazyk: Elixír života

14. srpna 1902 - se v Akureyri narodil islandský politik a publicista Einar Olgeirsson. Jeho rozsáhlé publicistické dílo obsahuje i zajímavé úvahy o literatuře. – Zemřel 3. 2. 1993.
Slovník severských spisovatelů

14. srpna 1912 - se ve Sprembergu narodil německý prozaik a dramatik Erwin Strittmatter. Jeho realistické drama zachycovalo bohatým jazykem především život na vesnici. – Zemřel 31. 1. 1994.
Slovník spisovatelů německého jazyka

14. srpna 1932 - se v Praze narodila česká spisovatelka, vysokoškolská pedagožka a překladatelka ze severských jazyků Helena Kadečková. Zabývala se výzkumem a překládáním norské, dánské a islandské literatury. Zvláštní pozornost věnovala severské mytologii a skandinávskému středověku. – Zemřela 30. 6. 2018.
www.knihovnicka.net
Slovník českých autorů knih pro chlapce


14. srpna 1972 - se v Hustopečích u Brna narodila česká spisovatelka a překladatelka Daniela Mičanová. Vystřídala několik zaměstnání, od roku 2000 pracuje jako překladatelka na volné noze a ve volných chvílích se baví literární činností.
http://micanova.net/
www.legie.info


14. srpna 1972 - v Paříži zemřel francouzský básník, dramatik, romanopisec a esejista Jules Romains, vlastním jménem Louis Farigoule. Byl iniciátorem unanimismu, věřil v existenci kolektivní duše označující nadosobní lyrično, vnitřní zájmové společenství mezi lidmi i spojení člověka s přírodou a věcmi. – Narodil se 26. 8. 1885.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

J. Romains:
„Štěstí je vždy to, co za něj právě pokládáme.”
„Kdyby se občas počasí nezměnilo, polovina lidí by neměla o čem povídat.”

15. srpna 1892 - se v Železné Rudě narodil český zoolog a entomolog Julius Miloš Komárek. Zabýval se hlavně lesnickou entomologií a biologií lovné zvěře. – Zemřel 7. 2. 1955.
Český biografický slovník XX. století

15. srpna 1902 - se v Praze narodil český malíř, ilustrátor, karikaturista, publicista, dramatik a spisovatel Adolf Hoffmeister. Nejznámějšími jeho výtvarnými díly jsou karikatury významných osobností kulturní avantgardy, spolu s kolážemi, často sloužícími jako knižní ilustrace. – Zemřel 24. 7. 1973.
Český biografický slovník XX. století

15. srpna 1972 - se v Berkeley v Kalifornii narodil americký filmový herec, režisér a scenárista Ben Affleck, celým jménem Benjamin Geza Affleck. Spolu s Mattem Damonem napsal scénář k psychologickému dramatu Dobrý Will Hunting (1997), za který obdrželi filmovou cenu Oscar. Za dramatický thriller Argo (2012) získal Oscara a Zlatý glóbus za nejlepší film a cenu BAFTA za nejlepší režii.
www.csfd.cz
https://zivotopis.osobnosti.cz/ben-affleck.php

 

16.–20. srpen


16. srpna 1922 - se v Chlumci nad Cidlinou narodil český psycholog Zdeněk Matějček. Zabýval se především vývojovou psychologií, sociální psychologií dětství, vývojovými poruchami, rodinnými vztahy a problematikou náhradní rodinné péče. – Zemřel 26. 10. 2004.
Český biografický slovník XX. století

17. srpna 1932 - se v Chaguanasu narodil trinidadský anglicky píšící prozaik sir Vidiadhar Suraiprasad Naipaul, držitel Nobelovy ceny za literaturu (2001), Ceny Jeruzaléma (1983) a Man Bookerovy ceny (1971). – Zemřel 11. 8. 2018.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

18. srpna 1892 - se v Humpolci narodil český sociolog, statistik a demograf František Fajfr. Byl zakladatelem československé demografie. Zabýval se problematikou demografické analýzy i teorie. – Zemřel 12. 2. 1969.
Český biografický slovník XX. století

18. srpna 1912 - se v Římě narodila italská prozaička Elsa Morantová., manželka spisovatele Alberta Moravii. Její dílo se vymyká všem hlavním soudobým literárním proudům. Její obsáhlé romány tvoří barvité fresky překypující jazykovým bohatstvím. – Zemřela 25. 11. 1985.
Slovník italských spisovatelů

18. srpna 1922 - se v Brestu narodil francouzský romanopisec a esejista Alain Robbe-Grillet. Původně pracoval v oboru zemědělství. Literatuře se věnoval od roku 1955. – Zemřel 18. 2. 2008.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

18. srpna 1952 - se v Houstonu (Texas) narodil americký filmový herec Patrick Swayze. Byl nadaným tanečníkem. Jeho prvním velkým filmovým úspěchem byl Hříšný tanec. Pro tento film složil i nazpíval píseň She′s like the wind. – Zemřel 14. 9. 2009.
www.csfd.cz

19. srpna 1722 - se v Chomutově narodil český historik a českými stavy jmenovaný historiograf Českého království František Pubička. Jeho rozsáhlé dílo bylo až do doby F. Palackého materiálovou základnou četným popularizačním pokusům, neboť vzhledem ke své ne příliš vhodné úpravě (nadměrné používání dlouhých a nepřehledných pramenných citací) pramálo vyhovovalo ještě nedostatečně vzdělané osvícenské společnosti v Čechách. Přes četné formální nedostatky šlo o první vědecké syntetické zpracování českých dějin. – Zemřel 5. 6. 1807.
www.libri.cz

19. srpna 1882 - se v Brně narodil český filosof Vladimír Hoppe. Byl hlasatel intuitivní a kontemplativní filosofie. Původně se orientoval na přírodní vědy a jejich metodologické otázky. Vědom si nedostatečnosti pojmového myšlení, které nemůže pochopit svět v celé jeho hloubce, obrátil se ke kontemplaci a intuici. Myšlení, které svým schematismem svět zjednodušuje, musí mít dle něj nutně pokračování ve vyšším stupni poznání. – Zemřel 3. 3. 1931.
www.libri.cz

20. srpna 1912 - se v Doníně na Lounsku narodil český letec a spisovatel František Fajtl. V období druhé světové války bojoval v řadách Royal Air Force a od roku 1944 v leteckých jednotkách v SSSR proti nacistickému Německu. Po roce 1948 byl propuštěn z armády, zatčen a bez soudu vězněn. Částečně rehabilitován byl v roce 1964, plné rehabilitace se dočkal až po roce 1989. – Zemřel 4. 10. 2006.
Český biografický slovník XX. století
http://cs.wikipedia.org/

F. Fajtl:
„Dvě věci nenávidím - krutovládu a násilí.”

 

21.–25. srpen


21. srpna 1862 - se ve Veroně narodil italský spisovatel Emilio Salgari, označovaný někdy jako italský Jules Verne. Napsal přes 85 dobrodružných románů, které si díky rychlému spádu a exotickému pozadí získaly srdce mladých čtenářů. Přestože měl Salgari milióny čtenářů po celém světě, nedosáhl finančního zajištění a žil téměř v chudobě. – Spáchal sebevraždu 25. 4. 1911.
Slovník italských spisovatelů

21. srpna 1902 - se v Stražici narodil bulharský prozaik Angel Karalijčev. Svým dílem se řadí mezi mistry bulharské krátké povídky. Pro jeho prózy je typická vypravěčská spontánnost a osobitý jazyk s řadou lidových výrazů a obratů. – Zemřel 14. 12. 1972.
Slovník balkánských spisovatelů

21. srpna 1922 - se v Praze narodil český muzikolog, estetik, hudební kritik a pedagog Jaroslav Jiránek. Zabýval se nejprve rozvíjením odkazu Z. Nejedlého, otázkami marxisticko-leninské estetiky a teorie intonace, od 70. let pak hudební sémiotikou, dílem Z. Fibicha, B. Smetany aj. – Zemřel 19. 7. 2001.
Český biografický slovník XX. století

22. srpna 1832 - se ve Freibergu narodil německý malíř krajinomaleb období romantismu Ernst Gustav Doerell. Nejčastěji zaznamenával krásy Českého středohoří a Podkrušnohoří. Pokoušel se o štěstí také jako grafik a litograf a ilustroval vlastivědnou knihu a soubor pověstí o hradu Střekově. Jeho práce mají kromě umělecké ceny i vysokou dokumentární hodnotu. Zobrazují náš kraj před příchodem převratných změn, souvisejících s nárůstem průmyslu a dolování v celé oblasti. Dožil se bohužel pouhých pětačtyřiceti let. – Zemřel na tuberkulózu 18. 3. 1877.
https://cs.isabart.org/
https://cs.wikipedia.org/wiki/

23. srpna 1912 - se v Hradci Králově narodila srbská básnířka, prozaička a překladatelka Jara Ribnikarová. Používala také pseudonym Dušanka Radaková. Ve velké části svého díla se vracela k prožitkům z války. – Zemřela 30. 4. 2007.
Slovník balkánských spisovatelů

23. srpna 1932 - se v Metylovicích narodil český klavírista Aleš Bílek, zakládající člen Foersterova tria (1955). Koncertoval doma i v zahraničí, od roku 1990 působil na pražské konzervatoři.
Český biografický slovník XX. století

23. srpna 2002 - zemřel v Praze český režisér, scenárista a herec Vladimír Svitáček. V roce 1957 byl spolutvůrcem Laterny magiky, v roce 1966 Kinoautomatu pro EXPO’67 v Montrealu. – Narodil se 17. 2. 1921.
www.csfd.cz

24. srpna 1932 - se v Praze narodil český divadelní režisér a dramatik Ladislav Smoček. Některé z jeho her byly zfilmovány. Od 60. let 20. století spolupracuje s filmem a televizí jako herec epizodních rolí, scenárista a režisér.
Český biografický slovník XX. století
https://cs.wikipedia.org/wiki/


24. srpna 1952 - se v Karlových Varech narodil český psychiatr se specializací na léčbu návykových nemocí, publicista a pedagog Karel Nešpor. V letech 1991–2017 vedl primariát mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice v Praze. Do roku 2006 byl vědeckým sekretářem Společnosti návykových nemocí ČLS. Ve volném čase se zabývá jógou, relaxačními technikami, studiem smíchu a psaním básní.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

24. srpna 1962 - v Praze zemřela česká herečka Růžena Šlemrová. Začínala milovnickými rolemi, později ztvárňovala zejména komické a charakterní role. – Narodila se 11. 11. 1888 (některé prameny uvádí rok narození 1886 či 1889).
Český biografický slovník XX. století

25. srpna 1932 - se v Brně narodil český psycholog Stanislav Kratochvíl. Zabýval se zejména psychoterapií (zejména neuróz), otázkami hypnózy a sexuální terapií.
Český biografický slovník XX. století

 

26.–31. srpen


26. srpna 1932 - se v Pelotas narodila brazilská prozaička Lygia Bojunga Nunesová. Několik let se věnovala také herectví. V roce 1971 se začala věnovat psaní pro děti. Za dětskou literaturu obdržela již několik cen.
Slovník spisovatelů Latinské Ameriky

26. srpna 1932 - se v Oslu narodil švédský prozaik Olof Svedelid, představitel polodokumentárního kriminálního románu. Je také autorem detektivních příběhů pro mládež a učebnice dějepisu pro základní školy. – Zemřel 22. 9. 2008.
Slovník severských spisovatelů

27. srpna 1902 - se na samotě Majarove v Kirovohradské oblasti narodil ukrajinský básník, dramatik a prozaik Jurij Janovskyj. V období druhé světové války byl válečným dopisovatelem. – Zemřel 25. 2. 1954.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

27. srpna 1962 - se v Reykjavíku narodil islandský básník a prozaik Sjón, vlastním jménem Sigurjón Birgir Sigurdsson; přední a typický představitel mladé generace umělců, kteří překračují rámec uměleckých žánrů a realizují společné „crossover“ projekty.
Slovník severských spisovatelů

29. srpna 1632 - se ve Wrightonu narodil anglický filosof John Locke. Proslul zejména svou empiristickou teorií poznání a svou politickou filosofií, v níž hájil přirozenou svobodu a rovnost lidí. Hluboce ovlivnil britské osvícenství a pozdější liberální myšlení. – Zemřel 28. 10. 1703.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

J. Locke:
„Nepřehlížejte dětské chyby, které přerůstají v chyby mužů. Nehovte nikdy dětským vrtochům.”
„Četba zásobuje naši mysl pouze materiálem vědomostí. Teprve myšlením se zmocňujeme toho, co jsme přečetli.”

30. srpna 1952 - se v Praze narodila česká knižní grafička a ilustrátorka dětských knih Blanka Robejšková. Díky spojení dekoru a stylizace působí její projev dojmem ohlasu tvorby z přelomu století.
HOLEŠOVSKÝ, František. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež

31. srpna 1932 - se v Prostějově narodil český sociolog a publicista Ivo Možný. Zabýval se především sociologií kultury, rodiny a životního způsobu. – Zemřel 10. 9. 2016.
Český biografický slovník XX. století