Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Leden 2016

1. - 5. leden

1. ledna 1916 - se v Plzni narodil český prozaik, dramatik, básník a překladatel Josef Koenigsmark. V letech 1944-45 byl vězněn pro ilegální činnost. Ve 30. letech vydal tři sbírky básní. Postupně se těžiště Koenigsmarkovy tvorby přesouvalo do operet, muzikálů a povídek. V roce 1967 se stal šéfredaktorem Západočeského vydavatelství, odkud byl v roce 1969 propuštěn. - Zemřel 16. 1. 1993.
www.slovnikceskeliteratury.cz

1. ledna 2016 - zemřel v kalifornském Big Sur legendární maďarský kameraman Vilmos Zsigmond, kterého proslavily filmy Lovec jelenů a Blízká setkání třetího druhu (Oscar 1977). Jako kameraman preferováním přirozeného světla pomáhal definovat americkou "novou vlnu" 70. let 20. století. Spolupracoval také s režisérem Brianem De Palmou na řadě snímků. - Narodil se 16. 6. 1930.
https://en.wikipedia.org/wiki
www.tyden.cz/rubriky/kultura/film

2. ledna 1896 - se v Bělostoku narodil významný ruský režisér dokumentárních filmů a filmových týdeníků Dziga Vertov, vlastním jménem Denis Arkadjevič Kaufman. Postupně rozvinul specifický přístup v práci se střihovou skladbou. - Zemřel 12. 2. 1954.
www.osobnosti.cz

2. ledna 1926 - se v Praze narodil český bohemista a anglista Alois Bejblík. Soustředil se hlavně na anglickou divadelní tvorbu, hlavně dobu shakespearovskou. - Zemřel 23. 6. 1990.
Slovník českých spisovatelů od roku 1945. díl 1.

2. ledna 1936 - zemřel český dějepisec Jindřich Vančura. Psal o pramenech Dalimilových, účastnil se polemiky o RKZ a v posledních letech života dal podnět k diskusi o Husovo rodiště, která byla pak vedena mezi Josefem Pekařem a Václavem Novotným. - Narodil se 31. 8. 1855.
Kalendář historický národa českého

3. ledna 106 před n. l. - se narodil římský státník a filozof, jedinečný řečník Marcus Tullius Cicero. - Zemřel 7. 12. 43 př.n.l.
Rok do kapsy

3. ledna 1956 - se v Peekskillu (New York) narodil americký herec, režisér, filmový producent a scenárista s irskými předky, Mel Gibson. Světovou proslulost mu zajistil první díl kultovní trilogie Šílený Max. Po dalších úspěšných titulech (např. Gallipoli) se mu otevřely brány Hollywoodu. Definitivně je dobyl rolí poručíka Riggse v sérii Smrtonosných zbraní. Uspěl i jako režisér, jeho film Statečné srdce získal 5 Oscarů. V roce 2004 režíroval a produkoval Umučení Krista, jeho zatím posledním režisérským počinem je film Apocalypto.
http://cs.wikipedia.org/wiki/
Jubilanti měsíce. Cinema. 2015, 26(1), 20. ISSN 1210-132X.

4. ledna 1846 - se v Jimramově narodil český kazatel a teolog, autor Broučků, Jan Karafiát. Do příběhu Broučkovy cesty životem nabádavě vtělil křesťanskou pokoru vůči božímu řádu i důraz na hodnoty lidské přičinlivosti a užitečnosti. - Zemřel 31. 1. 1929.
Slovník českých spisovatelů

4. ledna 1866 - se v Lipůvce u Tišnova narodil český básník, prozaik, literární historik, novinář a překladatel Adolf Veselý. Původním povoláním byl úřednik tiskové služby. V jeho tovorbě převládají romány pro děti a populárně-naučné příručky. - Zemřel 7. 5. 1961.
T. Studenovský, J. Bláha: Slovník českých autorů knih pro chlapce

4. ledna 1896 - se Pražanům v síni Rudolfina na svém prvním veřejném koncertě představila Česká filharmonie, kterou řídil sám Antonín Dvořák. Českou filharmonii založili už v roce 1894 členové Národního divadla jako "spolek pro povznesení hudebního umění v Praze". Samostatným symfonickým tělesem se stala v roce 1901.
Rok do kapsy

4. ledna 1986 - zemřel v kalifornské Santa Monice anglický spisovatel Christopher William Bradshaw Isherwood. Byl znám svou inspirací ve východních filosofiích a otevřenou homosexualitou. Ve své knihe The Berlin Stories čerpá ze svých zkušeností z výmarské éry. Tato kniha byla převedena do divadelní, muzikálové i filmové podoby pod názvem Kabaret. - Narodil se 26. 8. 1904.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

4. ledna 2016 - zemřel v Paříži francouzský divadelní a filmový herec Michel Galabru, známý především rolí rotmistra Gerbera v populární sérii filmů o četnících s Louisem de Funésem. Hrál ve více než 200 filmech, a to nejen komické figurky, ale i dramatické role. Ještě ve svých osmdesáti letech zvládl náročnou divadelní formu one-man-show. - Narodil se 27. 10. 1922.
https://en.wikipedia.org/wiki
www.tyden.cz/rubriky/kultura/film

5. ledna 1846 - se ve východofríském Aurichu narodil německý filosof a univerzitní profesor Rudolf Christoph Eucken. Byl významným představitelem hnutí za obnovu idealistické metafyziky a nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1908. Euckenovy spisy se vyznačují obrovským kazatelským patosem působícím zejména proti odlištění lidské kultury. - Zemřel 16. 9. 1926.
https://en.wikipedia.org/wiki

5. ledna 1876 - se v Kolíně nad Rýnem narodil německý konzervativní politik Konrad Hermann Joseph Adenauer, první poválečný kancléř Německa (1949–1963) a první předseda Křesťanskodemokratické unie (1950–1966). Je považován za jednoho z nejvýznamnějších německých politiků 20. století. Mezi jeho největší zásluhy jakožto německého kancléře se počítá dojednání propuštění německých válečných zajatců ze Sovětského svazu v roce 1955, postupné znovuvyzbrojení Německa a jeho začlenění do NATO a znovupřipojení Sárska ke Spolkové republice Německo (1957). - Zemřel 19. 4. 1967.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

5. ledna 1936 - zemřel v Santiagu de Compostella španělský básník, prozaik a dramatik Ramón María del Valle-Inclán. Byl iniciátor španělského modernismu a jedna z hlavních postav tzv. Generace 98. Jeho světonázor prošel vývojem od esteticismu ke společenské angažovanosti. - Narodil se 29. 10. 1866
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

5. ledna 1946 - se v Santa Aně v Kalifornii narodila americká zpěvačka, herečka, režisérka a producentka Diane Keatonová. Ve filmu často spolupracovala s Woodym Allenem, např. Zahraj to znovu, Same, Manhattan, Spáč, Láska a smrt. V roce 1977 získala svou životní roli ve filmu Annie Hallová, za kterého získala Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a další ceny. Další úspěch ji přinesla role v trilogii Francise Forda Coppoly Kmotr.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

6. - 10. leden

6. ledna 1496 - se na tvrzi Chotěřiny narodil český šlechtic a humanista Jan starší Hodějovský z Hodějova. V letech 1537-55 zastával úřad místosudího Českého království. V roce 1552 koupil zámek Řepici, kde založil knihovnu a vytvořil zde jihočeské humanistické centrum. Kolem sebe soustřeďoval mnoho humanistických spisovatelů a básníků, ale také právníků a učených literátů. Byl iniciátorem největšího čtyřsvazkového souboru latinského humanistického básnictví v 16. století Farragines poematum (Směs básní), který uspořádal Matouš Collinus z Chotěřiny. Svého přítele Václava Hájka z Libočan podnítil k sepsání kroniky. - Zemřel 11. 2. 1566.
www.libri.cz

7. ledna 1956 - se v Praze narodil český divadelní, televizní a filmový herec Václav Vydra, syn Václava Vydry a Dany Medřické. Je vnukem Václava Vydry, ředitele Národního divadla v letech 1945 až 1949. Od roku 1995 je členem Divadla na Vinohradech, hostoval a hostuje i na jiných pražských scénách (Divadlo Bez zábradlí, Hudební divadlo v Karlíně). Patří k úspěšným filmovým a televizním hercům, věnuje se také dabingu.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

7. ledna 1966 - byly v Opletalově ulici v Praze slavnostně zahájeny stavební práce na prvním úseku podzemní dráhy. První stanicí, která se začala stavět, bylo Hlavní nádraží. Se solidním projektem pražské podzemní dráhy přišli inženýři Vladimír List a Bohumil Belada už v roce 1926.
Rok do kapsy

8. ledna 1896 - zemřel v Paříži francouzský symbolistický básník, esejista a prozaik Paul Verlaine. - Narodil se 30. 3. 1844.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

Své verše skládám tu a kouřím dýmku svou,
sám sprostný, rád se na ty sprostné byty dívám,
a s nocí rychle usnu: a že vždycky snívám,
já lepší verše, bozi, verše lepší sním,
daleko lepší těch, jež psal jsem před spaním,
vášnivé, hluboké, jak voda ze skal třpytné,
v nichž nezakulhá nic, ba ani neklopýtne,
jež slávy veliké získají mému jménu,
- a z nichž si procitna ni slůvka nevzpomenu
P. Verlaine: z Městských krajin

8. ledna 1936 - se v Brně narodil světově úspěšný český dirigent Zdeněk Mácal. Po sovětské okupaci v roce 1968 odešel do emigrace. Byl hudebním ředitelem Rozhlasového symfonického orchestru v Kolíně nad Rýnem a Hannoverského rozhlasového orchestru, šéfdirigentem Sydney Symphony Orchestra, hudebním ředitelem Milwaukee Symphony Orchestra a hlavním dirigentem chicagského Grant Park Summer Festival. Řídil 160 orchestrů čtyř světadílů. V letech 2003-2007 působil jako šéfirigent České filharmonie.
http://www.casopisharmonie.cz/rozhovory
http://cs.wikipedia.org/wiki/

9. ledna 1916 - skončila po téměř ročních bojích bitva o Gallipoli, vedená Velkou Británií a Francií proti Osmanské říši, v níž šlo o kontrolu strategicky důležitého Dardanelského průlivu, tedy o přístup k Marmarskému moři a tím i o možnost napadnout tehdejší hlavní město Istanbul.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

10. ledna 1356 - byla na říšském sněmu v Norimberce přijata slavnostně vyhlášená zlatá bulla císaře Karla IV. Zlatá bulla Karlova měla důležitý význam i pro dějiny české; psána byla latinsky na pergamenu bohatě miniaturami zdobeném. Rukopis se uchovává ve dvorní knihovně ve Vídni.
J. Palacký: Dějiny, kniha IX

10. ledna 1926 - zemřel v Tuusule finský básník a žurnalista Eino Leino, vlastním jménem Armas Einar Leopold Lönnbohm. Je považovaný za jednoho z největších básníků finské historie. Ve svých básních kombinoval moderní básnické postupy se styly finských lidových písní a Kalevaly, z nichž bohatě čerpal inspiraci. - Narodil se 6. 7. 1878.
https://en.wikipedia.org/wiki

10. ledna 1946 - se v Londýně poprvé sešla Organizace spojených národů na svém 1. zasedání s cílem obnovit a zajistit světový mír. Organizace založená v roce 1945 tehdy sdružovala 51 států včetně Československa.
Rok do kapsy

10. ledna 1986 - zemřel v Praze český básník, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1984), Jaroslav Seifert. Jeho básnické dílo směřovalo od proletářské bojovnosti přes poetické okouzlení moderní civilizací až k písňovému oproštění zralé tvorby, vyjadřující citový vztah k drobným darům života, k domovu a k národní kultuře. - Narodil se 23. 9. 1901.
Český biografický slovník XX. století

Bílým šátkem mává,
kdo se loučí,
každého dne se něco končí,
něco překrásného se končí.
Poštovní holub křídly o vzduch bije,
vraceje se domů;
s nadějí i bez naděje
věčně se vracíme domů.
Setři si slzy
a usměj se uplakanýma očima,
každého dne se něco počíná,
něco překrásného se počíná.
J. Seifert: Píseň

11. - 15. leden

11. ledna 1966 - zemřel v Churu švýcarský sochař, malíř a grafik Alberto Giacometti. Giacometti byl ovlivněn jak neoimpresionismem, tak kubismem a surrealismem, nejdůležitější z jeho tvorby je však jeho období suprematismu. Snažil se o zachování nekonečna v prostoru – jeho postavy vyjadřují jeho izolovanost a útlum. Jeho blízký přítel Jean-Paul Sartre označil Giacomettiho za jednoho z nejdůležitějších existencionalistických umělců. - Narodil se 10. 10. 1901.
www.artmuseum.cz

12. ledna 1876 - se v San Franciscu narodil americký povídkář a romanopisec Jack (John Griffith) London. Ve svých dílech vychází ze skutečností vlastního pestrého života. - 21. 11. 1916 spáchal sebevraždu.
Slovník spisovatelů : Spojené Státy Americké

12. ledna 1966 - zemřel v Praze významný český operní pěvec-basista Eduard Haken. Od roku 1941 byl dlouholetým členem opery Národního divadla v Praze, kde vytvořil více než 100 rolí. In memoriam mu byla udělena cena Thalie za celoživotní dílo. - Narodil se 22. 3. 1910.
http://operaplus.cz/osobnosti-ceske-opery-eduard-haken/

12. ledna 1976 - zemřela anglická spisovatelka, autorka velmi oblíbených kriminálních a detektivních románů Agatha Mary Clarissa Christie, která psala také pod pseudonymem Mary Westmacott. Je světově neznámější spisovatelkou všech dob. V počtu prodaných knih ji předstihuje jen William Shakespeare. Agatha Christie byla v r. 1956 jmenována C.B.E. (Komandér britského imperia) a roku 1971 jí královna Alžběta II. udělila titul "Dáma britského imperia". - Narodila se 15. 9. 1890.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

13. ledna 1966 - se v Lewistonu (stát Maine) narodil americký herec, model a automobilový závodník Patrick Dempsey. Je známý rolí neurochirurga doktora Dereka Shepherda v televizním seriálu Chirurgové.
www.csfd.cz

13. ledna 1996 - zemřela v Praze česká filmová výtvarnice, scenáristka a režisérka Ester Krumbachová, přední osobnost "nové vlny" české kinematografie 60. let. Autorka prozaických miniatur, vydaných v souboru První knížka Ester. - Narozena v Brně 12. 11. 1923.
Český biografický slovník XX. století

14. ledna 1896 - se ve Svatém Kopečku u Olomouce narodil český malíř, ilustrátor a scénograf Karel Svolinský. Byl autorem ilustrací mnoha knih českých klasiků i monumentálních děl, např. okna v chrámu svatého Víta, nebo orloj v Olomouci. - Zemřel 16. 9. 1986.
Rok do kapsy

14. ledna 1896 - se narodil v Chicagu americký romanopisec, považovaný za jednoho ze "Ztracených generačních spisovatelů" John Roderigo Dos Passos. Jeho hlavním dílem je jedinečná trilogie U.S.A. Používal experimentální techniku. - Zemřel 28. 9. 1970.
http://wikipedia.infostar.cz

15. ledna 1926 - se v Písku narodila autorka psychologických příběhů a novinářka, manželka spisovatele Jaroslava Putíka, Věra Stiborová. Poté, co jí bylo v roce 1969 zakázáno publikování a jakákoli jiná kulturní činnost, pracovala jako pomocná dělnice v zahradnictví a později jako prodavačka gramofonových desek. V 70. a 80. letech příležitostně překládala pod propůjčenými jmény z angličtiny a němčiny. Od roku 1986 je v důchodu.
Slovník českých spisovatelů

15. ledna 1926 - zemřel v Písku český historik a místopisec August Sedláček. Působil na mnoha venkovských gymnasiích a každé působiště mu bylo východiskem četných a dlouhých, obyčejně pěších výletů, při kterých poznával památky země české. Ovocem těchto výletů pak bylo obsáhlé dílo "Hrady, zámky a tvrze království českého", které vycházelo v letech 1880 - 1927. Je také autorem přečetných hesel historických v Ottově slovníku naučném. - Narodil se 28. 8. 1843.
Kalendář historický národa českého

16. - 20. leden

16. ledna 1996 - byla objevena na observatoři na Kleti planetka 1996 BG, která později dostala jmiéno Járacimrman.
www.hvezdarnacb.cz/jmena

17. ledna 1706 - se v Bostonu narodil Benjamin Franklin, americký politik, spolutvůrce amerického prohlášení o nezávislosti a odpůrce otrokářského řádu. - Zemřel 17. 4. 1790.
Rok do kapsy

18. ledna 1936 - zemřel v Londýně anglický spisovatel, novinář a básník Rudyard Kipling, první britský nositel Nobelovy ceny za literaturu (1907). Přestože pak v Indii strávil pouhých sedm let, načerpal tu náměty pro svou nejlepší tvorbu. - Narodil se 30. 12. 1865.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

19. ledna 1736 - se v Greenocku narodil objevitel nízkotlakého parního stroje a průkopník jeho praktického využití v průmyslu James Watt. - Zemřel 19. 8. 1819.
Rok do kapsy

19. ledna 1966 - zemřel v Praze český básník, autor knih pro děti Jan Noha. Do literatury vstoupil na počátku 30. let s vlnou pokusů o obnovu proletářské poezie. V následujícím období se soustředil k niternějším, intimnějším lidským problémům a tvarově vyzrával. - Narodil se 26. 11. 1908.
Rok do kapsy

19. ledna 1966 - se v Ostravě narodil český herec Ondřej Malý. Za roli příslušníka tajné policie ve filmu Pouta získal v roce 2010 Českého lva a Cenu české filmové kritiky 2010 za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Je ženatý s herečkou Pavlou Tomicovou.
M. Fikejz: Český film, herci, herečky, 2. díl: L-Ř

20. ledna 1946 - se v Missoule (Montana) narodil americký režisér David Lynch, tvůrce filmů Modrý samet, Zběsilost v srdci, televizního seriálu Twin Peaks a dalších.
Rok do kapsy

20. ledna 1947 - se v Praze narodil český básník, písničkář a scénárista Vladimír Merta. Vedle vlastních textů zhudebnil řadu básní české a světové poezie.
Slovník českých spisovatelů

21. - 25. leden

21. ledna 1976 - zemřel v Praze český básník a prozaik Jaroslav Bednář. Ve své tvorbě spojoval elegické a intimní prvky s bohatou monumentální obrazností.
Český biografický slovník XX. století

Jsme těla objatá
milenců věčně snících,
v divokých polibcích
zní hymnus milujících -
v milostné extázi
dvou osudových lidí,
kteří se v životě
nikdy víc neuvidí
J. Bednář : z knihy Cizinka a básník

23. ledna 1906 - se v Tišnově narodila česká operetní a činoherní herečka Marie Pavlíková. V letech 1927-1974 byla členkou první brněnské scény (dnešního Národní divadla v Brně), kde jejím častým partnerem a režisérem byl Oldřich Nový. - Zemřela 27. 9. 2003.
www.ceskatelevize.cz/porady/1101958321-marie-pavlikova/201362195480001/

23. ledna 1986 - zemřel v Praze český lékař oftalmolog Emil Dienstbier, jeden ze zakladatelů moderní operativy v českém očním lékařství. V chirurgické léčbě katarakty získal mezinárodní uznání. - Narodil se 10. 11. 1908,
Český biografický slovník XX. století

23. ledna 1996 - podala Česká republika oficiální žádost o vstup do Evropské Unie.
Rok do kapsy

24. ledna 1466 - se v Blevicích u Velvar narodil český humanista a diplomat Jan Šlechta ze Všehrd. Jako dvacetiletý vstoupil do služeb českého krále Vladislava II. Jagellonského, působil na jeho dvoře v Budíně a již takto mladý měl značný vliv na politiku nerozhodného panovníka. Jan Šlechta udržoval rozsáhlou korespondenci i osobní styky s významnými humanisty své doby. Roku 1504 opustil Šlechta dvorskou službu a odebral se na své statky do Čech. Zde se věnoval jejich správě, a především pak svým literárním zájmům. Z jeho vlastní literární činnosti se zachovaly pouze zlomky. - Zemřel 29. 8. 1525.
www.libri.cz

24. ledna 1776 - se v pruském Königsbergu narodil představitel německého romantismu, spisovatel E. T. A. Hoffmann. Svým dílem plným fantazie ovlivnil autory jako Franz Kafka, Allan Edgar Poe, Charles Dickens a další. Snad nejznámějším příběhem z jeho díla je příběh o Louskáčkovi, který se stal předlohou pro balet P. I. Čajkovského. - Zemřel 25. 6. 1822.
Slovník německy píšících spisovatelů

24. ledna 1946 - se v Milenově u Hranic na Moravě narodil český prozaik a dramatik Josef Frais. Jeho prozaické dílo, záměrně zdůrazňující optimistický postoj k životu, vycházelo zprvu z poetiky avantgardy s jejím rovnocenným chápáním duševní tvorby a fyzické práce a s důrazem na tvůrčí aktivitu.
Slovník českých spisovatelů

25. ledna 1586 - zemřel ve Výmaru německý renesanční malíř a grafik Lucas Cranach mladší. I když byl Cranach mladší stejně úspěšným a uznávaným malířem jako jeho otec, nikdy zcela nedosáhl jeho umělecké dokonalosti. Jejich styl si byl natolik podobný, že především u raných prací Cranacha mladšího bylo opravdu obtížné rozlišit jejich autorství. Mezi jeho nejlepší práce patří především portréty a jednoduché kompozice alegorických a mýtických výjevů. - Narodil se 4. 10. 1515.
www.artmuseum.cz

25. ledna 1906 - se v Kielu ponořila první německá ponorka U1. Jejím konstruktérem byl Gustav Berlinger. Na palubě mohlo být až 10 mužů, s ponorkou se dokázali ponořit na více než deset hodin do hloubky 30 metrů.
Rok do kapsy

26. - 31. leden

27. ledna 1756 - se v Salzburgu narodil, jako nejmladší ze sedmi sourozenců, rakouský klasicistní hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart. O Mozartovi mluvili jeho současníci jako o zázračném dítěti ze Salzburgu. Není divu, vždyť již v šesti letech absolvoval velmi úspěšné turné po Evropě a byl pozván samotnou císařovnou Marií Terezií, aby předvedl své umění před vídeňským císařským dvorem. W. A. Mozart byl jedním z největších skladatelů vážné hudby všech dob. - Zemřel 5. 12. 1791.
www.avicenna.cz

27. ledna 1826 - se narodil ruský spisovatel Michail Jevgrafovič Saltykov-Ščedrin, vl. jm. Saltykov, vynikající satirik, revoluční demokrat. Svou literární dráhu zahájil povídkami, v nichž propagoval ideje utopického socialismu. Od roku 1862 byl spolupracovníkem a později redaktorem časopisů "Sovremennik" a "Otěčestvennyje zapisky", které po smrti N. A. Někrasova řídil až do jejich zastavení v roce 1884. Patřil ke spisovatelům naturální školy. V Gogolových stopách psal sžíravé satiry, ostře útočil proti carismu i nevolnictví, zesměšňoval carskou byrokracii. - Zemřel 10. 5. 1889.
www.skolavpohode.cz

28. ledna 1886 - se v Hronově narodila česká spisovatelka Helena Čapková, provdaná Koželuhová a později Palivcová. Od vykonstruovaného politického procesu s jejím mužem Josefem Palivcem v roce 1951 byla šikanována komunistickým režimem až do své smrti v roce 1961. Je známá zejména díky vzpomínkové knize o svých bratrech Karlovi a Josefovi Moji milí bratři.- Zemřela 27. 11. 1961.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

28. ledna 1936 - se v New York City narodil americký herec, režisér a scenárista Alan Alda, vlastním jménem Alphonso Joseph D‘Abruzzo. Do širokého povědomí diváků se zapsal svou rolí chirurga Hawkeyho Pierce v seriálu M*A*S*H (1972-1983).
www.csfd.cz

29. ledna 1866 - se v Clamecy narodil Romain Rolland. Francouzský prozaik, dramatik, esejista, hudební historik a literární kritik. Profesor dějin hudby na Sorboně, autor mistrovských životopisů významných osobností. Stavěl se proti válce a fašismu, oslavoval výjimečné osobnosti, vyjádřil poselství o nutnosti znovunalezení lidské lásky, moudrosti, životní síly a smyslu pro mravní velikost a ušlechtilost. Humanistické dílo vzniklo jako reakce na morální krizi francouzské společnosti podléhající dekadentní prázdnotě a bezduchému měšťáctví. Od touhy po vytvoření jednotné evropské kultury dospěl až k utopickému socialismu. Autor divadelních her o "Velké francouzské revoluci" (1789-94). Laureát Nobelovy ceny za literaturu pro rok 1915 - finanční obnos spojený s oceněním věnoval Červenému kříži.
www.skolavpohode.cz

29. ledna 1886 - získal Karl Benz patent na automobil poháněný spalovacím motorem - Benz Patent Motorwagen číslo 1 (nebo také Benz tříkolka 1). První veřejné představení prototypu se konalo v červnu 1886 ve městě Mannheim.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

30. ledna 1996 - zemřel v Praze český spisovatel, filmový scénárista a režisér Zeno Dostál, autor románového cyklu, založeného na paralele s 12 znameními zvěrokruhu a zachycujícího panoramatický obraz proměn hanácké vesnice od 30. let 20. století po současnost. - Narodil se 12. 11. 1934.
Český biografický slovník XX.století

31. ledna 1846 - vstoupila v platnost Měšťanská beseda, čili resource v Praze, ústav pro povzbuzení vlasteneckého ducha českého v tehdejším čase nanejvýš důležitý.
Kalendář historický národa českého

31. ledna 1896 - zemřel v Praze český spisovatel a herec Josef Jiří Kolár (vlastně Kolář). Vedle Douchy byl prvním českým překladatelem dramat Shakespearových, roku 1855 virtuosně přebásnil první díl Goethova Fausta. Z původních dramat Kolárových asi nejvíce na celé generace působila pobělohorská tragédie "Pražský žid" z roku 1872. - Narodil se 9. 2. 1812.
Kalendář historický národa českého

31. ledna 1986 - zemřel český divadelní a filmový herec a režisér Vilém Pfeiffer. - Narodil se 5. 8. 1910.
www.osobnosti.cz