Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Září 2015

1. - 5. září

1. září - v Chicagu se roku 1875 narodil americký autor dobrodružných románů Edgar Rice Burroughs. Především je znám jako autor románů o Tarzanovi. Jeho romány jsou obvykle přímočaře dobrodružné a odehrávají se často v exotických prostředích, vytvořených spisovatelovou fantazií. Na jeho počest je pojmenován kráter Burroughs na Marsu. – Zemřel 19. 3. 1950.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké
http://cs.wikipedia.org/wiki

1. září - ve Washingtonu D. C. se roku 1945 narodil americký spisovatel Scott Spencer. Působil také jako novinář a pedagog. Pod pseudonymem Chase Novak publikuje horrorové novely.
https://en.wikipedia.org/wiki/

1. září - v Praze se roku 1955 narodila česká herečka Jaroslava Kretschmerová, dlouholetá členka divadla Studio Ypsilon. Jedná se o herečku s výrazným temperamentem a silně osobitým hereckým projevem. Nedílnou součástí její herecké tvorby je práce v dabingu, kde propůjčuje hlas zejména Barbře Streisandové.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

1. září - ve Vilniusu roku 1985 zemřela litevská prozaička, dramatička a překladatelka Aldona Liobyté, plným jménem Liobyté-Paškevičiené. Velkou část své tvorby věnovala dětskému čtenáři. – Narodila se 11. 2. 1915.
Slovník pobaltských spisovatelů

2. září - v Mukačevu se roku 1925 narodila akademická malířka Dagmar Boehmová. Do Teplic přišla v roce 1952. Původně se věnovala zejména figurální malbě. Byla představitelkou realistické tvorby. Postupně se vypracovala k vlastnímu osobitému projevu, pracovala technikou štětcových doteků, která bývá někdy nesprávně zaměňována s pointilismem. – Zemřela 3. 8. 2013.
P. Koukal: Malířka; Revue Teplice, roč. 7, č. 9/1975, s. 16

2. září - v Berlíně roku 1965 zemřel německý básník a prozaik, esejista a překladatel Johanes Bobrowski, jeden z nejvýznamnějších poválečných básníků píšících německy. – Narodil se 9. 4. 1917.
Slovník spisovatelů německého jazyka

2. září - v Ronchi di Massa roku 1985 zemřela italská spisovatelka a překladatelka Anna Banti, vlastním jménem Lucia Lopresi. – Narodila se 27. 6. 1895.
http://it.wikipedia.org/wiki/

2. září - v Greenwichi roku 1985 zemřela americká spisovatelka Taylor Caldwellová. Její díla se vyznačují brutálním až senzačním naturalismem, tuto linii tvorby střídala s historickými romány. – Narodila se 7. 9. 1900.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

2. září - ve Vídni roku 1995 zemřel český dirigent Václav Neumann. Jeho doménou byla hudba 20. století, k pozitivům patří interpretace symfonického díla B. Martinů, snaha prosadit i za totalitního režimu provádění děl M. Kabeláče, premiéry některých českých novinek. – Narodil se 29. 9. 1920.
www.libri.cz

3. září - v Praze se roku 1895 narodil český kreslíř, karikaturista a ilustrátor František Bidlo. Ve 30. letech 20. století byl čelným představitelem protifašistické a protinacistické karikatury. Koncem války byl zatčen a uvězněn v terezínské Malé pevnosti, kde podlehl tyfu. – Zemřel 9. 5. 1945.
Český biografický slovník XX. století

4. září - roku 1905 se narodil německý pedagog Robert Alt. Podílel se na přestavbě školství v NDR. – Zemřel 10. 5. 1978.
Malá československá encyklopedie

4. září - v Trhové Kamenici se roku 1905 narodil český lékař internista a klinický biochemik, zakladatel klinické biochemie v Československu Jaroslav Hořejší.
Český biografický slovník XX. století

4. září - v Londýně se roku 1905 narodila anglická spisovatelka Mary Renaultová, vlastním jménem Mary Challans. Děj většiny jejích historických románů je situován do antického Řecka. – Zemřela 13. 123. 1983.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

4. září - v Tarnapolu se roku 1925 narodil polský básník a prozaik Stanislaw Horak. V jeho díle se nezřídka objevuje válečná tématika, často s otázkami pravdy, spravedlnosti, zločinu a trestu. – Zemřel 10. 5.1990.
Slovník polských spisovatelů

4. září - v Lambaréné roku 1965 zemřel německý protestantský teolog, misionář, filosof, etik, varhanní virtuóz a lékař Albert Schweitzer, držitel Nobelovy ceny za mír z roku 1952. Roku 1913 odjel z Evropy do Afriky a z vlastních prostředků založil v Lambaréné (tehdy Francouzská rovníková Afrika, dnes Gabon) nemocnici, kterou financoval jednak z darů, jednak z prostředků, které vydělával jako varhanní virtuóz prostřednictvím koncertů, na nichž interpretoval varhanní skladby J. S. Bacha. – Narodil se 14. 1. 1875.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

A. Schweitzer:
"Každý si své Lambaréné musí najít sám. Ale musí o to velmi a velmi usilovat. Není to snadné."
"Na otázku, jsem-li pesimista či optimista, odpovídám, že mé poznání je pesimistické, ale mé chtění a doufání je optimistické."
"Kdo se odhodlá konat dobro, nesmí očekávat, že mu lidé budou odklízet kameny z cesty, nýbrž musí být připraven, že mu jich naopak hodně navalí. Jen ta síla, která se takovými odpory vnitřně očišťuje a posiluje, může je opravdu přemoci."

4. září - v Tokiu roku 1975 zemřel japonský básník, kritik a esejista Šigedži Cuboi. Zpočátku jeho tvorba nesla vlivy dadaismu a surrealismu, později se přiklonil k marxismu a proletářské literatuře. – Narodil se 18. 10. 1898.
Slovník japonské literatury

Studená temná noc bez hnutí
v mém oku v mém srdci
ani úsměv ani květ
nespavou myslí mi táhne vítr
o půlnoci se zastavily stolní hodiny
nemám chuť natahovat pero
pokoj je prázdný jsem tu sám
a žádný div se neděje
a noci pořád přibývá
Šigedži Cuboi: Nehybná noc

4. září - v Lublani roku 1985 zemřela slovinská prozaička a překladatelka, autorka divadelních her Mira Miheličová, vlastním jménem Pucová. Byla autorkou i řady knih určených především mladým čtenářům. – Narodila se 14. 7. 1912.
Slovník balkánských spisovatelů

5. září - v Lipsku se roku 1735 narodil německý hudební skladatel a varhaník období klasicismu Johann Christian Bach. Ve své době ovlivnil řadu významných německých i anglických skladatelů. Jeho dílo je početné a jeho hudba je příjemně melodická. Je považován i za prvního skladatele, který uvedl do moderního operního orchestru varhany. – Zemřel 1. 1. 1782.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

5. září - v Praze roku 1985 zemřela česká herečka Jiřina Štěpničková. V roce 1928 začínala svou kariéru v Osvobozeném divadle. Po únoru 1948 se pokusila odejít do emigrace, v letech 1951-1960 byla vězněna. Vytvořila mnoho rolí jak na divadle, tak ve filmu. – Narodila se 3. 4. 1912.
Český biografický slovník XX. století

6. - 10. září

6. září - v Praze se roku 1945 narodil český rockový zpěvák a hudební skladatel Petr Novák. Od roku 1963 až do své smrti byl vůdčí osobností skupiny G&B (George and Beatovens). – Zemřel 19. 8. 1997.
Český biografický slovník XX. století

Já v mládí často podobal se vánku
A říkali mi, že mi rozum chybí
Dnes, dnes už mám, už mám na kahánku
A vy se ptáte, proč vám to povídám
Tak slyšte, já miloval jsem lidi
A proto jim, ne Bohu se zpovídám
P. Novák: z písně Klaunova zpověď

7. září - v Brně roku 1985 zemřel český prozaik Josef Věromír Pleva. Za 1. světové války bojoval na italské frontě. Z jeho literárního díla je nejvýznamnější tvorba pro děti. Pro české čtenáře také převyprávěl klasickou předlohu D. Defoa Robinson Crusoe. – Narodil se 12. 8. 1899.
Český biografický slovník XX. století

7. září - roku 1995 zemřel český hudebník, kytarista, hráč na foukací harmoniku a hudební skladatel Petr Kalandra. Byl vyhledávaným studiovým hráčem. Působil ve skupinách Marsyas, ASPM, Blues Session. – Narodil se 10. 3. 1950.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

8. září - ve Villanuewa de los Infantes roku 1645 zemřel španělský básník, satirik a filozof Francisco Gómez de Quevedo y Villegas. Jako autor je tradičně řazen mezi konceptisty, ale v jeho díle je patrné i již nadcházející baroko. – Narodil se 27. 9. 1580.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

8. září - v Praze roku 1915 zemřel český dramatik, prozaik a divadelní historik František Adolf Šubert. Byl v letech 1883-1900 prvním ředitelem Národního divadla v Praze. – Narodil se 27. 3. 1849.
http://encyklopedie.seznam.cz

8. září - v ukrajinské Teresve se roku 1925 narodil český folklorista a literární historik Oldřich Sirovátka. Třebaže ve své práci užíval především spisovného jazyka, uchovával specifický kolorit nářečních výrazů a obratů a snažil se zachovat také mnohé rysy autentického lidového vypravěčství. – Zemřel 31. 7. 1992.
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/

8. září - v Praze zemřel roku 1995 český spisovatel František Nepil. V jeho prózách a causeriích převládá vlídně humorný pohled na všední život, apoteóza harmonie a hodnot domova, dětství a fantazie v přetechnizovaném světě. – Narodil se 10. 2. 1929.
Český biografický slovník XX. století

F. Nepil:
"Kostra je trošku chudák. Kostra dře od rána do noci a nosí všechno, co dělá člověka člověkem."
"Kniha je mezi dárky tím, čím je pro nás Říp mezi horami, Vltava mezi řekami a lípa mezi stromy."

9. září - v Praze se roku 1925 narodila česká herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. Svůj charakteristický hluboký alt postupně uplatnila jako interpretka muzikálového, operetního a operního repertoáru i šansonu a populární písně.
Český biografický slovník XX. století

9. září - v Praze se roku 1925 narodil český divadelní vědec Karel Martínek. Je specialistou na ruské a sovětské divadlo. Je autorem řady doslovů k divadelním hrám.
Český biografický slovník XX. století

9. září - v Proseticích (dnes součást Teplic) se roku 1945 narodil český výtvarník Petr Reimann. Po absolvování teplického gymnázia vystřídal několik dělnických profesí. Koncem 70. a v 80. letech pracoval jako výtvarník v teplické Obnově. Od roku 1983 pravidelně vystavoval s výtvarnou skupinou MY 83.
Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950-2003: Por-RJ

10. září - roku 1935 se narodil americký spisovatel, autor žánru sci-fi, Bill Baldwin, vlastním jménem Merl William Baldwin Jr.
http://www.fantasticfiction.co.uk/

10. září - v Novém Jičíně (některé zdroje uvádějí jako místo narození Karlovy Vary) se roku 1955 narodil český herec, dabér, dramaturg a scenárista Ondřej Pavelka. Od roku 1993 účinkuje v Národním divadle v Praze a působí jako pedagog na DAMU.
http://www.csfd.cz/

10. září - roku 2005 zemřel český hudební vědec Josef Bek. Sbíral kramářské písně, byl autorem prací o hudbě. – Narodil se 5. 12. 1934.
Hudební rozhledy č. 11/2005

10. září - v Benátkách roku 2005 zemřel německý politický spisovatel a novinář Erich Kuby. Vášnivě kritizoval společenské poměry v tehdejším západním Německu v dokumentárních publikacích, rozhlasových hrách, filmových scénářích i románech. – Narodil se 28. 10. 1910.
Slovník spisovatelů německého jazyka
http://de.wikipedia.org

11. - 15. září

11. září - v bulharské Dunave se roku 1865 narodil lotyšský básník a dramatik Jánis Rainis, vlastním jménem J. Plikśäns; revoluční romantik, zakladatel moderní lotyšské literatury. Byl autorem filozofických a socialisticky zaměřených sbírek a veršovaných divadelních her. – Zemřel 12. 9. 1929.
Malá československá encyklopedie, díl 5.

11. září - v Eastwoodu se roku 1885 narodil anglický romanopisec, povídkář, básník a dramatik David Herbert Lawrence. Psal experimentální prózu. V jeho díle objevíme instinkty, vášně, vztahy k přírodě a hlavně se zaměřoval na sexuální rovinu díla, na vztahy mezi muži a ženami. Zdůrazňoval nutnost návratu k citovému přirozenému životu a k instinktům jako východisko z krize mezilidských vztahů. – Zemřel 2. 3. 1930.
Slovník spisovatelů: anglická literatura…

D. H. Lawrence:
"Ideální by bylo mít dva životy. První proto, abychom mohli dělat všechny chyby, a druhý proto, abychom si jej mohli užít."

12. září - v Paisley se roku 1855 narodil skotský básník a spisovatel William Sharp, který publikoval také pod pseudonymem Fiona Macleod. – Zemřel 12. 12. 1905.
https://en.wikipedia.org/wiki/

12. září - v Praze se roku 1925 narodil český malíř, grafik, scénograf a kostýmní výtvarník Libor Fára. Prvotní malířskou inspiraci surrealismem postupně převedl k poetice absurdnosti, kterou realizoval technikou koláží či asambláží. Patřil k zakladatelům naší akční scénografie. – Zemřel 3. 3. 1988.
www.libri.cz

12. září - v Rochefortu se roku 1935 narodil nekonformní francouzský římskokatolický kněz Guy Gilbert. Svůj život zasvětil zejména práci s mladými lidmi na okraji společnosti.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

G. Gilbert:
"Bible nás učí milovat jak své bližní, tak své nepřátele. Pravděpodobně proto, že jsou to jedni a tíž lidé."

14. září - v Berlíně zemřel roku 1955 pražský rodák, německy píšící básník, prozaik, dramatik, překladatel a publicista Franz Carl Weiskopf, publikující také pod pseudonymy Petr Buk a F. W. L. Kovacs. Pracoval v časopise Avantgarda, patřil k zakládajícím členům KSČ. Byl členem literární skupiny Děvětsil. V roce 1928 přesídlil do Berlína. – Narodil se 3. 4. 1900.
Slovník spisovatelů německého jazyka

15. září - v Praze roku 1965 zemřela česká publicistka, divadelní a literární kritička, překladatelka z angličtiny a ruštiny Hana Budínová, vlastním jménem Chana Kojfmannová. Užívala také pseudonymy Marie Bergmannová či Hana Bergmannová. V létě 1939 emigrovala do USA, kde byla 1941-46 zaměstnána jako knihovnice v knihovně Columbia Univerzity New York. Po návratu do vlasti byla 1947-49 redaktorkou časopisu Kulturní politika. Překládala z angličtiny a ruštiny, především dramatické texty. – Narodila se 24. 12. 1902.
http://www.obecprekladatelu.cz/

16. - 20. září

16. září - v Praze se roku 1905 narodil český básník a překladatel Vladimír Holan. Jeho experimentální lyrika usiluje o postižení podstaty lidské existence, soustřeďuje se k základním otázkám smyslu bytí, vyniká bohatou imaginací a fantazií s překvapivou metaforikou. – Zemřel 31. 3. 1980.
Český biografický slovník XX. století

Co asi čtla ta dívka s knihou v tramvaji?
Jsouc mimo čas a podobu i jméno,
měla už jenom cit a ten se chvěl tak vroucně,
že kdyby měla promluvit, spílala by,
a kdyby měla vzhlédnout, spatřila by
leda vzpouru a pád andělů…

Kdo sestoupil do poézie,
Už nevystoupí…
V. Holan: Co asi čtla?

16. září - v Itta Bena (Mississippi) se roku 1925 narodil americký bluesový kytarista, zpěvák a hudební skladatel B. B. King, rodným jménem Riley B. King. Byl považován za jednoho z nejlepších a nejuznávanějších bluesových umělců všech dob. – Zemřel 14. 5. 2015.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

16. září - v Praze se roku 1945 narodil český novinář, moderátor, spisovatel a textař Ondřej Suchý. V současné době se intenzivně zabývá dokumentováním historie českého populárního umění v letech čtyřicátých, padesátých a šedesátých.
http://www.semanovice.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/

17. září - v Praze se roku 1905 narodila česká herečka Jiřina Šejbalová. Po operním debutu se trvale věnovala činohernímu divadlu. Vedle energických humorných typů hrála také heroické až tragické postavy klasického repertoáru, později dosáhla vrcholu své umělecké tvorby v rolích stárnoucích a starých žen. – Zemřela 23. 8. 1981.
Český biografický slovník XX. století

17. září - v La Junta (Colorado) se roku 1935 narodil americký spisovatel Ken Kesey, rodným jménem Kenneth Elton Kesey. Bývá řazen do postmoderní literatury, někdy je považován za styčný bod mezi beatníky a hnutím hippies. – Zemřel 10. 11. 2001.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

17. září - v Teplicích se roku 1965 narodil český hudební skladatel a muzikolog Aleš Březina. Publikoval několik studií, týkajících se hudby 20. století, zejména života a díla Bohuslava Martinů, v českých i zahraničních odborných časopisech a sbornících. Rekonstruoval první verzi opery Řecké pašije.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

17. září - v Madridu roku 1965 zemřel španělský dramatik Alejandro Casona, vlastním jménem Alejandro Rodríguez Álvarez. Pokusil se o obnovu španělského divadla tím, že do něho zavedl zároveň lyrismus a humor. Jeho hry nemají prudká spád ani hutnou dramatickou osnovu. Mívají sugestivní lyrickou atmosféru. – Narodil se 23. 3. 1903.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

18. září - v Bratislavě se roku 1945 narodil slovenský básník a textař Kamil Peteraj. Kromě poezie a textů písní se věnuje také psaní knih pro děti.
https://sk.wikipedia.org/wiki/

18. září - v Opavě se roku 1955 narodil český politik, pedagog, házenkář a publicista Jiří Honajzer. Byl spoluzakladatelem a v letech 1991-98 jedním z vedoucích představitelů ODS.
Český biografický slovník XX. století

19. září - v Sieně roku 1985 zemřel italský prozaik Italo Calvino. Zprvu se hlásil k neorealismu, ale záhy ve své tvorbě spojil realistický pohled s pohádkovými a fantastickými prvky. – Narodil se 15. 10. 1923.
Slovník italských spisovatelů

20. září - v Klatovech se roku 1865 narodil český archeolog, antropolog a etnograf Lubor Niederle. Ve své vědecké práci se zaměřil na široce pojaté počátky slovanských dějin. – Zemřel 14. 6. 1944.
Český biografický slovník XX. století

20. září - v Praze roku 1875 zemřel český autor veršovaných, dramatických a prozaických obrazů ze života české společnosti Gustav Pfleger-Moravský. Bývá uváděn obvykle společně s Májovci, ale s jejich programem se nikdy zcela neztotožnil a nebyl členem skupiny Máj. – Narodil se 27. 7. 1833.
Slovník českých spisovatelů: Libri

20. září - v Bořeticích se roku 1905 narodil český historik Václav Žáček. Zabýval se dějinami česko-slovanských vztahů v 19. století, především pak vztahů česko-polských. – Zemřel 21. 3. 1986.
Český biografický slovník XX. století

20. září - v Giens zemřel roku 1975 francouzský básník Saint-John Perse, vlastním jménem Alexis Saint-Léger Léger, nositel Nobelovy ceny za literaturu (1960). – Narodil se 31. 5. 1887.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

20. září - ve Vídni roku 2005 zemřel rakouský publicista Simon Wiesenthal. V letech 1941–1945 byl vězněn v koncentračních táborech. Věnoval se dokumentaci nacistických zločinů proti židovskému obyvatelstvu. – Narodil se 31. 12. 1908.
Všeobecná encyklopedie ve 4 svazcích: Diderot

21. - 25. září

21. září - (3. 10.) v Konstantinovu v Rjazaňské gubernii se roku 1895 narodil významný ruský básník 20. století Sergej Aleksandrovič Jesenin. Jeho melodickou lyrickou poezii ovlivnily zážitky na ruském venkově, lidová poezie, hledání vztahu ke změnám v ruské společnosti, úvahy o základních otázkách lidského bytí. - Zemřel 27. 12. 1925.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

Radost má vždycky jen hulvát,
snílek má vždycky jen žal.
Já už tu nechci nic urvat,
nad kým bych, pro koho lkal?

Sebe mi trochu je líto,
i těch psů z ulic a cest.
Cestou – a tak rovnou při tom -
do krčmy dal jsem se svést.
S. Jesenin: z básně: Radost má vždycky jen hulvát

21. září - v Zabrušanech u Duchcova se roku 1945 narodil český operetní zpěvák, herec a hudební skladatel, rodák ze Zabrušan u Duchcova František Nedbal. Začínal jako zpěvák populárních orchestrů na Duchcovsku a Teplicku. V 80. letech působil v operetním souboru Krušnohorského divadla v Teplicích. – Zemřel 17. 8. 1991.
P. Koukal: Pěvec František Nedbal; Duchcovské noviny, roč. 11, č. 9/ 2005, s. 18.

22. září - v Altene se roku 1955 narodil německý spisovatel Peter Prange.
http://www.peterprange.de/

23. září - v Brně roku 1985 zemřel český archeolog Vilém Hrubý. Patří mu primát při citlivém zachycení negativních základových rýh velkomoravských církevních staveb. Svými teoretickými pracemi přispěl k bližšímu poznání a chronologickému řazení velkomoravské hmotné kultury. – Narodil se 18. 11. 1912.
Český biografický slovník XX. století

24. září - v Kutné Hoře se roku 1925 narodil český dirigent Jaromír Nohejl. Od roku 1956 působil v Moravské filharmonii Olomouc. – Zemřel 22. 3. 2004.
Český biografický slovník XX. století
http://www.kutnahora.cz/

24. září - roku 1945 se narodil anglický matematik, emeritní profesor a spisovatel Ian Stewart, plným jménem Ian Nicholas Stewart. Je autorem populárně vědeckých knih.
https://en.wikipedia.org/wiki/

24. září - v Londýně se roku 1965 narodil uznávaný anglický autor žánru temné fantasy Richard K. Morgan. Jeho knihy získaly několik literárních ocenění.
http://www.richardkmorgan.com/

24. září - v Chrudimi roku 1995 zemřel český spisovatel Miroslav Hanuš. V jeho díle dominuje psychologická próza s mravní problematikou, tématicky čerpající ze současnosti i z minulosti. – Narodil se 15. 5. 1907.
Český biografický slovník XX. století

25. září - ve Stockholmu se roku 1935 narodila švédská spisovatelka a překladatelka Maj Sjöwallová. Nejznámější z její tvorby je série deseti detektivních románů, které publikovala se svým manželem Per Wahlööem.
Slovník severských spisovatelů

25. září - v Clacton-on-Sea (Essex) se roku 1935 narodila anglická zdravotní sestřička, hudebnice a spisovatelka Jennifer Worth. Byla autorkou jedné z nejprodávanějších trilogií s lékařskou tématikou v Anglii, ve které čerpala ze své praxe porodní asistentky. – Zemřela 31. 5. 2011.
https://en.wikipedia.org/wiki/

25. září - v New Britain (Connecticut) se roku 1955 narodila americká spisovatelka Luanne Rice. Na svém autorském kontě má přes třicet románů, z nich některé sloužily jako předloha pro televizní adaptace.
http://luannerice.net/

25. září - v Brně roku 1995 zemřel český jazzový kapelník, klarinetista, zpěvák a skladatel Gustav Brom, vlastním jménem Gustav Frkal. V roce 1940 založil v Brně swingový soubor, se kterým spolupracovalo mnoho významných českých umělců. – Narodil se 22. 5. 1921.
Český biografický slovník XX. století

25. září - v Connecticutu roku 2005 zemřel americký psychiatr a spisovatel Morgan Scott Peck. Ve svých knihách kombinoval zkušenosti z psychiatrické profese s duchovními aspekty života. – Narodil se 23. 5. 1936.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

M. S. Peck:
"Život přináší jeden problém za druhým. Chceme nad nimi bědovat nebo je chceme řešit?"
"Úmysl milovat ještě sám o sobě láskou není. Rozhodují skutky."

26. - 30. září

26. září - vv Kročehlavách se roku 1915 narodil významný český malíř, grafik a ilustrátor Karel Souček. Byl jednou z nejosobitějších postav umělecké generace, která nastoupila ve 40. letech – Zemřel 26. 11. 1982.
http://sophisticagallery.cz/

26. září - v New Yorku zemřel roku 1945 světově proslulý maďarský hudební skladatel 20. století Béla Bartók. Světový význam získal nejen jako skladatel, ale zároveň jako výborný klavírista a uznávaný hudební vědec. Od roku 1940 žil v exilu v USA. – Narodil se 25. 3. 1881.
http://cs.wikipedia.org/wiki/

27. září - ve Varšavě roku 1975 zemřel polský publicista a prozaik Kazimierz Moczarski. Je autorem jediné knihy Rozhovory s katem, ve které spojuje prvky memoárů, situačního dialogu a zamýšleného rozhovoru s Jürgenem Stroopem, likvidátorem varšavského ghetta, které vytvářejí sociologický a psychologický portrét tohoto válečného zločince. – Narodil se 21. 7. 1907.
Slovník polských spisovatelů

27. září - v Litoměřicích roku 1995 zemřel český pedagog Kamil Pavlík. Dne 1. 5. 1935 nastoupil jako pedagog a následně jako ředitel na Hudební a pěveckou školu v Duchcově, v roce 1937 přešel do Bíliny. Po roce 1938 odešel do Roudnice nad Labem, kde byl jedním ze spoluzakladatelů Městské hudební školy V. B. Aima. V roce 1945 dostal za úkol založit českou hudební školu v Litoměřicích, odkud aktivně působil i na obnovu hudebního školství ve vedlejších Lovosicích. V roce 1951 nastoupil jako profesor hry na klavír na Státní konzervatoř v Praze. Po dalších dvaceti letech se vrátil do regionu a v roce 1971 přijal vedlejší úvazek na Konzervatoři v Teplicích, kde působil následujících pět let. – Narodil se 18. 5. 1909.
P. Koukal: Zasloužilý hudební pedagog; Duchcovské noviny, roč. 15, č. 5/2009, s. 19

28. září - v Krasnom Rogu roku 1875 zemřel ruský spisovatel Alexej Konstantinovič Tolstoj, nejstarší ze tří slavných spisovatelů téhož příjmení. Věnoval se rozsáhlým básnickým skladbám, historickým románům a dramatům. Povídky, otištěné v souboru Upíři na staré Rusi, jsou však malé literární klenoty, které patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo v žánru tajuplných a fantastických příběhů napsáno. – Narodil se 24. 8. 1817.
http://havran-nakladatelstvi.cz

28. září - v Dobrovicích u Mladé Boleslavi se roku 1945 narodila česká operní pěvkyně Věnceslava Hrubá Freibergerová; koloraturní sopranistka s průrazným virtuózním hlasem a pěveckou technikou bel canta.
Český biografický slovník XX. století

29. září - v Bratislavě roku 1975 zemřel slovenský básník a překladatel Pavol Horov. – Narodil se 25. 5. 1914.
Slovník slovenských spisovatelů

29. září - roku 1995 zemřela polská prozaička, divadelní kritička, překladatelka a autorka knih pro děti Wanda Karczewska. Publikovala také pod pseudonymy Blekitna, Pelikan či W. K. Byla autorkou psychologické prózy s mravní problematikou a reflexivní, osobní a příležitostné poezie. – Narodila se 5. 12. 1913.
http://lyzkamleka.poezja-art.eu/

30. září - v Grenoblu se roku 1715 narodil francouzský filozof Étienne Bonnot de Condillac. Byl hlavním představitelem sensualistického směru ve filozofii, který byl přijímán i v královské rodině. – Zemřel 2. 8. 1798.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

E. Bonnot de Condillac:
"Láska spočívá v tom, že se nám líbí právě ten, kdo je pro ostatní nezajímavý."
"Pro krásu těla naletí člověk na ošklivost duše."
"Člověk k sobě bytostně potřebuje někoho, komu by věřil natolik, že by na něho mohl svádět své chyby."

30. září - v Praze se roku 1935 narodil český hudební skladatel Luboš Fišer. Svou kompoziční činnost dělí mezi tvorbu pro film, televizi a tvorbu pro koncertní a divadelní pódia.
Český biografický slovník XX. století

30. září - v kalifornské Beverly Hills zemřel roku 1955 ruský divadelní režisér, herec a pedagog Michail Alexandrovič Čechov. Roku 1928 emigroval. Působil v Německu, ve Francii, v pobaltských republikách, 1936–39 vedl divadelní školu v Anglii, která začátkem 2. světové války přesídlila do USA, kde z ní vznikl divadelní soubor Chekhov Players. Hrál také ve filmu. – Narodil se 28. 8. 1891.
O. G. Brockett: Dějiny divadla
http://leccos.com

30. září - v Praze se roku 1975 narodil český scenárista, spisovatel, dramaturg, příležitostný herec a režisér Marek Epstein.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

30. září - v jugoslávském Bělehradě se roku 1985 narodila americká spisovatelka Téa Obreht, rozená Tea Bajraktarevič. Dětství strávila na Kypru a v Egyptě. Do Spojených států se s matkou přestěhovala v roce 1997.
https://en.wikipedia.org/wiki/

30. září - v Los Angeles zemřel roku 2005 český evangelický teolog, lingvista, hebraista, duchovní Českobratrské církve evangelické, překladatel a znalec severozápadních semitských jazyků, vysokoškolský pedagog Stanislav Segert. Do USA emigroval po roce 1968. Byl autorem publikací a překladů z oboru. – Narodil se 4. 5. 1921.
http://biblio.hiu.cas.cz/