Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Říjen 2015


1. - 5. říjen

1. října - v Praze se roku 1525 narodil český přírodovědec a lékař Tadeáš Hájek z Hájku. Svým raným veršováním patřil k básnické skupině Jana St. Hodějovského z Hodějova, mecenáše četných latinsky píšících českých humanistů. Ve svých vědeckých zájmech byl mnohostranně zaměřen, zabýval se astronomií, botanikou, geodézií, matematikou, alchymií i praktickou medicínou. – Zemřel 1. 9. 1600.
www.libri.cz

1. října - v Mückenbergu se roku 1925 narodil německý spisovatel Benno Pludra. Byl autorem příběhů pro děti a mládež. – Zemřel 27. 8. 2014.
https://en.wikipedia.org/wiki

1. října - v North Brooklynu (Maine) zemřel roku 1985 americký novinář, básník a prozaik Elwyn Brooks White. Českým čtenářům je znám především jako autor literatury pro děti. – Narodil se 11. 7. 1899.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, sv. 1.: zahraniční spisovatelé

E. B. White (z knihy Šarlotina pavučinka):
"Nikdy nespěchej a nikdy se neboj něčeho, co se ještě nestalo!"

2. října - v Praze se roku 1915 narodil český malíř a grafik Josef Paukert. Dlouhodobě pak působil jako redakční grafik časopisu Čtyřlístek. Byl členem skupiny Českého fondu výtvarných umění (ČFVU). Jeho manželkou byla česká spisovatelka Ludmila Vaňková. – Zemřel v roce 1991.
https://cs.wikipedia.org/wiki

2. října - v Sao Joao do Peso se roku 1925 narodil portugalský prozaik, dramatik, esejista a fejetonista José Cardoso Pires, vlastním jménem José Augusto Neves. Při hodnocení jeho tvorby bývá nejčastěji zdůrazňováno to, že každé jeho nové dílo je unikátní a jakoby zahajovalo novou tradici. – Narodil se 2. 10. 1925.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

2. října - v New Rochelle (New York) se roku 1945 narodil americký zpěvák, kytarista a skladatel Don McLean, rodným jménem Ronald McLean.
https://cs.wikipedia.org/wiki

3. října - ve West Pointu se roku 1925 narodil americký spisovatel, scenárista a politik Gore Vidal, vlastním jménem Eugene Luther Vidal jr. Velmi otevřeně se vyjadřoval o homosexualitě i politice. Publikoval také pod pseudonymy Edgar Box, Cameron Kay či Katherine Everard. – Zemřel 31. 7. 2012.
https://cs.wikipedia.org/wiki

G. Vidal:
"Jistí lidé po padesátce nahrazují sex soudními spory."
"Po bílém víně myslím na hlouposti. Po červeném víně říkám hlouposti. Po sektu děláme hlouposti."

4. října - v Praze se roku 1925 narodil český lékař Milan Hašek. – Zemřel 14. 11. 1984.
viz kalendárium Listopad 2014

5. října - v Praze roku 1985 zemřel český novinář, kabaretní zpěvák, skladatel a textař Jiří Voldán, rodným jménem Jaroslav Hudec. Byl spoluzakladatelem kabaretní scény Satyr v Nuslích, členem kabaretu Červená sedma, Hašlerova kabaretu Lucerna, vytvářel v rozhlase Voldánovy půlhodinky, měl nakladatelský podnik s J. Gollwellem, vedl trampskou "Voldánovu partu" pro kterou napsal řadu písní. K nejznámnějším patří: Mám rád to krásné děvče za řekou či Guadalcanal. – Narodil se 20. 3. 1901.
http://prostor-ad.cz/pruvodce

5. října - v Brně roku 2005 zemřela česká folkloristka Zdenka Jelínková; sběratelka a editorka tanečního a dětského folklóru z Moravy a Slezska. Organizovala činnost souborů lidových písní a tanců, podílela se na koncepci programové skladby folklórních festivalů a vypracovala novou metodiku nácviku lidových tanců. – Narodila se 30. 3. 1920.
Český biografický slovník XX. století
http://www.folklorweb.cz/clanky

6. - 10. říjen

6. října - v Zeměchách se roku 1875 narodil český pedagog a zakladatel české krušnohorské turistiky Karel Lím. V září 1894 vstoupil poprvé na vrch, vypínající se nad Hrobem do výšky 869 metrů a snad již tehdy, v obdivu ke krásné a rozlehlé vyhlídce poznal, že toto setkání bude osudové pro celý další život. Vrch měl pouze německý název – Stürmer – a málokdo dnes ví, že jedním z otců českého názvu Bouřňák, tak vžitého a samozřejmého, byl právě Karel Lím. Řada jím vyznačených turistických tras je využívána milovníky pěší turistiky stále. – Zemřel 20. 9. 1958.
Revue Teplice, rok 1975, č. 10, P.Koukal: Průkopník krušnohorské turistiky

6. října - v Budapešti roku 1995 zemřel maďarský spisovatel Iván Mándy. Je jedním z významných představitelů spisovatelské generace období druhé světové války a poválečného období. Jeho dílo je pesimistického ladění, místy spřízněné s existencialismem. – Narodil se 23. 12. 1918.
Slovník spisovatelů: Maďarsko

6. října - v Devínské Nové Vsi roku 1995 zemřel slovenský prozaik, básník, dramatik a scenárista Rudolf Sloboda. Byl jedním z nejvýznamnějších slovenských spisovatelů generace 60. let 20. století. – Narodil se 16. 4. 1938.
Slovník slovenských spisovatelů

7. října - v Brně se roku 1925 narodila česká nakladatelská redaktorka a překladatelka z francouzštiny Jarmila Fialová, rozená Blahová. Redigovala díla frankofonní oblasti, řadu knih doprovodila zasvěcenými doslovy. Překládá zejména současnou francouzskou prózu, s citem pro její různé jazykové roviny.
http://www.obecprekladatelu.cz/

7. října - v Homebush (Nový Jižní Wales) se roku 1935 narodil australský prozaik dramatik a herec Thomas Michael Keneally. Je silným zastáncem Australské republiky, ve smyslu přetnutí všech svazků s Britskou monarchií.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

7. října - v Praze se roku 1945 narodila česká překladatelka z francouzštiny Růžena Steklačová. V letech 1970-76 pracovala v redakci časopisu Ohníček a ve vydavatelství Mladá fronta, kde pak působila až do roku 1993.
http://biblio.hiu.cas.cz/

8. října - roku 1915 se narodil hornický novinář František Maksa. Začínal jako redaktor závodního časopisu Dolu Dukla. V pozdějších letech bylo jeho jméno spjato s časopisem Hornický sever. - Zemřel 4. 8. 1986.
pak: Odešel hornický novinář; Revue Teplice, č. 9/1986, s. 7

8. října - v Praze se roku 1925 narodil český spisovatel a nakladatel Čestmír Vejdělek. V roce 1968 se podílel na založení Svazu českých nakladatelů a knihkupců, od roku 1971 pracoval v kotelně. Roku 1977 odešel do SRN. – Zemřel 14. 11. 2011.
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/

8. října - v Krakově se roku 1945 narodila polská básnířka Ewa Lipska. Je jednou z nejvýraznějších postav „Nové vlny“ v období gomulkovské tak zvané malé stabilizace.
Slovník polských spisovatelů

Nečekej na mě. Pozamykej stromy.
Jim to vysvětlíš. Jsou připraveny.
Listům neříkej nic. Samy si to poví.
Ať odvrátí se k páté straně světa.
Dveře pozamykej. Už to jim postačí.
Na klíč však ne. Jen tak na sliby.
Větru to řekni. Zatřese rameny
a nocí zaduje. To je dobré alibi.
Pověz to i oknům co hlídají u domu
s očima věčně na stráži.
A stačí. Už neříkej to nikomu.
Zažeň chmurnou chmuru – hlavě překáží.
Nečekej na mě a slova neotvírej.
Noc je příliš strmá. Varuj se takové noci.
Noc je příliš strmá, tak na mě nečekej.
Dnes nepřijdu. Dnes musím umírat.
E. Lipska: Bez názvu

8. října - v Monze roku 1985 zemřel italský spisovatel, dramatik, literární a hudební kritik Riccardo Bacchelli. Jeho tvorba spojuje tradici realistického románu 19. století s moderní touhou po poznání, experimentálním hledáním obohaceným satirickými a fantastickými prvky. – Narodil se 19. 4. 1891.
Slovník italských spisovatelů

9. října - roku 1905 se narodil sovětský technik Ivan Ivanovič Artobolevskij. Pracoval na problémech teoretických a experimentálních metod studia pracovních mechanismů. – Zemřel 21. 11. 1977.
Malá československá encyklopedie

9. října - v New Yorku se roku 1915 narodila americká spisovatelka Belva Plain, rozená Belva Offenberg. Byla autorkou více jak dvaceti románů určených především ženám. – Zemřela 12. 10. 2010
https://cs.wikipedia.org/wiki/

9. října - v Hulíně se roku 1925 narodil český historik Josef Janáček. Věnoval se především českým dějinám 16. a 1. pol. 17. století. – Zemřel 20. 10. 1994.
Český biografický slovník XX. století

10. října - v Olomouci se roku 1925 narodil český filmový novinář Ladislav Tunys. Od počátku své novinářské dráhy se specializuje na filmovou publicistiku, zejména na popularizaci české filmové tvorby a jejích protagonistů.
Český biografický slovník XX. století

10. října - v Praze roku 1995 zemřel český národopisec Vladimír Scheufler. Většinu svých prací věnoval řemeslné a rukodělné výrobě. Byl činný též jako hudební skladatel. – Narodil se 17. 4. 1922.
Český biografický slovník XX. století

11. - 15. říjen

11. října - v Bordeaux roku se roku 1885 narodil francouzský romanopisec, esejista a dramatik Francoise Mauriac. Tvorbou i životem reflektoval dvojí přirozenost člověka, ověnčen nejvyššími poctami – v roce 1952 získal Nobelovu cenu. Je jednou z největších osobností dlouhé řady francouzských katolických spisovatelů. – Zemřel 1. 9. 1970.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

F. Mauriac:
"Čas je nejlepší učitel, bohužel nemá vždy ty nejlepší žáky."
"Člověk se nesmí pokoušet vstoupit do života druhých proti jejich přání."

11. října - v Plzni se roku 1895 narodil český herec a zpěvák František Kreuzmann. Vynikl především jako představitel záporných rolí. Byl též interpretem populárních písní, spolupracoval s rozhlasem a vytvořil mnoho filmových rolí. – Zemřel 28. 12. 1960.
Český biografický slovník XX. století

11. října - v Sérignan-du-Comtat zemřel roku 1915 francouzský entomolog a publicista Jean-Henri Fabre. Je považován za otce moderní entomologie. – Narodil se 22. 12. 1823.
http://en.wikipedia.org/wiki/

J-H. Fabre:
"Věc, jejíž podstatu nechápeme, klade odpor."
"V době, kdy už si můžeme dovolit mít děti, míváme už vnuky."

11. října - v Kojetíně se roku 1935 narodil český zoolog a parazitolog Vlastimil Baruš. Zabývá se studiem cizopasných hlístic, problematikou přírodní ohniskovosti nematodóz a ochranou fauny.
Český biografický slovník XX. století

11. října - v Praze roku 1975 zemřel český spisovatel, překladatel a editor Emanuel Frynta. Překládal především ruské autory. V pozdější době se věnoval také tvorbě pro děti. – Narodil se 3. 1. 1923.
Český biografický slovník XX. století

Ač moucha kouše člověka,
že kolikrát až otéká –
člověk se nemstí mouše
a nikdy mouchu nekouše.
A váží si nás celý svět,
že dovedeme odpouštět.
K. Frynta: Moucha

11. října - ve Vídni roku 2005 zemřel rakouský spisovatel pseudovědecké literatury Peter Krassa. – Narodil se 29. 10. 1938.
https://de.wikipedia.org/wiki

12. října - v Slatině nad Zdobnicí se roku 1865 narodila česká herečka Marie Hübnerová, vlastním jménem Rufferová. Byla výraznou hereckou osobností psychologického realismu v divadle, s dokonalou technikou hry, scénického přednesu a gest. – Zemřela 5. 8. 1931.
www.libri.cz

12. října - v italském městě Modena se roku 1935 narodil světoznámý operní zpěvák Luciano Pavarotti. Byl považován za jednoho z nejlepších tenorů historie. – Zemřel 6. 9. 2007.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

12. října - roku 1965 se narodil britský autor komiksů a žánru science fiction Dan Abnett. Pracuje na knihách pro Marvel Comics, a jejich značku Marvel UK od devadesátých let 20. století.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

13. října - roku 1905 se narodil významný český hudební pedagog, spisovatel a hudební skladatel Dr. Bohumír Cyril Petr. V letech krátce působil na duchcovském reálném gymnáziu jako pedagog. Ve své bibliofilii "Mollove Pastorely", kterou v Duchcově vydal roku 1934 je zařazena i báseň věnovaná městu "Duchcove". V roce 1969 věnoval duchcovskému gymnáziu k 50. výročí jeho založení skladbu "Canticum jubilare". – Zemřel 18. 7. 1976.
P. Koukal: Sto let profesora Petra, Duchcovské noviny, roč. 11, č. 10/2005, s. 15

13. října - v Granthamu se roku 1925 narodila britská politička, předsedkyně britské vlády a Konzervativní strany, baronka Margaret Hilda Thatcherová, rozená Robertsová. Díky svojí nekompromisnosti a rozhodnosti získala přezdívku Železná lady. – Zemřela 8. 4. 2013.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

M. H. Thatcherová:
"Je mi jedno, jak moc moji ministři mluví, pokud udělají to, co řeknu já."
"Miluji diskusi. Neočekávám od nikoho, že bude jen sedět a souhlasit se mnou."
"Jestli chcete, aby bylo v politice něco řečeno, požádejte muže. Jestli chcete, aby bylo něčeho dosaženo, požádejte ženu."

13. října - v Prostějově se roku 1935 narodil český básník, překladatel a dramatik Antonín Přidal. V 70. letech vycházely jeho překlady poezie, prózy a dramat z angličtiny a španělštiny pod jménem Mirka Čejky. Druhově mnohovrstevné jeho tvorbě je společná věcnost, která má nahradit nekontrolovatelnou „poezii“ dojmů a pocitů, a také intelektuální přesnost pojmenování a propracovaný tvar díla.
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/

13. října - v Rakovníku se roku 1955 narodil český komik, herec, spisovatel, spíkr, dramaturg, scénárista, textař, zpěvák a fotograf Václav Krejčí, známý jako Václav Upír Krejčí.
www.csfd.cz

13. října - ve Valašském Meziříčí se roku 1965 narodil český spisovatel a novinář Petr Volf. Zabývá se především výtvarným umění, designem, architekturou.
http://www.databazeknih.cz/autori/

14. října - v Opavě se roku 1955 narodil český podnikatel v oblasti pivovarnictví a médií Stanislav Bernard.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

S. Bernard:
"Když bude vaším prvořadým cílem zisk, vaši zákazníci to vycítí. Snažte se myslet v první řadě na ně."

15. října - v Krásně u Valašského Meziříčí se roku 1865 narodil český básník a prozaik Metoděj Jahn. Ve své básnické tvorbě byl inspirován lumírovskou tvorbou. Vystupoval také pod pseudonymem M. Hanuš. – Zemřel 14. 9. 1942.
http://cs.wikipedia.org/wiki

15. října - v Lautenburgu se roku 1895 narodil německý spisovatel, dramatik a básník Alfred Neumann. Po expresionistických začátcích proslul nakonec jako autor historických románů psaných v duchu kritické realistické tradice. – Zemřel 5. 10. 1952.
Slovník spisovatelů německého jazyka

15. října - v Leicesteru se roku 1905 narodil anglický prozaik baron Charles Percy Snow. Za 2. světové války pracoval ve vědeckých a ministerských komisích. Veřejně činný byl i po válce. Jako objektivní, střízlivý pozorovatel navazuje na tradici realistického románu. – Zemřel 1. 7. 1980.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

15. října - v Praze roku 1975 zemřel český technik Stanislav Bechyně, jeden ze zakladatelů českého betonového stavitelství. Postavil palác Lucerna, dálniční most u Senohrab aj. – Narodil se 20. 7. 1887.
Rok do kapsy

15. října - v Madeley roku 1995 zemřela anglická spisovatelka Edith Pargeterová. Často navštěvovala České země, překládala českou literaturu do angličtiny. Je autorkou historických románů. Pod pseudonymem Ellis Petersová vydávala detektivní romány. – Narodila se 20. 9. 1933.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

16. - 20. říjen

17. října - v New Yorku se roku 1915 narodil významný americký dramatik a esejista Arthur Miller. Patřil mezi autory, kteří se programově snažili rozbít představy o Americe jako o ráji. Byl členem Komunistické strany USA, v padesátých letech se stal terčem Výboru pro neamerickou činnost. Později se angažoval ve prospěch uvězněných spisovatelů v nesvobodných zemích. V letech 1956–1961 byl manželem Marilyn Monroe. – Zemřel 10. 2. 2005.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké
https://cs.wikipedia.org/wiki/

A. Miller:
"Výjimka potvrzuje pravidlo - a bankrot rozpočet."
"Pokud jsou blázni k smíchu, proč ovládají celý svět?"

18. října - roku 1335 zemřela česká a polská královna z dynastie Piastovců Eliška (Alžběta) Rejčka. Roku 1303 se Eliška provdala za českého krále Václava II. a v témže roce byla korunována na českou a polskou královnu. Po smrti Václava II. V roce 1306 se provdala za Rudolfa I., v roce 1307 opět ovdověla. Do dění v Čechách zasahovala ještě po boku Jindřicha z Lipé v době vlády Jana Lucemburského. – Narodila se roku 1286.
www.libri.cz

18. října - v Corsignano (Pienza, Siena) se roku 1405 narodil italský humanistický literát, diplomat a historiograf Aeneas Sylvius Piccolomini. V letech 1458-1464 byl ve funkci papeže pod jménem Pius II. – Zemřel 14. 8. 1464.
Slovník italských spisovatelů

A. S. Piccolomini:
"Budoucnost patří těm, kdo milují, nikoli těm, kdo nenávidí."

18. října - v Jindřichově Hradci se roku 1915 narodil český básník a římskokatolický kněz František Daniel Merth. Byl tvůrcem meditativně-reflexivní lyriky, v níž hrála důležitou roli složka intelektuální, korigující básníkovy prožitky a emoce. Samota, ticho a blízkost k šumavské přírodě – to jsou základní souřadnice jeho básnického světa, v němž vládne přísná snaha po řádu. – Zemřel 11. 4. 1995.
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/

18. října - v Brně se roku 1935 narodila česká básnířka a překladatelka Viola Fischerová, občanským jménem Viola Jedličková. V září 1968 odešla do exilu do Švýcarska a odtud do NSR, od roku 1994 žila opět v Praze. – Zemřela 4. 11. 2010.
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/

Když svedu do jednoho proudu
noc pod barvínky
vlhkou čerň v zahradě,
kde s břízou rostou konvalinky,
a starou jabloň
v zlatém sadu
uhlídám na vteřinu,
kde budu,
až nepominu
V. Fischerová: ze sbírky Odrostlá blízkost

18. října - v Madridu roku 1955 zemřel španělský spisovatel a filosof José Ortega y Gasset. Napsal mnoho zásadních studíí k problematice umění jako celku, literatury i jejích jednotlivých představitelů. – Narodil se 8. 5. 1883.
Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska

J. Ortega y Gasset:
"Jsou dva druhy nespokojenosti: nespokojenost, která pracuje, a ta, co lomí rukama. První dosáhne toho, co chce, druhá ztratí, co má."

18. října - v Praze zemřel roku 1995 český herec Bohumil Bezouška. Byl obsazován do epizodních rolí, v nichž se humor pojil s tragickým podtextem. Hrál také ve filmu, televizních inscenacích a seriálech, vystupoval jako estrádní komik a konferenciér. Úzce spolupracoval s rozhlasem. Časopisecky i knižně publikoval fejetony a vzpomínkové črty z divadelního prostředí. – Narodil se 19. 12. 1921.
Český biografický slovník XX. století

18. října - roku 2005 zemřel slovenský básník, literární kritik, novinář a překladatel Miro Procházka. Ústředním motivem jeho básnické tvorby jsou události a zážitky z 2. světové války. Překládal z anglické, francouzské, polské a české literatury. – Narodil se 1. 8. 1921.
http://www.vsetkonaj.sk/

19. října - v Dublinu roku 1745 zemřel irský spisovatel, satirik a církevní hodnostář Jonathan Swift. V politice stál nejdříve na straně whigů, aby později stanul na straně toryů, jejichž ministrům prokazoval neocenitelné služby články v časopise Examiner a politickými brožurami. Nedočkal se však vysněného biskupství, ale stal se pouze děkanem u sv. Patrika. – Narodil se 30. 11. 1667.
http://encyklopedie.seznam.cz

J. Swift:
"I génius má své hranice, kdežto hloupost je nekonečná."
"Svět je tragédií pro toho, kdo cítí a komedií pro toho, kdo myslí."

19. října - v Praze roku 1925 zemřel český básník a překladatel František Kvapil. Patřil do školy Jaroslava Vrchlického. – Narodil se 16. 2. 1855.
Slovník českých spisovatelů: Libri

20. října - roku 1895 se narodil Bohumil Bachura. Byl jedním ze spoluzakladatelů Sokola v Bohosudově a řadu let jeho starostou. V letech 1939-1942 byl členem našeho nekomunistického odboje a hlavou odbojové skupiny Krušnohoří, která se zabývala zpravodajskou a sabotážní činností. Byl zatčen a v Malé pevnosti v Terezíně, kde byl popraven. – Zemřel 27. 1. 1945.
M. Jančárková: Sokol vzpomíná, Radnice města Krupky, č. 12/2004

20. října - v Praze se roku 1925 narodil český filmový režisér Štěpán Skalský. Jeho filmová tvorba zahrnuje jak filmy pro dospělé tak filmy pro mládež. – Zemřel 14. 9. 2004.
Český biografický slovník XX. století
http://www.osobnosti.cz/

20. října - v Londýně roku 1955 zemřel německý spisovatel židovského původu z Čech, Ernst Sommer. Jako odpůrce nacismu emigroval v roce 1938 do Anglie, kde přispíval do exilových časopisů. Do vlasti se již nikdy nevrátil. – Narodil se 29. 10. 1988.
Slovník spisovatelů německého jazyka

20. října - v Praze roku 2005 zemřel český historik František Kavka. Ve své badatelské práci se zaměřuje především na dobu Karla IV., osobnost Zikmunda Lucemburského a jeho roli v českých dějinách. – Narodil se 21. 11. 1920.
Český biografický slovník XX. století

21. - 25. říjen

21. října - v Praze zemřel roku 1125 první známý český kronikář Kosmas. Autor Kroniky české (Chronica Boemorum). V letech 1120 až 1125 byl děkanem pražské kapituly při sv. Vítu. Takřka všechny informace, které jsou dnes o něm známé, pocházejí z jeho kroniky, kde se několikrát zmínil o sobě a svých příbuzných. – Narodil se kolem roku 1045.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

21. října - v Praze roku 1835 zemřel český vynálezce Josef Božek. Do technické historie se zapsal parním vozem postaveným roku 1815, po Cugnotovi prvním na evropské pevnině. 1. 6. 1817 předvedl Božek znovu svůj vůz, tentokrát spolu s parní lodí v pražské Stromovce veřejnosti. – Narodil se 28. 2. 1782.
www.libri.cz

21. října - v Cherbourghu se roku 1945 narodila francouzská spisovatelka Francoise Hamel. Spolupracovala také s rozhlasem a televizí.
http://www.wikimanche.fr

21. října - roku 1995 zemřela americká astroložka a básnířka Linda Goodmanová, rodným jménem Mary Alice Kemery. – Narodila se 9. 4. 1925.
http://en.wikipedia.org/wiki/

22. října - v Drienčanech roku 1885 zemřel slovenský evangelický kněz, slovenský folklorista a literární historik Pavol Dobšinský. Sbíral a vydával lidové pohádky a písně. – Narodil se 16. 3. 1828.
Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích

22. října - ve Velkém Újezdu u Olomouce se roku 1905 narodil český básník a překladatel František Nechvátal, autor nábožensky meditativní, sociální, socialisticky angažované a krajinné lyriky. – Zemřel 10. 9. 1983.
Slovník českých spisovatelů

Potkal jsem ženy, družky mého stáří,
jak dívenky jsem kdysi všecky znal.
Bolest a smutek v zkormoucené tváři
čas přísným rydlem tichounce jim psal.

Zvětral už mramor mého okouzlení,
bez hlesu, sehnut, plíží se můj stín.
V tisíce podob krása tvář svou mění,
bezedný, štědrý je též země klín.
F. Nechvátal: z básně Modrý květ

22. října - v Londýně zemřel roku 1995 anglický prozaik a básník Kingsley Amis. Postavy jeho románů nechtějí změnit svět, a pokud to někdy předstírají, nakonec rády splynou s davem. Jako básník bývá řazen k představitelům „Movement“. – Narodil se 16. 4. 1922.
Slovník spisovatelů: anglická literatura...

23. října - v Horní Plané se roku 1805 narodil spisovatel českého původu Adalbert Stifter. Dlouho se pokoušel prorazit jako výtvarník - krajinář, portrétista a restaurátor obrazů i staveb. Teprve ve svých 35 letech vydává první povídku, ale pak už následuje jedna próza za druhou a v mnoha z nich - jako slavné povídce Křišťál - se nezapře jeho výtvarné vidění, takže je často charakterizován jako "nepřekonatelný krajinář". – Zemřel 28. 1. 1868.
www.libri.cz

23. října - v Kyjevě na Ukrajině se roku 1905 narodil český spisovatel Miloš Kosina, autor westernů, detektivek a dalších dobrodružných próz pro dospělé i mládež, které psal i pod pseudonymy Barrie Bates, Frank Brand, K. W. Drake, Stepp Gradmoore nebo A. B. Andy. – Zemřel 10. 11. 1966.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

23. října - v Pittsburghu (Pensylvánie) se roku 1965 narodil americký spisovatel, scenárista a esejista Augusten Xon Burroughs, rodným jménem Christopher Richter Robinson.
https://en.wikipedia.org/wiki/

24. října - v Klenčí pod Čerchovem zemřel roku 1925 český katolický kněz, prozaik, básník a národopisec Jindřich Šimon Baar. Dnes už nepatří k nejčtenějším českým autorům a většina z nás si jen těžko dovede představit, jaké popularitě se kdysi jeho dílo těšilo. Přesto byl a je pro řadu generací obraz života v jižních Čechách, a především na Chodsku v 19. století, zakotven právě tak, jak ho Baar vykreslil ve svých prózách. – Narodil se 7. 2. 1869.
www.libri.cz

25. října - v Nových Dvorech u Milevska se roku 1855 narodil český slavista, literární historik, folklorista a mytolog Jan Máchal. V prvním období své vědecké činnosti se zaměřil na problematiku slovanské mytologie a folklóru, postupně obrátil pozornost ke srovnávacím dějinám slovanských literatur. Zabýval se i dějinami českého dramatu, novodobou českou literaturou a vztahy literatury a folklóru. – Zemřel 3. 11. 1939.
Český biografický slovník XX. století

25. října - v Turku se roku 1955 narodila finská spisovatelka Leena Landerová. V zahraničí se proslavila především díky své schopnosti poutavě popisovat události z finské historie. Příběhy jsou velmi napínavé s prvky psychologického thrilleru.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

25. října - v Neuilly-sur-Seine (Hauts-de-Seine) se roku 1965 narodil francouzský herec a režisér Mathieu Amalric.
http://www.csfd.cz/

25. října - v Brentu se roku 1975 narodila britská spisovatelka a profesorka literatury Zadie Smith. Již její první román „Bílé zuby“ se stal okamžitě po vydání bestsellerem.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

26. - 31. říjen

26. října - v Přešticích se roku 1765 narodil český pedagog a hudební skladatel Jakub Jan Šimon Ryba. Dnes je znám především jako skladatel církevní hudby, napsal také přes 80 mší, ale ve své době proslul i jako skvělý pedagog. Učil děti nejen běžným předmětům, ale i "pravidlům společenským, slušnosti, dějinám vlasteneckým, začátkům zeměpisu, pravidlům zdravovědy a polního hospodářství". Ze školy odstranil tělesné tresty. – Zemřel 8. 4. 1815.
www.libri.cz

26. října - v Praze se roku 1765 narodil český raně obrozenský básník, dramatik, novinář, kulturní organizátor a herec Václav Thám. V letech 1784-89 pracoval jako policejní komisař na Starém Městě pražském, Věnoval se přitom redaktorské činnosti, inicioval první profesionální divadelní představení v češtině. – Zemřel v roce 1816.
Slovník českých spisovatelů

26. října - v Týnci nad Labem se roku 1895 narodil český agrochemik Jan Hampl. Zabýval se vlivem exhalací v zemědělství, otázkami výroby, vlastností a využití hnojiv a biologického čištění vod. – Narodil se 26. 10. 1895.
Český biografický slovník XX. století

26. října - v Praze roku 1985 zemřela česká herečka Irena Kačírková. V roce 1949 nastoupila do Realistického divadla, ale po roce přešla do Městských divadel pražských, kde hrála po celou svou kariéru. Na filmovém plátně se začala prosazovat až koncem 40. let. – Narodila se 24. 3. 1925.
www.csfd.cz

26. října - v Praze roku 1995 zemřel český historik Tomáš Pasák. Zabýval se historií českého domácího odboje za 2. světové války, postavením a rolí české politické reprezentace v protektorátu Čechy a Morava. – Narodil se 6. 6. 1933.
Český biografický slovník XX. století

27. října - ve Zbirohu se roku 1845 narodil český básník a překladatel Josef Václav Sládek, tvůrce poezie soustředěné k elementárním hodnotám domova, národa a krajiny. Zakladatel novodobé poezie pro děti. – Zemřel 28. 6. 1912.
Slovník českých spisovatelů

Já mám tě učit kvítka znáti,
ty moje dcerko rozmilá,
jak na lukách a na souvrati
a na mezích se rozvila?

Ty lítáš trávou jako včelka
od květu v květ a sem a tam:
spíš ty jsi moje učitelka,
já nevím, co ti říci mám.
J. V. Sládek: z básně Mezi květy


27. října - v Indianapolis (Indiana) se roku 1975 narodil americký horolezec, dobrodruh a motivační řečník Aron Lee Ralston.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

27. října - v Danbury se roku 1975 narodil americký spisovatel, autor detektivních románů, tvůrce slavného detektiva Nero Wolfa, Rex Stout. – Narodil se 1. 12. 1886.
Rok do kapsy

27. října - v Praze roku 1985 zemřel český herec Vilém Besser. Po postavách optimisticky neproblémových směřoval k samorostlým a chlapácky uzavřeným hrdinům. – Narodil se 2. 12. 1930.
Český biografický slovník XX. století

28. října - v Tundutovo se roku 1885 narodil ruský symbolistický básník a dramatik Velimir Chlebnikov. Náměty pro své dílo čerpal z folklóru a klasických literárních eposů různých kultur. Stylizoval se do role básnického mesiáše a vytvořil teorii o ovládnutí číselných zákonů času a o vzniku jednotného světového jazyka. – Zemřel 28. 6. 1922.
Slovník ruských, ukrajinských a běloruských spisovatelů

Noci, plná souhvězdí,
jaký osud je mi připsán na tvé zdi?
Třpytná kniho, vyřkni ho,
je to svoboda, či jho,
Co si přečíst budu moci
na širokém nebi rozevřeném po půlnoci?
V. Chlebnikov: ze sbírky Všem

28. října - ve Worcester Park (Surrey) se roku 1945 narodil anglický spisovatel, autor detektivních a humoristických románů Simon Brett. Mezi čtenáři si největší oblibu získala „prevítovská série“ o výchově dětí.
https://cs.wikipedia.org/

29. října - v Uhrovci se roku 1815 narodil slovenský národní buditel, estetik, kodifikátor spisovné slovenštiny, básník, pedagog, novinář a politik Ľudovít Štúr. Ve svém díle navrhoval politické splynutí s carským Ruskem, odmítal svobodné tržní hospodářství a jako jeho alternativu vyzdvihoval občinu. Odmítal parlamentní demokracii v prospěch samoděržaví. Zavrhoval osvícenství a s ním i moderní západní demokratické politické koncepce. I když byl sám protestantem, navrhoval všem Slovanům konvertovat na pravoslaví. – Zemřel 12. 1. 1856.
Slovník slovenských spisovatelů

29. října - v Praze se roku 1905 narodil český herec a divadelní pedagog Vladimír Hlavatý. Spolupracoval také s filmem. – Zemřel 27. 10. 1992.
Český biografický slovník XX. století

29. října - v Bratislavě se roku 1955 narodil slovenský prozaik a dramatik Ján Uličianský. Pracuje jako dramaturg Slovenského rozhlasu. Svou literární tvorbu věnuje dětem a mládeži.
Slovník autorů literatury pro děti a mládež, sv. 1.: zahraniční spisovatelé

29. října - roku 2005 zemřel chilský romanopisec, básník a literární historik Fernando Alegria. Dějištěm jeho románů je předměstí Santiaga nebo prostředí marginálních skupin v Kalifornii. – Narodil se 26. 9. 1918.
Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích: Diderot

30. října - v Hailey se roku 1885 narodil americký básník, esejista, překladatel a literární teoretik Ezra Pound, plným jménem Ezra Weston Loomis Pound. Byl považován za významného modernistu, za zakladatele imagismu a vorticismu. Zajímal se o klasickou poezii, starší románskou a okcitánskou literaturu. – Zemřel 1. 11. 1972.
Slovník spisovatelů: Spojené státy americké

Udělám s tebou úmluvu, Walte Whitmane-
již dost dlouho jsem si tě ošklivil.
Teď přicházím jako dítě zmoudřelé,
jež mělo otce s paličatou hlavou.
Teď jsem pro přátelství již dosti stár.
To ty jsi proklestil cestu lesem,
teď čas na štěpování nadešel.
Jsme z jedné krve, z jednoho rodu –
budiž úmluva mezi námi.
E. Pound

30. října - ve Zlíně se roku 1955 narodil český divadelní režisér, herec, dramatik a literát Jan Antonín Pitínský, vlastním jménem Zdeněk Petrželka. Usiluje o syntetické divadlo s velkou dávkou imaginace, vyniká mimořádným smyslem pro výběr herců a jejich vedení.
Český biografický slovník XX. století

30. října - v Praze zemřel roku 1985 český elektrotechnik Bohumil Kvasil. Zabýval se teorií velmi krátkých vln, výpočty anténních systémů, teorií vlnovodů a dutinových rezonátorů. Pod jeho vedením byl dokončen vývoj prvního lineárního urychlovače elektronů v Československu. – Narodil se 14. 2. 1920.
Český biografický slovník XX. století

30. října - v Praze roku 1995 zemřela česká herečka a operetní zpěvačka Nelly Gaierová. V roce 1957 se stala sólistkou Hudebního divadla v Karlíně, kde v příštích více než dvou desetiletích vytvořila se šarmem, noblesou, temperamentem a humorem mnoho rolí v klasických operetách i muzikálech. – Narodila se 3. 10. 1908.
www.libri.cz

31. října - v Londýně se roku 1795 narodil jeden z předních básníků anglického romantismu John Keats. Zejména pro ranou Keatsovu poezii byly charakteristické smyslové obrazy a komplexní výběr slov. Své nejlepší a nejporozuhodnější básně, které patří k nejoblíbenějším básnickým dílům v angličtině, napsal na sklonku svého života. – Zemřel 23. 2. 1821.
Slovník spisovatelů: anglická literatura …..

Ty, kdo jsi cítil v tvářích zimní vítr
a viděl tvary mraků sněhových
i vršky jilmů v přimrazených hvězdách,
pro tebe jaro bude dobou sklizně.
Ty, kdo sis četl knihu jedinou
ve světle tmoucí tmy a vytrval jsi
Noc za nocí, když Foibos chyběl nám,
tobě buď jaro trojnásobným jitrem.

Ó nebaž povědění – ač je nemám,
Je moje píseň rodnou sestrou tepla,
ó nebaž po vědění – ač je nemám,
večer mi naslouchá. A kdo se brání
myšlenkou na zahálku, není líný…
Nejvíc bdí ten, komu se zdá, že spí.
J. Keats: Ty, kdo jsi cítil…

31. října - v Praze se roku 1905 narodila česká překladatelka z ruštiny Ruda Havránková. Jako překladatelka se snažila vyhýbat válečným a budovatelským dílům. – Zemřela 28. 3. 1983.
http://www.obecprekladatelu.cz/

31. října - v Paříži se roku 1925 narodil francouzský prozaik a publicista Roger Nimier, vůdčí osobnost husarů. Již od padesátých let spolupracoval s M. Antonionim na filmech Poražení a Noc a ke známému snímku Louise Mallea Výtah na popraviště napsal scénář a dialogy. – Zemřel 28. 9. 1962.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

31. října - v Praze roku 1965 zemřel český prozaik Josef Štefan Kubín. Studium a sběratelství lidové slovesnosti, zejména pohádek, mu dalo podnět k vlastní tvorbě. – Narodil se 7. 10. 1864.
Český biografický slovník XX. století

31. října - v Praze roku 1975 zemřel český malíř, grafik a ilustrátor Antonín Strnadel. Byl významným představitelem české poválečné ilustrace vycházející z lidových tradic a výtvarného odkazu Mikoláše Alše. – Narodil se 10. 5. 1910.
Český biografický slovník XX. století