Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Prosinec 2015

1. - 5. prosinec

1. prosince - roku 1935 se narodil americký filmový režisér, herec a spisovatel Woody Allen, vlastním jménem A. Stewart Konigsberg. Je autorem satirických komedií a parodií, jejichž tématem jsou mezilidské vztahy a hledání vlastní identity v prostředí intelektuálů.
Rok do kapsy

W. Allen:
"Viděno z té lepší stránky je smrt jednou z mála věcí, kterou lze realizovat pohodlně v leže."

2. prosince - v roce 1805 se u Slavkova nedaleko Brna střetla Napoleonova armáda s ruskými vojsky císaře Františka I. V památné "bitvě tří císařů" zvítězili početně slabší Francouzi, především díky dobře zvolené taktice, jejich ztráty byly také o polovinu nižší než ztráty protivníka.
Rok do kapsy

2. prosince - roku 1815 v Uladowke zemřel francouzsky píšící polský prozaik, historik, lingvista, cestovatel a politik, hrabě Jan (Jean) Potocki. Považoval se hlavně za učence. Sestavil archeologický atlas Ruska a pracoval v oboru slovanských starožitností. – Narodil se 8. 3. 1761.
Slovník francouzsky píšících autorů

2. prosince - roku 1915 zemřel v Praze český hudební skladatel a teoretik Jan Malát. Malát je autorem "Hudebního slovníku" (1881), "Stručné všeobecné nauky o hudbě" a několika teoreticko-praktických škol pro housle i klavír. – Narodil se roku 1843.
Kalendář historický národa českého

4. prosince - v Ecclefechanu se roku 1795 narodil anglický esejista, historik a filozof skotského původu Thomas Carlyle. Ovlivnil zvláště amerického filozofa R. W. Emersona a jeho transcendentalismus. – Zemřel 4. 2. 1881.
Slovník spisovatelů: Anglická literatura…

T. Carlyle:
"Staňte se čestným člověkem a můžete si být jisti, že je na světě zas o jednoho darebáka méně."
"Skutečná universita dnešní doby je sbírka knih."

4. prosince - v Praze se v roce 1875 narodil německy píšící básník Rainer Maria Rilke, byl jedním z nejvýznamnějších německy píšících lyriků přelomu 19. a 20. století. Svou lyrickou tvorbou významně ovlivnil moderní poezii. – Zemřel 29. 12. 1926.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

Vás, MADONY v lukách, co za vesnicí
kohosi čekáte, v lásce mám;
i dívky, jež ve vlasech květy, snící
jdou ke studnám, kde rád staneš sám;

i hocha, který ve slunci zpívá
a hledí s údivem ke hvězdám;
i jitro, jež s písněmi přicházívá,
i noc, jež kytici nese tmám.
R. M. Rilke: ze sbírky Advent

4. prosince - v Tunbridge Wells zemřel roku 2005 britský autor specializující se na špionážní literaturu Ted Allbeury, plným jménem Theodore Edward le Bouthillier Allbeury. V letech 1940 - 47 sloužil jako zpravodajský důstojník v Special Operations Executive. – Narodil se 24. 10. 1917.
https://en.wikipedia.org/wiki/

5. prosince - ve Varšavě roku 1925 zemřel polský spisovatel Wladyslaw Stanislav Reymont, vlastním jménem Reyment. Ve svých románech vycházel z naturalismu, zachytil osudy lidí z venkova i velkých měst. Laureát Nobelovy ceny za literaturu pro rok 1924. – Narodil se 7. 5. 1867.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

6. - 10. prosinec

7. prosince - v Hamdenu (Connecticut) zemřel roku 1975 americký spisovatel a dramatik, trojnásobný nositel Pulitzerovy ceny Thorton Wilder. V průběhu druhé světové války sloužil u United States Army Air Forces v Africe a v Itálii. Po válce se plně věnoval literatuře a příležitostným přednáškám. Jeho dílo bylo přijímáno různě a tak procházel střídavě obdobími slávy a obdobími, kdy byl téměř zapomenut. – Narodil se 17. 4. 1897.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

T. Wilder:
"Je třeba milovat život, abychom jej mohli žít, a je třeba život žít, abychom jej mohli milovat."

"Morem rodinného života jsou rady."

7. prosince - v Deiá na Mallorce zemřel roku 1985 anglický badatel, literární kritik a spisovatel Robert Graves, plným jménem Robert von Ranke Graves. Během svého dlouhého života vytvořil celkem více než 140 děl. – Narodil se 24. 7. 1895.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

R. Graves:
"Láska je migréna srdce, nenávist migréna rozumu."

8. prosince - v Hämeelinna se roku 1865 narodil finský hudební skladatel, zakladatel finské klasické hudby Jean Sibelius. Za svou slávu vděčí svým orchestrálním skladbám, které lze rozdělit do dvou kategorií: symfonické básně a sedm symfonií, jež tvoří pilíře hudebního odkazu dvacátého století. – Zemřel 20. 9.1957.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

9. prosince - v Montrose (Colorado) se roku 1905 narodil americký filmový scenárista a spisovatel, nositel prestižního ocenění Americké filmové akademie „Oscar“ Dalton Trumbo. Jednalo se pravděpodobně o jednoho z nejnadanějších členů tzv. Hollywoodské desítky. – Zemřel 10. 9. 1976.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

11. - 15. prosinec

12. prosince - v Písku se roku 1855 narodil český učitel František Krištůfek. Stál u zrodu české matiční školy v Oseku. Podílel se i na založení Národní jednoty severočeské a Sokola v Oseku. V roce 1887 byl přeložen do Teplic, aby nahradil řídícího učitele J. Klecandu v teplické škole. V roce 1891 z Teplicka odešel. – Zemřel 30. 8. 1935.
Pak: František Krištůfek, Severočeský deník č. 211/1995, s. 9

12. prosince - v Hoboken (New Jersey) se roku 1915 narodil americký zpěvák a herec, představitel americké populární hudby Frank Sinatra, rodným jménem Francis Albert Sinatra. Patřil k největším světovým hvězdám populární hudby 20. století. – Zemřel 14. 5. 1998.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

13. prosince - v Los Gatos (Kalifornie) se roku 1915 narodil americký spisovatel, autor detektivních románů Ross MacDonald, vlastním jménem Kenneth Millar. Patří k velmi známým a populárním autorům další vlny tak zvané „drsné školy“. Hrdinou všech jeho příběhů je soukromý detektiv Lew Archer. – Zemřel 11. 7. 1983.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

13. prosince - roku 1995 byl v Praze po dvaceti letech otevřen vyhořelý Veletržní palác, nyní sídlo sbírky moderního umění Národní galérie.
Rok do kapsy

14. prosince - v Saint-Denis se roku 1895 narodil francouzský básník Paul Éluard, vlastním jménem Eugéne Emile-Paul Grindel. Byl autorem nebývale emotivních veršů a čistého jazyka v surrealistických sbírkách i v básních bojujících za svobodu a lidskou důstojnost. – Zemřel 18. 11. 1952.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

P. Éluard:
"Není lásky šťastné nebo nešťastné, není lásky platonické ani ukojené, ani lásky zbytečné, ani lásky povinné. Láska je zvěstovatelka života, činitel vývoje. A tvář země se jí bez ustání mění."

14. prosince - v Ducea di Nelson na Sicílii zemřel roku 1905 skotský prozaik a kritik William Sharp, známý také pod pseudonymem Fiona Macleod. – Narodil se 12. 9. 1855 v Paisley.
Slovník spisovatelů: anglická literatura…

15. prosince - v Beverly Hills (Kalifornie) roku 1955 zemřel americký spisovatel a scenárista Horace McCoy. Byl představitelem americké drsné školy. Jeho nejznámějším dílem je román „Koně se přece střílejí“, který byl zfilmován Sydney Pollackem v roce 1969, čtrnáct let po McCoyově smrti. – Narodil se 14. 4. 1897.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

15. prosince - v Praze roku 2005 zemřela česká básnířka a překladatelka Jiřina Hauková. V roce 1945 se stala členkou Skupiny 42. Původní tvorbu Haukové tvoří výhradně poezie. – Narodila se v Přerově 27. 1. 1919.
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/

Všechna slova jsou málo
proti tomu, co bludičkuje
a zoufá v člověku,
co jím peklí a zase doufá,
všechna slova jsou málo,
aby zřetězila strže, kam se hroutíme,
aby napnula přímku,
kterou se ke hvězdám vzpínáme,
aby upaličkovala život,
aby se vzpříčila smrti.
všechna slova jsou málo
proti Gaurisankáru života.
J. Hauková: Všechna slova jsou málo

16. - 20. prosinec

16. prosince - v Steventonu se roku 1775 narodila anglická spisovatelka, představitelka tak zvaného rodinného románu Jane Austenová, Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. – Zemřela 18. 7. 1817.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

J. Austenová:
"Určitě není na světě tolik mužů s velkým jměním jako hezkých žen, které by si je zasloužily."

16. prosince - v Prostějově se roku 1915 narodil přední český historik a pedagog Josef Polišenský. Specializoval se především na novověké dějiny Českých zemí, Evropy a dějiny Latinské Ameriky. – Zemřel 11. 1. 2001.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

16. prosince - v Sain-Jean-Cap-Ferrat poblíž Nice zemřel roku 1965 anglický spisovatel a dramatik William Somerset Maugham. V roce 1947 Maugham založil Cenu Somerseta Maughama, která je dosud udělována britským spisovatelům mladším pětatřiceti let. – Narodil se 25. 1. 1874.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

W. S. Maugham:
"Nikdy nebuď tak intimní s přítelem, aby ti mohl ublížit, kdyby se stal tvým nepřítelem, a nikdy nejednej s nepřítelem tak špatně, aby se nikdy nemohl stát tvým přítelem."

18. prosince - v Praze roku 1995 zemřel český herec Martin Růžek, vlastním jménem Martin Erhard. Začínal jako ochotnický herec. Pro svou fyzickou podobu byl předurčen pro postavy vůdčích typů, hodnostářů všech druhů, vědců, advokátů, lékařů, diplomatů, podnikatelů, zkrátka lidí společensky úspěšných, navenek sebejistých, třebaže vnitřně nejednou rozvrácených a nejistých. Jen výjimečně ztělesňoval typ životních ztroskotanců. Spolupracoval s televizí, filmem, rozhlasem i dabingem. – Narodil se 23. 9. 1918.
www.libri.cz

19. prosince - v Paříži se roku 1915 narodila francouzská zpěvačka, významná interpretka poetických šansonů Edith Piaf, vlastním jménem Edith Giovanna Gassionová. Její způsob interpretace odrážel praktické zkušenosti ze života, které sama prožila, anebo vnitřní poměry, ve kterých se právě nacházela. Tento umělecký přístup z ní nakonec učinil francouzskou národní ikonu. – Zemřela 11. 10. 1963.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

21. - 25. prosinec

21. prosince - v Certaldu roku 1375 zemřel italský renesanční básník a novelista Giovanni Boccaccio. Je všeobecně považován za zakladatele italské umělecké prózy. – Narodil se 16. 7. 1313.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

21. prosince - v Příměticích u Znojma zemřel roku 1765 český katolický kněz, teolog, člen Premonstrátského řádu, přírodovědec, léčitel, hudebník a vynálezce Prokop Diviš. Je znám především jako vynálezce bleskosvodu či hromosvodu. – Narodil se 26. 3. 1698.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

23. prosince - v Kutné Hoře se roku 1555 narodil český básník a kronikář Mikuláš Dačický z Heslova. Své spisy shrnul ve sbírce Prostopravdy a v Pamětech, kde popsal události kolem Bílé hory a své vlastní dobrodružné příběhy. – Zemřel 25. 9. 1626.
www.libri.cz

25. prosince - roku 1745 ujednán mír v Drážďanech mezi Marií Terezií a Fridrichem II., králem pruským. Mírem tím potvrzen mír vratislavský, jímž se Marie Terezie vzdala největšího dílu Slezska a Kladska.
Kalendář historický národa českého

25. prosince - v Cajamarca (Peru) se roku 1925 narodil Carlos César Aranha Castaneda. V roce 1951 emigroval do USA, kde vystudoval antropologii. Počátkem šedesátých let podnikl studijní cestu do Mexika, kde se seznámil s šamanem, indiánem z kmene Yaqui, který přijal Castanedu do učení. Ze svých zkušeností čerpal ve své tvorbě, která obsahuje mnoho popisů paranormálních a magických zážitků, psychologické techniky, toltécké magické rituály, experimenty s psychotropními rostlinami. – Zemřel 27. 4. 1998.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

25. prosince - v Zohoru se roku 1935 narodil slovenský malíř, grafik a ilustrátor Albín Brunovský, představitel imaginativního realismu, jeden z nejvýznamnějších slovenských ilustrátorů. Jeho malby se vyznačují minimalistickou technikou a obsahují surrealistické tendence. – Zemřel 20. 1.1997.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

26. - 31. prosinec

26. prosince - roku 1985 byla ve své chýši v Karisoke Research Centre (Rwanda) nalezena zavražděná americká bioložka zabývající se studiem života goril horských Dian Fosseyová. Její kniha Gorily v mlze byla vydána dva roky před její tragickou smrtí. Poutavý příběh byl pod stejným názvem v roce 1988 i zfilmován. – Narodila se 16. 1. 1932.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

28. prosince - roku 1895 uskutečnili bratři Lumiérové v Paříži první filmové představení.
Rok do kapsy

28. prosince - v Leningradu se roku 1925 narodil ruský spisovatel Sergej Alexandrovič Jesenin. Byl hlavním představitelem ruského imažinismu. Zároveň jej lze řadit i mezi tak zvané „selské básníky“, na druhé straně ho srovnávali s prokletým básníkem Rimbaudem a s Puškinem. Jeden z jeho obdivovatelů a překladatelů do češtiny byl Jan Zábrana. – Narodil se3. 10 (21. 9.) 1895.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

Nebudu si lhát, že vím, jak z místa,
matnou úzkost v mlžném srdci mám.
Proč jsem pro každého kravalista,
proč jsem slavný jako šarlatán…

Nejsem lupič, nepřepadám v lese,
ani mukly v temných věznicích.
Jsem jen drzoun, který usměje se
na ty, které potká v ulicích.
S. Jesenin: z básně Nebudu si lhát

28. prosince - v Hollywoodu roku 1945 zemřel americký prozaik a žurnalista, kritický realista, představitel naturalismu Theodore Dreiser. Analyzoval společenské vztahy a jejich vliv na individuální lidský život v kritickém zobrazení americké společnosti na počátku imperialismu. Jeho hrdinové z touhy po slávě a bohatství ztrácejí čest i smysl života. Byl ovlivněn naturalismem a sociálním darwinismem filosofa a sociologa Herberta Spencera. – Narodil se v roce 1871.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

T. Dreiser:
"Nemáte-li úspěšnou minulost, není to důvod, abyste neměli úspěšnou budoucnost."

29. prosince - v Miláně se roku 1885 narodil italský spisovatel a výtvarný kritik Raffaele Calzini. – Zemřel 2. 9. 1953.
http://www.treccani.it/enciclopedia/

29. prosince - ve Wilmingtonu (Severní Karolína) se roku 1915 narodil americký žurnalista, spisovatel a cestovatel Robert Ruark. V době druhé světové války sloužil u amerického námořnictva. Po roce 1945 se věnoval již plně vlastní tvorbě. – Zemřel 1. 7. 1965.
https://en.wikipedia.org/wiki/

29. prosince - v Osvětimanech zemřel roku 1975 český kněz ThDr. PhDr. a RNDr. František Němec. V roce 1923 vstoupil do jezuitského řádu a stal se knězem v holandském Maastrichtu. Roky 1940-1945 prožil v koncentračním táboře Dachau. Po roce 1945 byl profesorem na brněnském církevním gymnáziu. Spolu s dalšími církevními činiteli byl v roce 1950 transportován do Čech a internován ve zrušeném cisterciánském klášteře, odtud byl se svými spoluvězni převážen do duchcovských skláren na těžké manuální práce. – Narodil se 23. 1. 1907.
P. Koukal: Kdo byl ThDr., PhDr. a RNDr. František Němec?, Duchcovské noviny roč. 13., č. 6/2007, s. 5

30. prosince - v Bombaji se roku 1865 narodil anglický spisovatel, novinář a básník Rudyard Kipling, první britský nositel Nobelovy cena za literaturu (1907). Přestože pak v Indii strávil pouhých sedm let, načerpal tu náměty pro svou nejlepší tvorbu. – Zemřel 18. 1. 1936.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

R. Kipling:
"Ať už potkáš výhru nebo porážku, s oběma těmito lhářkami jednej se stejnou tváří."
"Chceš realizovat své sny? Probuď se!"

30. prosince - v Petrohradě se roku 1905 narodil ruský surrealistický spisovatel, básník a dramatik Daniil Charms, vlastním jménem Daniil Ivanovič Juvačev. Byl autorem poezie pro děti, tvůrcem satirických veršů, blížících se k dadaismu. Pro jeho prozaické dílo jsou typické kratičké povídky o několika odstavcích, popisující velmi jednoduchým jazykem zcela absurdní situace. – Zemřel 2. 2. 1942.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

30. prosince - v Paříži roku 1995 zemřela francouzská prozaička Suzanne Prou, vlastním jménem Suzanne Marcelle Henriette Doreau. Základní tón jejích románů tvoří často psychologická struna, často s tragickým vyzněním. – Narodila se 11. 7. 1920.
Slovník francouzsky píšících spisovatelů

30. prosince - v Trondheimu roku 1885 se narodil norský prozaik s bohatou literární produkcí (z počátku pod různými pseudonymy) Olav Gullvaag.
Slovník severských spisovatelů

31. prosince - ve Lhotě nad Moravou se roku 1915 narodil Jan Opletal, český student, který byl při protinacistických demonstracích v roce 1939 smrtelně zraněn německým policistou. – Zemřel 11. 11. 1954 na následky střelby při protinacistické demonstraci během německé okupace v Praze.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

31. prosince - v Ostravě roku 1925 zemřel český spisovatel, novinář a dramatik čerpající náměty z valašské vesnice a z Ostravska František Sokol-Tůma, vlastním jménem F. Tůma. Jak jeho dílo z oblasti ostravské, tak z valašského venkova má ráz lidového naturalismu. – Narodil se 2. 5. 1855.
Slovník českých spisovatelů

31. prosince - v Omaze (Nebraska) se roku 1965 narodil jeden z nejúspěšnějších amerických beletristů současnosti Nicholas Sparks. Jedná se o autora řady celosvětové úspěšných románů, z nichž osm bylo použito jako předloha k neméně úspěšným filmům, devátý právě přichází do kin. V jeho díle zaujímají významné místo témata jako je křesťanství, láska, tragédie a osud.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

N. Sparks z knihy "Milý Johne":
"Láska a starost o druhé jsou stavební cihly vztahu, ale nedrží bez malty a tou maltou je čas strávený pohromadě a bez hrozby rozloučení, která visí nad vámi."