Regionální knihovna Teplice
Regionální knihovna Teplice

Listopad 2015

1. - 5. listopad

2. listopadu - roku 1755 se narodila Marie Antoinette, francouzská královna, dcera Marie Terezie, která svým chováním a vystupováním na veřejnosti značně přispěla k negativnímu postoji lidu ke králi. Za Francouzské revoluce byla 16. 10. 1793 na Náměstí Svornosti v Paříži sťata.
Rok do kapsy

2. listopadu - roku 1915 se v Pelhřimově narodil český básník, spisovatel, novinář a knihovník Stanislav Augusta. Jeho tvorba byla výrazně orientována na rodnou Vysočinu. – Zemřel 23. 7. 1990.
Slovník českých spisovatelů od roku 1945. Díl 1

2. listopadu - v roce 1935 se v Pardubicích narodila česká spisovatelka, autorka námětů a scénářů pro kreslený film a televizi, Iva Hercíková, rozená Vodňanská. V roce 1986 z politických důvodů emigrovala s manželem do Německa a o rok později do Spojených států, kde nejprve žili na Floridě a potom deset let na Manhattanu v New Yorku. Hercíková dál psala česky a také se nikdy nevzdala českého občanství. Po listopadu 1989 žila vždy několik měsíců v Praze, definitivně se do České republiky vrátila až v roce 2000. – 27. 1. 2007 spáchala v Praze sebevraždu oběšením.
www.literaturakvalitne.cz

2. listopadu - roku 1945 zemřel ve Washingtonu v USA československý politik Petr Zenkl. V letech 1937-39 zastával funkci pražského primátora. V době Mnichova byl rozhodným odpůrcem kapitulace a pokoušel se proti ní zorganizovat politický odpor. Za okupace byl zatčen a vězněn v koncentračním táboře. Po válce se stal znovu pražským primátorem a po volbách v květnu 1946 náměstkem předsedy vlády K. Gottwalda. Jako představitel nejsilnější nekomunistické strany ve státě se Zenkl dostával do čela boje proti totalitárním snahám KSČ a po porážce demokratických sil v únoru 1948 odešel do exilu v USA. Zde stál v čele Rady svobodného Československa a exilové ČsNS. – Narodil se v Táboře 13. 6. 1884.
www.libri.cz

2. listopadu - v roce 1975 se v Děčíně narodil český spisovatel Luděk Stínil. Od roku 1999 pracuje jako moderátor soukromého rádia. Psaní povídek se věnuje přibližně od svých patnácti let.
ww.neknihy.cz

4. listopadu - roku 1035 (některé prameny uvádějí rok 1037) zemřel Jaromír, český kníže z rodu Přemyslovců. Málokterý Přemyslovec měl tak pohnutý osud jako druhorozený syn Boleslava II. - Jaromír. Jeho tragédie se začala roku 999 po smrti otce, kdy se vlády ujal starší bratr Boleslav III. Z obavy o knížecí stolec dal kníže totiž Jaromíra vyklestit a dalšímu sourozenci - Oldřichovi - usiloval o život. Oba bratři spolu s matkou prchli do Německa ke králi Jindřichovi II. Po pádu Boleslava III. a smrti jeho nástupce Vladivoje se roku 1003 dostává Jaromír poprvé na knížecí stolec, na kterém mu ale nebylo souzeno být delší dobu. Teprve po brzké Oldřichově smrti se roku 1034 slepý, zmrzačený a zubožený Jaromír znovu ujímá vlády. Tehdy povolal svého synovce Břetislava a dobrovolně mu předal vládu nad Českým knížectvím. Ani to mu však nezachránilo život. Již následujícího roku byl totiž - jak píše Kosmas - potupně zavražděn, "když onen slepec, sedě na záchodě v hodině noční, vyprazdňoval břich, proklál ho (vrah) ostrým oštěpem zezadu až do útrob břišních".
Fiala Z.: Přemyslovské Čechy. Český stát a společnost v letech 995-1310, Praha 1965

5. listopadu - roku 1885 se v Sudoměřicích narodil český divadelní režisér, dramaturg a kritik Karel Hugo Hilar, vlastním jménem Karel Bakule. Hilar je vedle E. F. Buriana, J. Frejky a J. Honzla průkopníkem moderního českého režisérského divadla. A drtivá většina herců, kteří s ním spolupracovali, na něj vzpomínala jako na skutečnou osobnost. – Zemřel 6. 3. 1935.
www.libri.cz

6. - 10. listopad

6. listopadu - v saském Bad Köstritzu roku 1795 zemřel český skladatel a virtuos Jiří Antonín Benda. Světovou slávu mu přineslo vytvoření nové hudební formy - melodramatu. Jeho nejznámější melodrama Ariadna na Naxu bylo přeloženo do francouzštiny a italštiny a uváděno s velkým úspěchem v řadě evropských divadel. Většina skladeb Bendových, mezi nimi i 14 oper (Pygmalion, Orfeus aj.), se zachovala v rukopisech. Psal sonáty, symfonie, kantáty i skladby církevní. – Narodil se 30. 6. 1722.
www.libri.cz

6. listopadu - roku 1945 se v Chomutově narodil český básník Jiří Žáček. Jeho básnická tvorba se vyznačuje svěží obrazností, vtipem a smyslově radostným přístupem k životu.
www.libri.cz

Nejlepší básně přicházejí samy
chviličku před usnutím
v mezerách mezi vteřinami
a ztrácejí se za úsvitu
jak žena s níž jsem probděl noc
a která ráno mlčky zmizí z bytu
bez rozloučení
bez hlesu
a nenechá mi ani adresu
J. Žáček: Před usnutím

7. listopadu - roku 1925 se ve Slaném narodil český spisovatel Václav Cibula. Těžiště jeho práce představuje tvorba pro děti a mládež, především adaptace středověké hrdinské epiky. – Zemřel 4. 5. 2009.
Český biografický slovník XX. století

7. listopadu - se v Ostravě roku 1945 narodil český literární vědec, překladatel a spisovatel Vladimír Macura. Ve své odborné práci se průkopnicky zaměřil na analýzu novodobých mýtů a ideologického prvku v české kultuře od národního obrození po socialistickou éru.  – Zemřel 17. 4. 1999.
Český biografický slovník XX.století

8. listopadu - v roce 1895 objevil německý fyzik Wilhelm Conrad Röntgen neviditelné paprsky X. Okolnosti objevu se staly téměř legendou. Toho večera zkoumal elektrické výboje ve zředěném plynu uvnitř skleněné trubice. Aby jev mohl sledovat, pracoval v zatemněné laboratoři. Na pracovním stole také ležel náhodně odložený papír, potažený fluorescenční látkou. Röntgen si náhle všiml, že kdykoliv nastane v trubici výboj, papír na okamžik zasvětélkuje. Po dalších pokusech došel pozdě v noci k závěru, že světélkování vyvolávají dosud neznámé paprsky, které vznikají při jednotlivých výbojích. Pomocí fotografických desek posléze zjistil, že záření má neobvyklé vlastnosti – bez potíží totiž pronikalo různými materiály, dokonce i lidským tělem.
Rok do kapsy

11. - 15. listopad

11. listopadu - roku 1855 zemřel v Kodani dánský filosof, teolog a spisovatel, svérázný a geniální myslitel Søren Kierkegaard, jeden z nejvýznamnějších představitelů filosofie 19. století a moderní filosofie vůbec. Je všeobecně považován za zakladatele existenciální filosofie a tzv. dialektické teologie a současně „praotce“ existencialismu 20. století. Jako jeden z prvních si náležitě uvědomil, že filosofie nemůže ve skutečnosti řešit žádné podstatné otázky v případě, že ze svého zřetele vypustí to nejdůležitější, to jest samotný subjekt, z něhož všechno myšlení vychází. – Narodil se 5. 5. 1813.
http://cs.wikipedia.org

S. Kierkegaard:
"Je-li nám víra vším, tj. tím, čím být má, pak, myslím, o ní můžeme hovořit bez nebezpečí v této době, jež sotva víru přehání. Jenom vírou, nikoli vraždou, se Abrahámovi můžeme podobat."

12. listopadu - v Halybourne zemřela roku 1865 anglická spisovatelka Elizabeth Gaskellová, rodným jménem Elizabeth Cleghorn Stevensonová. Ve svých románech často věnovala sociálním otázkám, zejména problémům dělnické třídy, vztahům mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a vzniku prvních odborů. Často se její dílo srovnává s romány Jane Austenové. – Narodila se 29. 9. 1810.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

12. listopadu - v Cherbourgu se roku 1915 narodil francouzský literární kritik a teoretik, filosof a sémiotik Roland Barthes. Ovlivnil rozvoj strukturalismu a sémiologie. – Zemřel 26. 3. 1980.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

13. listopadu - roku 1745 se v Saint-Just-en–Chaussée (Oise) narodil Valentin Haüy, francouzský odborník na stará písma, který se rozhodl umožnit i nevidomým četbu textů. Použil k tomu klasického písma vytlačeného v reliéfní podobě tak, aby bylo možné jednotlivé znaky rozeznávat hmatem. Byl zakladatelem první vzdělávací instituce pro nevidomé. – Zemřel 19. 3. 1822.
Rok do kapsy

13. listopadu - roku 1885 se v Krušovicích narodil český malíř Václav Rabas. Bezesporu patří k nejvýznamnějším novodobým českým krajinářům. – Zemřel 26. 10. 1954.
www.libri.cz

14. listopadu - roku 1765 se v Little Britain (Pensylvánie) narodil americký inženýr Robert Fulton. Postavil první kolesový parník, s nímž v roce 1807 uskutečnil první plavbu na řece Hudson. – Zemřel 24. 2. 1815.
Rok do kapsy

14. listopadu - v Norimberku začal v roce 1945 soudní proces s nacistickými válečnými zločinci.
Rok do kapsy

15. listopadu - v roce 1915 se v Petrohradě narodil sovětský spisovatel, básník a dramatik Konstantin Michajlovič Simonov. Začínal jako válečný dopisovatel, teprve poté se stal spisovatelem. Jeho tvorba se opírá zážitky z druhé světové války, kde se pokoušel propojit dokumentaristiku s epickou tvorbou. Jeho informacím nelze přikládat žádnou historickou hodnotu. – Zemřel 28. 8. 1979.
http://cs.wikipedia.org

16. - 20. listopad

16. listopadu - roku 1905 se v Líšni u Brna narodil český spisovatel Mirek Elpl, vlastním jménem Eduard Elpl. Do literárního světa vstoupil již v době studií, a to básnickými sbírkami. Jeho činnost redaktorská a ediční na sebe nechala nějaký čas čekat. Spisovatel Mirek Elpl věnoval jedno ze svých nejvýznamnějších děl Příbrami, městu svého studia. – Zemřel 7. 2. 1960.
Slovník českých spisovatelů do roku 1945, díl 1.

19. listopadu - roku 1875 se v Lužci narodil český malíř, spisovatel a literární kritik Miloš Jiránek. V prosazování svých myšlenek měl blízko k F. X. Šaldovi. Roku 1900 podnikl studijní cesty do Mnichova a Paříže, kde se účastnil Světové výstavy. Byl oslněn a mocně ovlivněn tvorbou soudobé Francie a španělských malířů. Byl významnou osobností generace 90. let, neúnavný organizátor výstavní a ediční činnosti Svazu výtvarných umělců Mánes. – Zemřel 2. 11. 1911.
www.libri.cz

19. listopadu - v roce 1825 zemřel ve Vídni český skladatel, varhaník a klavírista Jan Václav Hugo Voříšek. Psal písně světské i chrámové, mše, skladby pro klavír a i orchestr. Jeho zvlášť oblíbenou formou bylo rondo. Na Voříškovu typicky českou pastorální zpěvnost navázali Smetana i Dvořák. Nelze ale opominout ani jeho virtuositu, vždyť v klavírní brilanci se mu vyrovnal až později Chopin. Dodnes se z jeho díla živě provozují hlavně klavírní a houslové sonáty a symfonie. – Narodil se 11. 5. 1791.
www.libri.cz

19. listopadu - roku 1985 spáchal v Praze sebevraždu český novinář a publicista Dušan Hamšík. Vzhledem ke své angažovanosti v politickém dění let 1967-69 nesměl až do začátku 80. let publikovat. Vydával v samizdatu a anonymně spolupracoval s K. Kachyňou. Ve své literární tvorbě vyšel z reportáže. Posléze se soustředil především na literaturu faktu, tematicky čerpající ze zákulisí nacistické politiky. – Narodil se 25. 9. 1930.
Český biografický slovník XX. století

20. listopadu - roku 1925 se narodila významná ruská baletka Maja Pliseckaja. Od roku 1962 byla primabalerínou moskevského divadla Bolšoj Těatr. – Zemřela 2. 5. 2015.
Rok do kapsy

20. listopadu - ve Varšavě zemřel roku 1925 polský prozaik, dramatik a esejista Stefan Žeromski, který publikoval i pod pseudonymy Maurycy Zych či Józef Katerla. Ve svém díle ztvárňoval nejčastěji události současné a z národních dějin 19. století, plné sociálního a národněosvobozeneckého kvasu. – Narodil se 14. 10. 1864.
Slovník polských spisovatelů

21. - 25. listopad

21. listopadu - roku 1865 se v Týništi nad Orlicí narodil Jan Zvoníček. Pracoval v oboru parních strojů, zejména se zabýval teorií a stavbou parních motorů a kompresorů. Roku 1896 sestrojil ventilový rozvod na přehřátou páru a roku 1908 obdržel patent na konstrukci mnohostupňové radiální parní turbíny. Navrhl celou řadu konstrukcí a zlepšení v oboru rozvodu páry. – Zemřel 26. 1. 1926.
www.libri.cz

21. listopadu - v Praze roku 1965 zemřel český malíř, sochař a architekt Zdeněk Pešánek. V sochařství patřil mezi evropské průkopníky abstraktní geometrické konstrukce, předjímající takzvané konstruktivní a kinetické tendence již ve 20. letech. Prosazoval světlo jako hlavní výtvarný prostředek, roku 1922 zkonstruoval první takzvaný barevný klavír, druhý zdokonalený (1925) již využíval i kinetického principu. – Narodil se 12. 6. 1896.
www.libri.cz

21. listopadu - v roce 1975 zemřel v Reykjavíku islandský prozaik Gunnar Gunnarson. V osmnácti letech odešel do Dánska, kde žil až do roku 1939. I když začal publikovat dánsky, zůstal věren islandské tématice. V roce 1955 byl nominován na Nobelovu cenu za literaturu. – Narodil se 18. 5. 1889.
Slovník severských spisovatelů

22. listopadu - v Citolibech u Loun se roku 1835 narodil český architekt a stavitel-restaurátor Josef Mocker. Mocker se vyškolil ve Vídni, kde také spolupracoval na dostavbě Svatoštěpánského dómu. Roku 1873 byl jmenován stavitelem pražské katedrály sv. Víta, kterou po pětadvaceti letech práce také - zejména západním průčelím se dvěma věžemi - z největší části dokončil. – Zemřel 15. 11. 1899.
www.libri.cz

22. listopadu - roku 1915 v Praze zemřel český historik Josef Kalousek. Největší vliv mělo na Kalouska rostoucí národní hnutí, které proniklo v 60. letech 19. století na venkov. Byl členem redakce staročeského časopisu Národ.  Žil u Riegrů v Praze jako vychovatel Palackého vnučky Marie Riegrové, provdané Červinkové. Historické dílo Kalouskovo ve své době jak důkladností, promyšleností konstrukce, tak i zpracováním mělo značný ohlas. Zemřel tři roky před koncem 1. světové války, která znamenala také konec Rakouska-Uherska a vznik samostatného československého státu. – Narodil se 2. 4. 1838.
www.libri.cz

22. listopadu - roku 1995 zemřel český spisovatel František Neužil, přední moravský spisovatel starší generace, který začínal svou životní dráhu jako učitel. Do literatury vstoupil František Neužil milostnou lyrikou, ale těžiště jeho tvorby je v románové epické tvorbě. Publikoval také pod pseudonymy Franta Pozořický či Fráňa Jezer. – Narodil se 9. 5. 1907.
www.unicovsko.mikroregion.cz

25. listopadu - v Hroznatíně se roku 1895 narodil československý generál a politik Ludvík Svoboda. Za 1. světové války byl L. Svoboda v čs. legiích v Rusku. Účastnil se bitev u Zborova a Bachmače i sibiřské anabáze. V červnu 1939 ilegálně odešel do Polska, kde velel vznikající čs. jednotce - legionu v Krakově. V září 1939 se dostal do sovětského zajetí a byl se svými vojáky internován. Po přepadení SSSR nacistickým Německem roku 1941 se Svoboda stal velitelem 1. čs. samostatného praporu v Sovětském svazu, který se od března 1943 účastnil frontových bojů. 30. března 1968 zvolen prezidentem republiky. Tuto funkci zastával do roku 1975. – Zemřel 20. 9. 1979.
www.libri.cz

25. listopadu - roku 1915 se v Praze narodil český filmový kritik, scénárista a dramaturg Vladimír Bor. Je autorem knihy O filmové hudebnosti. – Zemřel 18. 1. 2007.
Český biografický slovník XX. století

26. - 30. listopad

26. listopadu - v roce 1855 zemřel největší polský básník Adam Mickiewicz, představitel polského romantismu. Básně začal psát v duchu klasicismu, ale už programová Óda na mladost a básnická povídka Gražina znamenají jednoznačný přechod k romantismu. Jeho největší dílo, národní epos Pan Tadeáš přináší barvitý obraz Polska v době Napoleonova tažení do Ruska a vyjadřuje básníkovu touhu po vlasti a víru v osvobození. – Narodil se 24. 12. 1798.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Adam_Mickiewicz

A. Mickiewicz:
"Každý den pozoruji, jak mládež trpí tím, že neexistují školy, v nichž by se učila žít s lidmi a se světem."
"Satan je zbabělec a zůstat sám se bojí, nejčastěji ho najdeš tam, kdy dav se rojí."

26. listopadu - roku 1905 se narodil významný český hudební pedagog, spisovatel a hudební skladatel Dr. Bohumír Cyril Petr. V letech krátce působil na duchcovském reálném gymnáziu jako pedagog. Ve své bibliofilii "Mollove Pastorely", kterou v Duchcově vydal roku 1934 je zařazena i báseň věnovaná městu "Duchcove". V roce 1969 věnoval duchcovskému gymnáziu k 50. výročí jeho založení skladbu "Canticum jubilare". – Zemřel 18. 7. 1976.
P. Koukal: Sto let profesora Petra, Duchcovské noviny, roč. 11, č. 10/2005, s. 15

27. listopadu - ve francouzském Marly-le-Roy zemřel roku 1895 francouzský prozaik a dramatik Alexander Dumas mladší, nazývaný také Dumas – syn. Psal realistické romány, z nichž největší ohlas získala asi jeho Dáma s kaméliemi. – Narodil se 28. 7. 1824.
Slovník francouzských spisovatelů

27. listopadu - v Praze se v roce 1935 narodila Ivanka Devátá. Po absolvování pražské DAMU nastoupila do angažmá v Realistickém divadle, kde setrvala čtyřiatřicet let. Zahrála si také v řadě komedií, které, jak sama říká, byly jejímu naturelu nejbližší. V současné době těžiště své práce přesunula do oblasti literární tvorby. Její povídky a fejetony nacházejí uplatnění v tisku i rozhlase.
www.motto.cz

I. Devátá:
"Když někoho zaujme mladá krásná dívka, není to žádné umění, ale od padesáti nahoru už to je kumšt."

27. listopadu - roku 1945 se v Berouně narodil český novinář, redaktor a spisovatel, mj. žánru science fiction Zdeněk Rosenbaum. Publikoval i poezii. V žánru science fiction je pro něj typický vážný náhled na smysl další existence lidstva. Prvky sci-fi slouží často jako alegorie.
https://cs.wikipedia.org/wiki/

28. listopadu - v Plzni byl roku 1695 jako hlavní buřič oběšen Jan Kozina-Sladký. Víme, že se v roce 1692 zúčastnil dvou poselstev Chodů do Vídně a byl v září přijat na audienci u císaře, že v únoru 1693 vystoupil na veřejném shromáždění Chodů v trhanovském zámku otevřeně proti Lammingenovi, a posílil tak jejich odhodlání k odporu. A konečně, že byl jako jeden z chodských zástupců přítomen v pražské místodržitelské kanceláři, kde úředníci na příkaz císaře rozstříhali před očima Chodů jejich privilegia na důkaz neplatnosti. – Narodil se v roce 1652.
www.libri.cz

29. listopadu - roku 1765 zemřel v Praze italský stavitel usedlý v Čechách Anselmo Martino Lurago. Velmi rozvětvená umělecká rodina Luragů pocházela ze severní Itálie a nejméně šest jejích členů bylo významně činných v Čechách. Zatímco ve 30. až 60. letech 17. století to byl Carlo Lurago, s jehož jménem je spojena většina významných staveb té doby u nás, ve druhé třetině 18. století jej vystřídal Anselmo Lurago. České barokní architektuře přispěl osobitým typem kostela. – Narodil se roku 1701.
www.libri.cz

30. listopadu - roku 1835 se narodil americký prozaik Mark Twain, vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens. Byl jedním ze zakladatelů moderní americké prózy a iniciátorů regionální literatury v 19. stol. Mládí prožité na řece Mississippi, kde se Twain živil jako lodivod (odtud pseudonym, “značka dvě” při měření hloubky vody) ovlivnilo hlavní linii jeho tvorby. – Zemřel 21. 4. 1910.
http://birthday.wz.cz/index11.htm

M. Twain:
"Rozdávat rady je zbytečné. Moudrý si poradí sám a hlupák stejně neposlechne."
"Nejdůležitějším úkolem přítele je, aby ti byl nablízku, když se mýlíš. Když máš pravdu, jsou po tvém boku téměř všichni."

30. listopadu - v Kelči u Vsetína se roku 1925 narodil česko-americký filmový scenárista, režisér a fotograf Vojtěch Jasný. Výrazný úspěch mu přinesla až filosoficky laděná moralistní "pohádka" Až přijde kocour. Jeho posledním filmem z 60. let se stal pozdější trezorový snímek Všichni dobří rodáci z roku 1968. Po roce 1968 odešel do exilu a od roku 1984 žil trvale ve Spojených státech. Po Sametové revoluci se vrátil do vlasti.
www.libri.cz

30. listopadu - v Lisabonu roku 1935 zemřel básník Fernando Pessoa. Vyrůstal v Jižní Africe, kde navštěvoval anglické školy. Po sebevraždě blízkého přítele Maria de Sá Careneira a po smrti matky se dostává do depresí. Umírá v chudobě, na následky nadměrného požívání alkoholu. Své básně nepsal pouze portugalsky, ale také anglicky a francouzsky. Ve své tvorbě přešel od saudosismu k futurismu a kubismu, zajímal se o okultní vědy. Zanechal za sebou velmi různorodé dílo, které bylo doceněno až po jeho smrti. – Narodil se 13. 6. 1888.
http://www.lusofonia.cuni.cz/portpessoa.htm

30. listopadu - v New Yorku City se roku 1965 narodil filmový herec, režisér a scenárista Ben Stiller, plným jménem Benjamin Edward Stiller.
https://cs.wikiquote.org/wiki/

B. Stiller:
"Co se týče Oscarů, je velká škoda, že se komediím stále ještě nedostalo opravdového uznání. Existuje tam obrovská díra a absolutní nepochopení pro lidi, kteří roky - a opravdu roky - odváděli skvělou práci. Nevím, jestli by řešením byla nová kategorie. Na Glóbech to určitě funguje skvěle, tak proč to nezkusit."